Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ostravský Janoušek“ čelí dalšímu obvinění. Lobbista Dědic musel k výslechu a brání se

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2018
19:35

V případu ostravského lobbisty a podnikatele Martina Dědice podle webu ekonomický-deník.cz padlo další obvinění, tentokrát z praní špinavých peněz. Dědic ho odmítá. Tvrdí, že byl znovu obviněn ze stejných věcí, které už řeší Krajský soud v Ostravě. Podle serveru byli obviněni i další čtyři lidé.

Policie podle webu zadržela Martina Dědice minulý čtvrtek po poledni. Následně prohledala prostory firmy Value Consulting i jeho auto. Po prohlídkách detektivové Dědice umístili do cely předběžného zadržení a několik hodin vyslýchali. Server uvádí, že Dědic, Pavel Petrovič, Jiří Malivánek, Vlastislav Přeček a Martin Sibinský byli obviněni z legalizace výnosů z trestné činnosti. Vše se podle webu točí kolem Dědicova konta v Lichtenštejnsku.

„Mohu jen říci, že probíhají úkony trestního řízení. Nic víc v této chvíli komentovat nechci,“ řekl deníku dozorující žalobce Vít Koupil.

Dědic obvinění odmítá. „Jsem obviněn podruhé ze stejného skutku, kdy u prvního probíhá řízení před soudem. K tomuto jsem v rámci své výpovědi podal stížnost, nemohu být obviněn dvakrát z naprosto stejného skutku. V obvinění je konstrukce, jak mi sdělil vyšetřovatel Arnošt Pivovarčík, že na účet chodily peníze z trestné činnosti, z které jsem obžalován. Tedy údajně legalizované úplatky z firmy Business Advisor přes společnost Propag Storm a offshorové společnosti na daný účet,“ cituje server Dědice.

Ostravský podnikatel Martin Dědic před soudem Ostravský podnikatel Martin Dědic před soudem | ČTK

Dědic již u soudu čelí obžalobě z toho, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky pomáhal firmám k jejich získání. Podle obžaloby na úplatcích získala jeho firma okolo 30 milionů korun. Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním sedmi obžalovaným tresty v rozmezí dva roky až osm let. Podle obžaloby měl Dědic velmi úzkou vazbu nejen na ředitele městských společností Dopravní podnik Ostrava a Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy, ale i na některé regionální politiky. Dědic již dříve u soudu označil obžalobu za pouhé představy státního zástupce. Trestní řízení také považuje za zmanipulované a nezákonné.

Zobrazit celou diskusi