Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skláři v Novém Boru jsou od léta bez výplaty. Luxusní podnik čelí insolvenci

Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2018
12:45

Problém řeší ve sklárně Egermann v Novém Boru na Českolipsku. Několik tamních zaměstnanců nedostalo už od července mzdu a žádá vyhlášení úpadku. Městský soud v Praze jejich žádost potvrdil a s výrobnou luxusního skla zahájil insolvenční řízení. Majitel sklárny Robert Uksa nechtěl v pátek věc komentovat. 

„Vyjádřím se na výzvu soudu, žádnou jsem zatím nedostal,“ řekl Uksa. Mzdy chce ale co nejdříve doplatit a úpadku se vyhnout.

Sklárna je známá výrobou luxusního skla dekorovaného červenou glazurou s obsahem zlata. V první polovině 19. století ji objevil Friedrich Egermann, vynikající technolog, který patří k největším sklářským osobnostem. Dnes se firma nesoucí jeho jméno potýká s problémy, její hospodaření je ztrátové. Loni uskutečnila zakázky za 102 233 milionů korun a její hospodaření skončilo ve ztrátě 18,716 milionu korun.

Lidé ze sklárny sami prchají

Zaměstnanci firmy se už kvůli problémům s nevyplacenými mzdami obrátili s žádostí o pomoc na úřad práce. „Zatím jsou to jednotlivci,“ řekla v pátek ředitelka českolipského úřadu práce Marcela Ottová. Vzhledem k sídlu společnosti, které je v Praze, se ale podle ní nebudou zaměstnanci obracet jen na úřad v České Lípě. Problémy s nevyplácením mezd řešili úředníci ve firmě už v létě. „Tehdy tam pracovalo nějakých 180 lidí, teď odhaduji, že jich už bude do 150,“ řekla.

Lidé podle Ottové odcházejí ze sklárny sami, o hromadné propouštění nejde. „Většina zaměstnanců by tam ráda pracovala dál, i my bychom rádi, kdyby firma pokračovala ve výrobě,“ řekla.

Egermann je jedním z největších sklářských podniků na Českolipsku a patří k největším zaměstnavatelům v Novém Boru. Pokud by ale lidé chtěli odejít, nabídka práce je na Českolipsku velká. Na konci listopadu bylo v regionu bez práce 1934 lidí a míra nezaměstnanost byla na 2,3 procenta. Zaměstnavatelé nabízeli 2471 volných míst. „Nabídka je široká, problém je samozřejmě třeba najít práci na jednu směnu pro matky samoživitelky,“ dodala Ottová.

Crystalex ( 17. prosince 2018 21:12 )

Crystalex,je ubohá firma kde se jenom podvádí a obírají zaměstnance jak jen to jde.Naslibuji hory doly a když se začne zaměstnanec bránit,tak ho stačí natolik pošpinit až se mi chce zvracet.Dal to radši ani nebudu komentovat.

drzaaaa ( 14. prosince 2018 18:16 )

a šup se šikovnýma ručičkama do montoven

Hadej_kdo ( 14. prosince 2018 14:30 )

zdenek43: Patrně Vám uniklo, že firmy Crystalex a Egermann jsou dvě rozdílné, sídlí sice obě v Praze ale na jiných adresách, v Boru mají obě výrobu ale také na jiných místech a dokonce ani jednatelé nejsou totožní. Stačí se podívat na Justici. Takže Váš příspěvek je trochu mimo.

Zobrazit celou diskusi