Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pohřeb pohlavára KSČ Colotky (†94) neunesla známá herečka: Útěk z krematoria

Autor: kal, ČTK - 
30. dubna 2019
10:40

Bývalý dlouholetý československý komunistický funkcionář, místopředseda československé vlády a slovenský premiér v době federální ČSSR Peter Colotka (†94) na Velikonoce zemřel. Úterní poslední rozloučení s ním bylo plné emocí, jak informuje web Pluska.sk. Žalem se tu zhroutila totiž první dáma slovenského divadla Mária Kráľovičová (91). Colotkovi nejdřív dojatě recitovala nad rakví, potom ale musela z krematoria pryč.

Kráľovičová přitom přišla na pohřeb relativně dobře naladěná, všiml si web Pluska.sk. „Na Peteru Colotkovi si především vážím toho, co udělal pro slovenskou kulturu. Byl to velmi dobrý člověk, skoro můj soused,“ řekla krátce před obřadem. Čestných a spravedlivých lidí si prý váží i z dob komunismu.

Divadelní hvězda Colotku nad rakví ještě důvěrně oslovila, po recitaci ale přišla náhlá slabost. Ještě jednou se zkusila do obřadní síně vrátit, ale nešlo to – raději se vytratila znovu. S komunistickým státníkem se loučili například exprezident Ivan Gašparovič, bývalí ministři, primátoři, ale také legendární hokejista Jozef Golonka.

Colotka, který byl v 60. letech členem Mezinárodního soudního dvora v Haagu, působil v socialistickém Československu v řadě vysokých státních a stranických funkcí. Členem nejvyššího politického grémia, předsednictva ÚV KSČ, byl v letech 1969–88. Ve stejné době byl místopředsedou federální vlády a premiérem Slovenska. Na počátku roku 1969 krátce zastával i funkci šéfa československého parlamentu. Na sklonku politické kariéry byl do roku 1990 velvyslancem ČSSR ve Francii.

Všech obvinění byl Colotka zbaven

Od června 1990 byl na Slovensku trestně stíhán kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, zpronevěry a dalších trestných činů. V roce 1994 byl ale všech obvinění zbaven.

V prosinci roku 2017 státní zastupitelství v bavorském Weidenu začalo vyšetřovat několik předáků československého komunistického režimu, kteří v Německu čelí trestnímu oznámení kvůli zabíjení na železné oponě. Směřovalo proti 54 českým a 13 slovenským občanům včetně Colotky. Ve stejné době podala v Brně obdobné trestní oznámení česká Platforma evropské paměti a svědomí.

Colotka se podle slovenského tisku po roce 1989 uchýlil do ústraní, stejně jako někteří jeho bývalí kolegové z vedení strany se občas objevoval na komunistických akcích. Podle serveru Sme se v posledních letech objevoval v pořadu Smetánka televize Markíza.

Actimel ( 1. května 2019 08:30 )

Ty si akosi chytrý! Hlavně, že Čt tyto "srač.ky" vysílá jen a pouze!
A světe div se, ono se na to dá i dívat po létech, na rozdíl od
amerických "krvavých sr.aček"

Actimel ( 1. května 2019 08:28 )

Přesně tak! Vysoká inteligence "lepšolidí", která má za zády takové
jako je Kalousek, Drahoš a spol...šmejdi, kteří už zaprodali, krví
podepsali, ďáblovi úpisy této pidi země!! 

komcak ( 30. dubna 2019 23:15 )

...pani súdružka královičová sa mala za komančov ako prasa v žite...a
váži si komunistickú sviňu za to že jej to umožnila...pár vyvolených sa
mali ozaj skvele za to že hrali v divadlách tie *** socialistického realizmu
...a točili tie budovateľské žumpy...ale našťastie idú dole jeden za
druhým!!

deratizator ( 30. dubna 2019 20:38 )

na komanče colotku si nevzpomene nikdo. proč taky.

bullshit ( 30. dubna 2019 20:36 )

pane Bože ščokine.. nestraš nás tady...

Zobrazit celou diskusi