Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kněží pálili před dětmi knihy Harry Potter i deštníček Hello Kitty. Co na to Češi?

Autor: ula - 
3. dubna 2019
09:35

Pořádné pozdvižení způsobily na sociálních sítích fotografie ze severního Polska, kde kněží pálí před dětskými ministranty knihy, jako je například Harry Potter nebo upírská sága Stmívání. Kromě literárních děl přihodili do ohně další předměty jako deštníček s kočičkou Hello Kitty, sošky slonů nebo domorodou masku. Snímky zveřejnila na svém facebooku evangelická skupina SMS z Nebe. Řada lidí se domnívala, že se jedná o aprílový žert, akce se totiž odehrála na 1. dubna. Polská média ale potvrdila, že to bylo myšleno vážně. Blesk Zprávy oslovily Arcibiskupství pražské, co na počínání kolegů říkají a jak podobné nápady vnímají.

Na fotografiích, které zveřejnila skupina SMS z Nieba, je nejprve vidět, jak kněží spolu s dětskými ministranty rozloží knihy a další předměty na zem v kostele, pak je naskládají do tašek a přesunou se k ohni venku. Následně v plamenech skončí jak sága o čarodějnickém učni spisovatelky J. K. Rowlingové, tak série Stmívání o zářících upírech od Stephanie Meyerové.

V ohni se ocitla i další díla, rovněž růžový deštníček s oblíbenou kočičkou Hello Kitty, sošky slonů se zdvihnutým chobotem, které mají podle legend nosit štěstí, a také dřevěná domorodá maska.

Řada lidí považovala fotografie za aprílový žert, podle polských médií ale kněz skutečně vyzval věřící, aby své příbytky očistili od předmětů, které souvisí s kulty a magií.

Blesk Zprávy oslovily i Arcibiskupství pražské, jak podobné počiny vnímají. „Pokud je mi známo, v pražské arcidiecézi se žádná podobná akce nechystá,“ odpověděl stručně tiskový mluvčí Stanislav Zeman.

„Následujeme slovo Boží“

Příspěvek na facebooku o akci i se snímky zveřejnila skupina, která rozesílá věřícím verše z Bible po SMS zprávách. Post o pálení knih je uvedený slovy „Následujeme slovo Boží“. Dále jsou tam uvedeny i verše ze Skutků apoštolských: „Sochy jejich bohů spal. Nesmíš zatoužit po stříbru ani zlatu, které je na nich. Neber si je, abys neupadl do léčky. Pro Hospodina, tvého Boha, je to ohavnost!“

Nechybí ani přímo verš, který zřejmě kněží k vatře inspiroval: „Nemálo pak těch, kteří se zabývali magií, přinesli své knihy a přede všemi je spálili. Jejich cena se odhadovala na padesát tisíc stříbrných.“

„Ve jménu Harryho Pottera nikdo neznásilňoval“

Daný příspěvek na facebooku má přes osm tisíc komentářů a 60 tisíc sdílení. Někteří lidé hovoří o návratu do dob temna. Jiní poukazují na fakt, že minulý měsíc církev zveřejnila zprávu, ve které se mluví o zneužívání dětí 400 polskými kněžími v letech 1990 až 2018.

Jeden z diskutujících napsal: „Ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by znásilňoval, vraždil nebo kradl ve jménu Harryho Pottera. Ve jménu Bible ano.“

Další cituje německého básníka Heinricha Heineho, který v roce 1823 napsal: „Tam, kde jsou páleny knihy, budou lidé také hořet.“ Jeho verš se ukázal v průběhu času jako prorocký, například nacisté totiž ve 30. letech minulého století pálili knihy židovských spisovatelů a pak přišla židovská genocida.

Na pálení knih reagoval na svém twitteru místostarosta města Gdaňsk, který podle svých slov podal na úřad podnět o nedovoleném rozdělávání ohně a pálení předmětů, které jsou nebezpečné pro ovzduší.


Wi68 ( 4. dubna 2019 16:34 )

Kdy už konečně lidstvo pochopí, že tato zločinecká organizace v celé své historii přinášela světu jen zkázu (války, vraždy, věčný boj o majetek, boj o moc, znásilňování, prznění, šíření bludů a lží). Zrušit bez náhrady !

agfor ( 3. dubna 2019 18:23 )

Zapomínáte na Adolfa - vzor dnešní IV. velkoněmecké říše, řízené svazačkou Merkelovou.

gabreta ( 3. dubna 2019 15:23 )

Páter Koniáš. Knihy pro děti vadí. Ale jejich prc*ání dětí nevadí! Zvláštní nositelé katolický víry!! Halík u toho nebyl??

bombarder1 ( 3. dubna 2019 12:42 )

Katolibanec v akcii s vymysleným bohom a Bibliou bez autora.

majojo ( 3. dubna 2019 12:17 )

Že má černou p r d e l je každého věc, že má černé svědomí, to už je jiná.

Zobrazit celou diskusi