Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Muž zemřel na vzteklinu, pokousala ho kočka: Ke smrtelné nákaze stačí i olíznutí

Autor: ula - 
17. listopadu 2018
05:40

Ve Velké Británii zemřel člověk poté, co ho na dovolené v Maroku pokousala toulavá kočka a nakazila vzteklinou. I když britští lékaři uklidnili veřejnost, že nehrozí epidemie, připojili i výstrahu. Podle nich je dobré se před cestou do asijských a afrických zemí, mezi které patří i oblíbená destinace Čechů, očkovat, případně se vyhýbat styku s jakýmikoliv zvířaty. V rozvojových zemích totiž není jejich vakcinace běžná.

Brit pobýval na dovolené v Maroku, kde ho podle serveru BBC pokousala toulavá kočka. Podle lékařů nehrozí pandemie, nicméně všichni, kdo přišli s nakaženým do styku, včetně zdravotnického personálu, museli být očkováni proti vzteklině.

Vzteklina se vyskytuje ve 150 zemích světa a každoročně na ni zemřou desítky tisíc lidí, zejména v Asii a v Africe. Nákaza se objevuje nejen ve zmíněném Maroku, ale také třeba v Alžírsku a Tunisku.

Britská vláda proto doporučila turistům, aby se před cestou do těchto zemí očkovali, případně se vyhnuli styku s toulavými psi a kočkami - to jsou nejčastější přenašeči. Zároveň dodala, že vzteklinu mohou přenášet v těchto zemích i domácí mazlíčci

Vzteklina i po olíznutí

„V méně vyspělých zemích je nutné považovat za potenciálně nakažené každé zvíře, včetně koťat a štěňat, preventivní veterinární programy s očkováním domácích zvířat, jak ho známe u nás, fungují jen málokde v rozvojových oblastech,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar s tím, že před stykem s toulavými zvířaty by rodiče měli chránit především děti, které se nebojí sahat právě na opuštěné psy a kočky.

Nakazit vzteklinou se přitom můžete nejen po kousnutí, ale i po škrábnutí či olíznutí zvířetem.

Pokud vás nějaké toulavé zvíře kousne, škrábne nebo olízne, měli byste ránu okamžitě vymýt vodou a mýdlem a pak vyhledat lékařkou pomoc,“ uvedla britská lékařka Mary Ramseyová pro server BBC s tím, že v Anglii zemřelo mezi lety 2000 až 2017 na vzteklinu pět lidí.

Vzteklinu mohou ale v zemích EU přenášet i netopýři. Ve Velké Británii zemřel v roce 2002 šestapadesátiletý muž poté, co ho zvíře kouslo. Muž prý netopýry lovil.

Očkování u polských a slovenských hranic

Lékaři v Česku tak doporučují očkování proti vzteklině i při cestě do EU, např. do hor na Balkánském poloostrově. „U nás se vzteklina nevyskytuje, při poranění neznámým zvířetem v blízkosti polských a slovenských hranic se však očkuje. Stejně tak po poranění netopýrem,“ řekl epidemiolog.

Zdrojem nákazy mohou být i opice a dále jiní teplokrevní savci - mývalové, skunci, lišky apod. Zatím neexistují žádné zdokumentované případy přenosu vztekliny mezi lidmi.

Virus je natolik agresivní, že když se dostane do mozku, nedá už se léčit a pacient umírá.

Jak se projevuje nákaza vzteklinou:

  • Nespecifické bolesti, neobvyklé brnění a pálení v místě poranění
  • Počátečními příznaky jsou bolesti hlavy, horečka a úzkost
  • Postupně se mohou objevit halucinace, problémy s dýcháním a křeče
  • Inkubační doba se pohybuje mezi třemi až dvanácti týdny, mohou se ale projevit i v rozmezí 1 týdne až 1 roku.
  • Nemoc se může rozvinout do dvou forem, rychlejší průběh končící smrtí během několika dní má „hyperaktivní, zuřivá forma“ s absencí strachu a hydrofobií. Druhá forma je paralytická, probíhá pomaleji a déle, smrt nastává ochrnutím svalů a nervového systému

Zobrazit celou diskusi