Trojici vedl Petr H. a právě on podle obžaloby na internetu koupil identifikační údaje ke stovkám karet, které začal postupně zneužívat. „Na internetu mi vyskočila reklama na stránky, kde se údaje daly koupit,“ objasnil soudu, jak na své „podnikání“ přišel.

Na nelegální server se přihlásil, poslal peníze a postupně nakupoval informace ke kartám. Získával číslo karty, bezpečnostní kód i datum platnosti. Informace pak používal k padělání bankovních příkazů.

Kredity prodával hráčům pokeru

Měl hned několik metod, jak se k penězům dostat. Například platil za zboží v internetových obchodech. Nakupoval třeba telefony či počítače. Další metodou bylo dobíjení SIM karet.

„Dobíjel jsem je na 1000 až 5000 korun,“ řekl. Ze SIM karty je převáděl do internetové pokerové herny, kde je měnil za kredity, které pak převáděl hráčům. Ti mu za ně platili penězi, které posílali na účet jeho přítelkyně.

Přibral kamarády

Do těchto transakcí později zasvětil i své dva kamarády. „V letech 2012 až 2015 prostřednictvím několika internetových portálů za úplatu získali nezbytné identifikační údaje k několika stům platebních karet,“ uvedl mluvčí soudu Jiří Barč. Dodal, že provedli více než 3000 bankovních operací. Část jim vyšla, část systém zamítl.

Podle obžaloby mělo jít o více než tři miliony korun. To ale Petr H. odmítl. „K trestné činnosti se přiznávám. Nesouhlasím ale s výší škody. Udělal jsem ty podvody, ale ne v takové míře, jak uvádí obžaloba. V menší,“ uvedl.

Podle něj šlo maximálně o 1,5 milionu korun. Peníze používal pro svou potřebu. Při výslechu například uvedl, že údaje ke kartám používal i při placení rozváženého jídla.

VIDEO: Ondřej Penc o prevenci při výběru peněz z bankomatu.