Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bude hůř? Výhled pro Česko nedopadl dobře, růst ekonomiky podle MMF výrazně zpomalí

Autor: base, ČTK - 
9. října 2018
09:29

Tempo růstu české ekonomiky slábne. Z loňských a velmi solidních 4,3 procenta spadne pod průměr – až na 3,1 procenta. Upozornil na to Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém pravidelném podzimním výhledu World Economic Outlook. Oproti tomu tempo růstu globální ekonomiky zůstane letos i příští rok na loňských 3,7 procenta.

Odhad je vyšší než růst z let 2012 až 2016, ve srovnání s jarní prognózou z dubna však fond výhled na letošní i příští rok snížil o 0,2 procentního bodu. Výrazně horší je výhled pro Česko: letos má tempo jeho růstu zpomalit na 3,1 procenta z loňských 4,3 procenta. Příští rok se dále sníží a dosáhne tří procent. V květnu přitom MMF odhadoval, že český hrubý domácí produkt letos vzroste o 3,7 procenta a příští rok zpomalí na 3,2 procenta.

Dubnový výhled MMF vycházel z toho, že dynamika globálního růstu byla všeobecná a rozsáhlá. Vývoj od té doby však ukázal, že čísla byla zřejmě příliš optimistická a že růst bude spíše stabilní, upozornil v úterý měnový fond. V současnosti mnoho ekonomik již dosáhlo, anebo je blízko plné zaměstnanosti, zatímco dřívější obavy z poklesu spotřebitelských cen se vytratily. Navzdory horšímu výhledu však politici mají stále vynikající příležitost k zavedení reforem na podporu růstu, dodal fond.

MMF upozornil i na hrozby dalšího vývoje. Růst se nyní zdá méně vyrovnaný, než ekonomové původně předpokládali. Objevila se určitá rizika, se kterými se v dubnové zprávě nepočítalo, a vzrostla pravděpodobnost dalších negativních šoků ohrožujících růst. V některých důležitých ekonomikách pak růst podporuje politika, která se v dlouhodobém výhledu zdá být neudržitelná.

Ve srovnání s jarním výhledem nyní fond očekává, že růst v rozvinutých zemích bude letos a příští rok o 0,1 procentního bodu nižší. U rozvíjejících a rozvojových zemí je snížení výhledu výraznější: na letošní rok o 0,2 procentního bodu, na rok příští o 0,4 procentního bodu.

Video  „Jsme nejzranitelnější.“ Ekonom popsal, jak obchodní válka zasáhne Čechy.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

V některých rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách je také patrné, že pomalé zvyšování úroků v USA, doplněné obchodní nejistotou a v některých zemích také dalšími charakteristickými faktory, brání přílivu kapitálu. V jeho důsledku rovněž oslabily měny, klesly akciové trhy a projevuje se tlak na úrokové sazby. Tento vývoj sice neznamená všeobecný odliv investorů z rozvíjejících se trhů, ani by se tyto problémy nutně neměly přesunout do zemí se silnějšími základy, nicméně to zvyšuje náchylnost k velkým globálním šokům. Jakýkoli prudký zvrat v rozvojových zemích by mohl představovat významnou hrozbu pro rozvinuté ekonomiky, protože rozvíjející se a rozvojové ekonomiky představují podle tržních směnných kurzů zhruba 40 procent světového HDP.

Další rizika zpomalení ekonomického růstu, která se nyní zdají být pro nejbližší budoucnost význačnější, jsou spojená s dalším narušením obchodní politiky. Na schválení čeká nová dohoda o volném obchodu mezi USA, Mexikem a Kanadou, zatímco EU a Británie jednají o obchodních podmínkách brexitu. Velkou hrozbou jsou americká cla na čínské zboží a hrozba cel na auta a automobilové součástky.

Video  „Jsem hodně nervózní.“ Ekonom varuje před obchodní válkou, která zasáhne celý svět.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

milesmiles ( 10. října 2018 10:34 )

toho schwula Pospisila nikdy podívejte co udelali schwulové v Berlíně Rakousku a jinde.

sores ( 9. října 2018 12:10 )

No jasně že bude hůř a mnohem!! Důchodcům se rapidně snižují dle zdražování všeho a inflace důchody !!!!!! Pokud důchodcům nebude přidáváno jako se zvyšují platy, tak bude co nevidět žebrota všude!!!

zada ( 9. října 2018 11:39 )

Tohle MMF co vykrádá celý svět nám zase bude říkat,že bude hůř? Tak jak to teda vede??? Přiznává tudíž, že hodně blbě!!!!!! Prostě který stát je neposlouchá tak toho skřípnou. MMF chci vzkázat, že se tady obyčejní občané teda jako "*** v žitě nemaj" a podle milionů uložených v bankách nemůžou soudit, že se máme skvěle , neb je má jen někdo. MMF je zločinecká organizace!!!!

bigscrotum ( 9. října 2018 11:19 )

NO HLAVNĚ ŽE TY NEJBOHATŠÍ SWINĚ SE MAJÍ LÉPE A LÉPE A BOHATNOU,VČETNĚ ŠPÍN POLITIKU A HAMOUNSKEHO ODPADU PODNIKATELSKÉHO!!!

kukuku ( 9. října 2018 11:03 )

Ale učitelé, státní úředníci, důchodci... budou mít přidáno jako by ekonomický růst měl pokračovat na věčné časy. Jenom produktivní sféra nebude schopna utáhnout tento Středulou a jemu podobnými vydupaný stav.

Zobrazit celou diskusi