Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku nejsou cihly. Čeká se na ně až dva měsíce, musejí se dovážet z ciziny

Autor: peb - 
3. října 2018
10:00

Na českém trhu panuje nedostatek stavebního materiálu, především cihel. Musejí se dovážet ze zahraničí, nejvíce z Německa a Rakouska. Podle Českého statistického úřadu se do Česka letos dovezlo přes 104 tisíc tun cihel v hodnotě 161 milionů korun. Ve středu to uvedla MF Dnes.

Nedostatek ale není jen cihel, ale i dalšího materiálu jako stavebního skla, izolací a panelů. „Aktuální dodací lhůty jsou šest až osm týdnů,“ říká ředitel cihelen Heluz Jan Smola. Čeká se také na betonová šachtová dna nebo skelnou vatu.

„Situaci v nedostatku stavebních materiálů jsou stavebníci zpravidla nuceni řešit náhradou za dostupné materiály tuzemské, ale i zahraniční,“ uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Současný stav tak hraje do karet alternativním stavebním materiálům, například dřevu.

„Pokaždé, když ve stavebnictví přišla podobná špička, naposledy v letech 2006–2007, je nátlak na dodavatele obrovský. Pokud jejich výrobní kapacity nelze dál navýšit, přechodně se musejí materiály dovážet,“ řekl pro iDNES předseda Cihlářského svazu Čech a Moravy Josef Kotek.

Dřeva je zatím dostatek 

Zatímco cihly na českých stavbách chybí, počet zájemců o dřevostavby konstantně stoupá. „Tempo růstu počtu dokončených rodinných domů ze dřeva je u nás 2,5krát vyšší než u domů postavených tradičními technologiemi,“ uvedl předseda představenstva Asociace dodavatelů montovaných domů Vratislav Bláha.

Růst obliby dřevěných staveb jako alternativy k cihlám se zřejmě dá očekávat i do budoucna. Podíl dřevostaveb k celkovému počtu rodinných domů dosáhl až skoro na 15 procent. 

Dragounova Jaroslava ( 24. ledna 2023 08:25 )

Dobrý den, potřebujete hypoteční úvěr, úvěr na auto. máme nejlepší nabídku pan Gala Pavol, je to spolehlivý věřitel, naše služby jsou 100% garantovány. můžete mít půjčku od 20 000 Kč do 50 000 000 Kč s velmi nízkou úrokovou sazbou, pokud potřebujete půjčku akutně, pospěšte si a obraťte se přímo na něj.
E-mail: gala­pavol­547@gm­ail.com

asijo ( 3. října 2018 11:11 )

Kapitalisti zlikvidovali cihelny,tak se nedivte,hlavně,že máme banány.

mandat ( 3. října 2018 10:32 )

Lidi nemaji v CR na Severu a na Morave praci,proc se nekde nezacnou cihly vyrabet ? Za chvili bude CR jako Arabsky svet, bude se vse jen dovazet a nic vyrabet.Hruza.

Zobrazit celou diskusi