Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sklárny Crystalite ve Světlé jsou na prodej. Co bude s 800 pracovníky?

Autor: ČTK, Mii - 
4. června 2018
09:50

Podnikatel Lubor Cerva oznámil, že plánuje prodat sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou zaměstnávající 800 lidí. Konkretního zájemce zatím nemá, prodej je v samotném začátku. Podnikatel, jenž je jediným vlastníkem skláren, to uvedl v pondělí v tiskových zprávách. Stěžejní je podle něj zachovat výrobu i po změně vlastníka. Svou druhou sklárnu v Květné si Cerva hodlá nechat. Loňský obrat obou skláren v součtu převýšil 1,2 miliardy korun.

„Po téměř deseti letech vnímám, že svoji vizi, s níž jsem provoz ve sklárně obnovoval, jsem již naplnil,“ uvedl Cerva k záměru prodeje. Zkrachovalý světelský závod Sklo Bohemia Cerva koupil v roce 2009. Strojní výrobu skla v něm obnovil na podzim stejného roku. Sklárny nyní fungují pod názvem Crystalite Bohemia.

Majitel předpokládá, že bude trvat minimálně rok, než dojde k uzavření prodeje světelské sklárny. Její očekávanou cenu ani to, jaké konkrétní obchodní partnery hodlá s nabídkou oslovit, nyní neupřesnil.

Chystaná transakce nebude mít podle Cervy přímý ani nepřímý vliv na současné fungování výroby a na zaměstnanost v obou sklárnách, které dohromady zaměstnávají přes 1000 lidí.

Zobrazit celou diskusi