Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Až dva miliony Čechů budou muset kvůli novým technologiím změnit svou práci

Autor: ivm - 
26. března 2018
09:25

Po záplavě předpovědí, že roboti obsadí továrny a převrátí náš průmysl naruby, se hlavní změna bude podle nejnovější analýzy konat úplně jinde. Ve službách zmizí až milion míst, více než v průmyslu, stavebnictví a zemědělství dohromady. V největším ohrožení jsou úředníci a prodavači, jejich opakující se rutinní práci by měly nahradit automatizované pokladny nebo umělá inteligence. 

Zánikem profese v příštích letech je podle analýzy ekonoma Davida Marka a společnosti Deloitte reálně ohroženo více než čtvrt milionu úředníků a tři sta tisíc prodavačů. „Lidé se budou muset rekvalifikovat,“ citovaly ho pondělní Lidové noviny. Z lidí se stanou například personalisté, osobní bankéři, asistenti v obchodech, učitelé nebo sociální pracovníci. Pokud se to podaří, měli bychom mít do roku 2023 při současném vývoji hospodářství stále minimální nezaměstnanost kolem čtyř procent, navíc platy porostou dvakrát rychleji. Pokud k rekvalifikaci lidí nedojde, nezaměstnanost může explodovat až na šestnáct procent a dojde k výraznému propadu ekonomiky.

Kvůli obavám z masy nezaměstnaných lidí odbory zvažují zkrátit pracovní dobu o půl hodiny, informovaly Lidové noviny. „Ano, přesně tímto směrem jdou naše úvahy. Je lepší to řešit nyní s předstihem než pozdě,“ potvrzuje šéf Českomoravské konfederace odborových svazů. „Patříme k zemím nejvíce ohroženým digitalizací,“ doplnil.

„Podniky se o věc zajímají a připravují. Nejde ale jen o uvolněnou pracovní sílu, všechna zaměstnání se postupně promění,“ říká za firmy Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy. Nejvíce se promění sektor služeb. 

„Změní se jeho podoba a podstata, podobně jako v průmyslu,“ uvádí Jabůrková. Některé podniky již teď budují poradenská centra, aby se zaměstnanci naučili nové dovednosti.

Vliv na pracovní pozice bude mít také stárnutí populace. „Predikce říkají, že kvůli stárnutí obyvatelstva dojde k odlivu pracovních sil do zahraničí, až kolem 400 tisíc lidí,“ dodává.

Změny pracovního trhu přinesou zaměstnavatelům mnoho finančních úspor. „K automatizaci budou firmy logicky přistupovat podle toho, kde je to nejen možné, ale tam, kde se to vyplatí,“ říká Marek.  

Výhodou technologií bude jejich dopad na ekonomiku. Pokud se předpokládá, že bude lidí v Evropě ubývat, mohlo by být nahrazování lidí umělou inteligencí jedinou šancí, jak vyrovnat ekonomiku. 

Video  Huawei AI řídí Porsche Panamera – ENG.  - MobilMania.cz
Video se připravuje ...

agfor ( 26. března 2018 15:13 )

Tak se Čehúni přeškolujte, ale lopatu nebo koště vám počítač z ruky nesebere.

zada ( 26. března 2018 11:08 )

Jak vyděla peníze a být v pohodě? Dělejte obchodníka, jako Kaufland! Budete zírat: https://www.email.cz/download/k/wx4OI6o_CW143UvP1oBQxW4mw0GXlIoDfI2Gz4GdKxVxe_8cjjMpr-AXqpn so7YlyS_CsSw/Kaufland11.mp4

panamira ( 26. března 2018 11:05 )

Autor článku se zmýlil zaměstnáním, lépe by mu vyhovovalo si stoupnout do polí a strašit vrabce. Pokrok není vystřelená raketa.

Zobrazit celou diskusi