Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dukovo kázání i Zemanovy narozeniny. Na sv. Václava startují oslavy 100 let republiky

Autor: ČTK, simao - 
28. září 2018
08:33

Svatováclavskou poutí či znovuzprovozněním pražského orloje startuje měsíc oslav, připomínajících 100 let od vzniku Československa. Vyvrcholí předáváním státních vyznamenání 28. října na Hradě. Do Staré Boleslavi na pouť se dnes tradičně chystá i Dominik Duka. Prezident Miloš Zeman naopak na Hradě poobědvá se sportovci.

Po rekonstrukci bude v pátek odpoledne spuštěn staroměstský orloj a začnou tak měsíční národní oslavy 100 let Československa, které vyvrcholí 27. a 28. října.

Vznik státu budou v pátek připomínat také dny otevřených dveří ve státních institucích, začíná několik výstav. Na Pražském hradě se za účasti prezidenta Miloše Zemana uskuteční oslavy 100 let českého sportu. Blížící se výročí vyhlášení republiky vzpomenou lidé v den svatováclavského svátku také v regionech.

Svatováclavská mše: Kázat bude Duka

Lidé v Česku si dnes připomenou památku svatého Václava. Hlavní akcí bude tradičně pouť ve Staré Boleslavi, kde byl středověký kníže a světec zabit. Ve svatovítské katedrále v Praze bude dnes vpodvečer kardinál Dominik Duka sloužit mši, které budou předcházet svatováclavské nešpory.

Svatý Václav je hlavním patronem českého národa. Den jeho zavraždění, 28. září, je od roku 2000 státním svátkem jako Den české státnosti. Při Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi se každoročně scházejí představitelé církve, státu a tisíce poutníků.

Svatováclavská pouť v roce 2017 Svatováclavská pouť v roce 2017 | ČTK/Šimánek Vít

Dopolední poutní mši bude na staroboleslavském náměstí sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner a kázání přednese kardinál Duka. Odpoledne se bude v bazilice svatého Václava ve Staré Boleslavi konat modlitba za národ u Palladia země České. Malému kovovému reliéfu zobrazujícímu Pannu Marii s Kristem je připisována zvláštní ochranná moc nad českými zeměmi. Podle legendy darovala reliéf svatému Václavu jeho babička, svatá Ludmila.

Opravený orloj

Pražané a turisté se mohou v centru Prahy opět pokochat pohledem na orloj. Zrestaurované sochy apoštolů vyjdou na orloji poprvé z nových vitrážových okének v 18:00. Před demontováním byla na orloji plechová okénka ze 70. let minulého století, instalací skleněných se orloj vrací k původní podobě.

Ze stejného důvodu se na astroláb vrátil soumrak. Orloj byl letos kompletně demontován poprvé od poválečných let, mechanika stroje se rekonstrukcí vrátila do podoby z 60. let 19. století.

Zeman na slavnostním obědu

Sto let českého sportu připomene na Pražském hradě slavnostní oběd v prostorách Rudolfovy galerie a Rothmayerova sálu. Spolu s prezidentem se ho zúčastní medailisté z olympijských her či mistrovství světa a zástupci sportovních organizací a sokolské obce.

Největší tuzemské sportovní momenty jednotlivých dekád podle ankety České televize budou večer vyhlášeny ve Foru Karlín.

Miloš Zeman se svatováclavské pouti zúčastnil v roce 2016 Miloš Zeman se svatováclavské pouti zúčastnil v roce 2016 | ČTK

Dny otevřených dveří

Dny otevřených dveří v pátek lidem zpřístupní budovy několika úřadů, do kterých se běžně nedostanou. Návštěvníci mohou přijít do objektu ministerstva financí v Letenské ulici a hradčanského sídla ministerstva obrany. Úřad vlády veřejnosti zpřístupní Lichtenštejnský palác na Kampě, který slouží k reprezentačním účelům, ministerstvo kultury otevře malostranský Nostický palác.

Ke stému výročí státu se v pátek odehraje také slavnostní představení opery Bedřicha Smetany Libuše v titulní roli s Evou Urbanovou v divadle v Ústí nad Labem.

Technická univerzita v Liberci ve svém multimediálním projektu představí nejzajímavější okamžiky města v posledním století formou stovky textových zpráv. Ve Svitavách odhalí nový pomník, ve Frýdlantu vysadí lípu republiky.

Vše směřuje k 28. říjnu a metálům od Zemana

Oslavy vzniku Československa jsou koncipovány jako měsíční festival v ulicích. Výročí připomínají vedle výstav, koncertů, divadelních představení a happeningů také audio a videospoty v televizi, rozhlase a na internetu. Oslavy vyvrcholí v posledních říjnových dnech. Konat se bude velká vojenská přehlídka, pieta na Vítkově nebo přísaha a složení slibu vojáků, policistů a hasičů.

Slavnostně se otevře opravené Národní muzeum. Završením bude 28. října tradiční udělování státních vyznamenání na Pražském hradě.

Více o sv. Václavovi čtěte ZDE

mandat ( 28. září 2018 18:30 )

Vypraskat tu prolhanou a zlodejskou cirkev.

abasta ( 28. září 2018 13:23 )

tesim se na podivanou predavani cen 👍

ginkgo ( 28. září 2018 13:18 )

ježkovy vokuláre, to je teda start flanďáci a president zeman si padaj do náruče, sestava jak se nažrat a udělat u toho i divadlo fuj taxl

jentakjenstb ( 28. září 2018 13:08 )

povl1981: oprava: žaludem.

jentakjenstb ( 28. září 2018 12:51 )

voght: Volá Armáda spásy , nebo popelnice u bufetu ?

Zobrazit celou diskusi