Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šťourání v nose je vysoce nebezpečné, varuje lékař. Zmínil krev i stafylokoka

Autor: Mii - 
9. března 2019
05:30

Nejen, že je šťourání v nose společensky nepřípustné, ale zároveň je i zdraví ohrožující. Člověk si takto může do nosu zanést infekce a způsobit vážné problémy. Tvrdí to americký otorinolaryngolog Erich Voigh, podle kterého je nos citlivější orgán, než si myslíme. Když si ho poškodíme, můžeme skončit například s těžkým krvácením. Voigh to řekl pro web Business Insider.

Ačkoli je šťourání v nose spojováno především s dětmi, je to zlozvyk, kterému propadá i řada dospělých. Názory na bezpečnost/nebezpečnost praktiky se velmi liší, je však obecně známo, že na ní může vzniknout psychická závislost a už jen z toho důvodu by ji nikdo neměl vykonávat.

Dalším důvodem je, že to nosu nijak neprospívá. Voigh, který má svou ordinaci v New Yorku, vysvětlil, že šťouráním si lidé mohou do orgánu zanést nejrůznější infekce. Přeci jen k tomu používají ruce, které si nikdo nemyje tak často, aby na nich neměl žádné bakterie a viry.

Zlatý stafylokok jako těžká rýma, která se nelepší

V nose se může usídlit například Staphylococcus aureus neboli zlatý stafylokok. Ten se projevuje jako těžká rýma, která nereaguje na klasickou léčbu a která se samovolně nelepší. Doprovází ji i nepříjemné strupy. Člověk musí navštívit lékaře a požádat o antibiotika.

Zlatý stafylokok však může žít v nose i bez vnějších projevů, tento případ se týká 20 až 30 procent obyvatelstva. Když se proto člověk začne šťourat v nose, kde se  podobné bakterie vyskytují, podle Voigha to může podpořit vznik nejrůznějších oděrek. Ty mohou krvácet, někdy i silně. Výjimkou nejsou ani vyrážky a celková iritace nosu.

V extrémních případech se dokonce mohou vytvořit abscesy plné hnisu, nebo si člověk může poškodit přepážku nosu. „Přívod krve do nosu je velmi silný. Existuje pět tepen, které vedou k přední části orgánu. Když dojde k jejich oděru, může nastat silné krvácení. Časté je to u dětí,“ popisoval lékař.

„Holubem“ k lepší imunitě?

Studie z roku 2017, které vyšla v odborném časopise American Society for Microbiology, má ale na šťourání v nose odlišný názor. Podle ní je odsuzovaný akt prospěšný, právě kvůli bohaté mikrobiologické struktuře vnitřků nosů.

Pokud člověk tzv. holuby zkonzumuje, dokáže si tím údajně posílit imunitu. Dokonce vznikl projekt, který má za cíl vytvořit zubní pastu s podobným složením jako vnitřky nosů – tak prospěšné to má být.

Řada lékařů ale reagovala, že je v této oblasti třeba provést více výzkumů, než bude možné poskytovat podobná tvrzení. Připomněli také, že nelze ignorovat problém spojený s krvácením.

hnusnejsvet33 ( 9. března 2019 19:59 )

Tak ani nemusím článek číst, titulek a fotka přes celou obrazovku, jak si chlap ve středním věku něco doluje z frňáku, pobavila dostatečně

bre-burda ( 9. března 2019 09:12 )

O vědecké úrovni pana Voigha si lze udělat úsudek z tématu, který zkoumá. Šťourání v nose. Přínosnější už by bylo jen šťourání v zadku, česky pr.eli. Líbí se mi vždy ona tvrzení, co by se mohlo stát ... Zajisté, stát se může všechno. Strašit se dá ledasčím. Horší je dát odpověď na otázku "s jakou pravděpodobností". To už pan vědec neříká. Je-li pravděpodobnější, že se Země střetne s asteroidem než že chytím v nose z prstu infekci, proč s tím otravuje lidi? Aby byl zajímavější? A vykazoval výsledky své opravdu vědecké činnosti?!

Zobrazit celou diskusi