Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Agrofert vyvázl z kauzy korunových dluhopisů. Policie odložila trestní oznámení

Autor: kal, ČTK - 
29. října 2018
08:30

Policie odložila trestní oznámení ve věci nezdaněných korunových dluhopisů společnosti Agrofert, jak uvedl web iRozhlas.cz. Holding premiéra Andreje Babiše (ANO), který je aktuálně ve svěřenském fondu, rozhodnutí přivítal. Kauza korunových dluhopisů rozkývala Babišovo křeslo ještě ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), kde zastával post vicepremiéra a ministra financí. Sobotka ho odtud ale nechal odvolat – i za cenu velkých sporů s prezidentem Milošem Zemanem.

Veřejnost se o dluhopisy začala zajímat na začátku loňského roku v souvislosti s tehdejším ministrem financí a nynějším premiérem Andrejem Babišem, který nakoupil tyto obligace své tehdejší firmy za 1,5 miliardy korun. Výnos činí ročně asi 90 milionů korun, Babiš z něj neplatí daň. Firma rozhodnutí vyšetřovatelů vítá.

„Ve věci nebyly zjištěny skutečnosti nasvědčující tomu, že by popsaným jednáním došlo k spáchání trestného činu. Rozhodnutím policejního orgánu ze dne 23. srpna 2018 byla věc odložena, neboť nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,“ sdělil webu mluvčí Aleš Cimbala z Městského státního zastupitelství v Praze. Vyšetřovatelé sloučili do jednoho řízení několik trestních oznámení.

Agrofert: Vše bylo podle zákona. Od začátku

Agrofert rozhodnutí vítá. „Od začátku bylo vše podle zákona a orgány nemohly dojít k jinému závěru,“ uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka. Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů loni v únoru své akcie Agrofertu do svěřenských fondů.

Finanční správa podle webu iRozhlas.cz rozjela celkem 488 daňových kontrol u 279 subjektů. „Kvůli podezření z krácení daně podala také 28 trestních oznámení. Úředníci zatím škodu, která vznikla státu, odhadují na téměř půl miliardy korun,“ zmínil portál s tím, že podněty se zabývá mimo jiné Vrchní státní zastupitelství v Praze.

bryx ( 29. října 2018 17:26 )

http://forum24.cz/i-pres-vsechnu-ostudu-je-to-jen-otazka-casu-zeme-zemanovi-nepatri/?utm_source=www. seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu😂

Desterz ( 29. října 2018 17:26 )

Pro všechny hloupé: jasně vůbec nedopustil, jen imho obešel zákon za 1.5 miliardy a jeho čin je v jasném rozporu s principem daňové neutrality. Víte co? Zkuste ho napodobit, a uvidíte jak rychle budete v base. Dostanete tak jasnou odpověď, zda je či není pachatelem.

vont ( 29. října 2018 15:10 )

 Zdenekk-čku, dej se vyšetřit, dost často ti ujíždí nervy!😂

hejhej ( 29. října 2018 13:22 )

Trapná kauza korunových dluhopisů, které zařídil Kalousek a schválila PS , kde seděl i Sobotka. Korunové dluhopisy nakoupila mimo jiných i Česká Televize a o té se "zapomínají" redaktoři záměrně zmiňovat. Celou kauzu vyvolala ČSSD, když jí padaly preference a ANO posilovalo , za podpory ODS, TOP09, STAN a KDUČSL. Když jim to voliči nebaštili,vytáhli Čapí hnízdo( dotace byly rovněž schváleny PS) - kreténi.

bryx ( 29. října 2018 12:50 )

nevím z čeho se důchodci těšíte když jen pšenice jde o 100% nahoru, poraďte se doma s dětmi

Zobrazit celou diskusi