Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skláři v Novém Boru jsou od léta bez výplaty. Luxusní podnik čelí insolvenci

Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2018
12:45

Problém řeší ve sklárně Egermann v Novém Boru na Českolipsku. Několik tamních zaměstnanců nedostalo už od července mzdu a žádá vyhlášení úpadku. Městský soud v Praze jejich žádost potvrdil a s výrobnou luxusního skla zahájil insolvenční řízení. Majitel sklárny Robert Uksa nechtěl v pátek věc komentovat. 

„Vyjádřím se na výzvu soudu, žádnou jsem zatím nedostal,“ řekl Uksa. Mzdy chce ale co nejdříve doplatit a úpadku se vyhnout.

Sklárna je známá výrobou luxusního skla dekorovaného červenou glazurou s obsahem zlata. V první polovině 19. století ji objevil Friedrich Egermann, vynikající technolog, který patří k největším sklářským osobnostem. Dnes se firma nesoucí jeho jméno potýká s problémy, její hospodaření je ztrátové. Loni uskutečnila zakázky za 102 233 milionů korun a její hospodaření skončilo ve ztrátě 18,716 milionu korun.

Lidé ze sklárny sami prchají

Zaměstnanci firmy se už kvůli problémům s nevyplacenými mzdami obrátili s žádostí o pomoc na úřad práce. „Zatím jsou to jednotlivci,“ řekla v pátek ředitelka českolipského úřadu práce Marcela Ottová. Vzhledem k sídlu společnosti, které je v Praze, se ale podle ní nebudou zaměstnanci obracet jen na úřad v České Lípě. Problémy s nevyplácením mezd řešili úředníci ve firmě už v létě. „Tehdy tam pracovalo nějakých 180 lidí, teď odhaduji, že jich už bude do 150,“ řekla.

Lidé podle Ottové odcházejí ze sklárny sami, o hromadné propouštění nejde. „Většina zaměstnanců by tam ráda pracovala dál, i my bychom rádi, kdyby firma pokračovala ve výrobě,“ řekla.

Egermann je jedním z největších sklářských podniků na Českolipsku a patří k největším zaměstnavatelům v Novém Boru. Pokud by ale lidé chtěli odejít, nabídka práce je na Českolipsku velká. Na konci listopadu bylo v regionu bez práce 1934 lidí a míra nezaměstnanost byla na 2,3 procenta. Zaměstnavatelé nabízeli 2471 volných míst. „Nabídka je široká, problém je samozřejmě třeba najít práci na jednu směnu pro matky samoživitelky,“ dodala Ottová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Crystalex ( 17. prosince 2018 21:12 )

Crystalex,je ubohá firma kde se jenom podvádí a obírají zaměstnance jak jen to jde.Naslibuji hory doly a když se začne zaměstnanec bránit,tak ho stačí natolik pošpinit až se mi chce zvracet.Dal to radši ani nebudu komentovat.

drzaaaa ( 14. prosince 2018 18:16 )

a šup se šikovnýma ručičkama do montoven

Hadej_kdo ( 14. prosince 2018 14:30 )

zdenek43: Patrně Vám uniklo, že firmy Crystalex a Egermann jsou dvě rozdílné, sídlí sice obě v Praze ale na jiných adresách, v Boru mají obě výrobu ale také na jiných místech a dokonce ani jednatelé nejsou totožní. Stačí se podívat na Justici. Takže Váš příspěvek je trochu mimo.

Zobrazit celou diskusi