Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Končíte v práci? 3 důležité rady, které byste měli vědět o výpovědní lhůtě

/
  • Chystáte se dát výpověď? Máme pro vás tři zásadní otázky, které vám problematiku výpovědní lhůty objasní.
    24. ledna 2018 ● 12:01

    Chystáte se dát výpověď? Máme pro vás tři zásadní otázky, které vám problematiku výpovědní lhůty objasní.

  • 1.

    Mohu odejít dříve než ve výpovědní lhůtě?

    Nedodržení výpovědní lhůty je v podstatě neomluvená absence. To je důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru, což sice může být cíl zaměstnance, ale zaměstnavatel nejspíš uvede tento důvod do zápočtového listu, který může vyžadovat nový zaměstnavatel. „Zápočtový list dále požaduje také Úřad práce, a pokud by následný nástup do nového zaměstnání z jakéhokoliv důvodu nevyšel a zaměstnanec nakonec skončil na úřadu práce, rozhodně by to zkomplikovalo nárok na podporu v nezaměstnanosti,“ varuje odbornice Jana Kaplická.

    Zaměstnavatel navíc může  požadovat náhradu škody  i ušlý zisk vzniklé neomluvenou absencí. Dále může být krácená zbývající dovolená.

    Obecně se doporučuje pokusit se o dohodu, využít zbývající dovolenou nebo neplacené volno apod. Zaměstnanec může mít uzavřeno více pracovních poměrů současně, kdy u původního zaměstnavatele dobíhá dovolená a u nového již uzavřel nový pracovní poměr.

    Chystáte se dát výpověď? Máme pro vás tři zásadní otázky, které vám problematiku výpovědní lhůty objasní.
    Autor: Zdroj: Profimedia

  • 2.

    Co s nevybranou dovolenou?

    Podle zákoníku práce určuje čerpání dovolené zaměstnavatel. Dovolenou tedy může zaměstnavatel nařídit, pak zaměstnanec čerpat dovolenou musí, pokud tomu nebrání překážky uvedené v zákoně, jako je pracovní neschopnost, mateřská dovolená apod. Pokud chce zaměstnanec čerpat dovolenou sám, zaměstnavatel mu čerpání musí povolit. Jestliže zaměstnanec nevyčerpá dovolenou ke skončení pracovního poměru, pak se mu proplácí navíc k vyplacené mzdě za poslední odpracované období.

    Zjednodušeně řečeno: Pokud zaměstnavatel dovolenou ve výpovědní lhůtě nařídí, zaměstnanec si ji vybrat musí, pokud nenařídí, zaměstnanec nepožádá a zaměstnavatel nepovolí, bude proplacena.

    Chcete dovolenou? Zaměstnavatel vám nemusí vyhovět.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Co když ve výpovědní době onemocním?

    Výpovědní lhůta se prodlužuje, ale záleží na tom, kdy a na jak dlouho zaměstnanec onemocní.  Neprodlužuje se při výpovědi ze strany zaměstnance a nemusí se prodloužit ani při dohodě o ukončení pracovního poměru. Tato otázka nemá jednoznačnou odpověď, záleží na konkrétní situaci.

    Zdroj: Profesia.cz

    Chystáte se dát výpověď? Máme pro vás tři zásadní otázky, které vám problematiku výpovědní lhůty objasní.
    Autor: Shutterstock.com

    O tom, jak si zorganizovat práci, čtěte zde >>>

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy