Běžně konzumujeme např. bílé pečivo, margarín, salámy nebo snídaňové cereálie. Někteří z nás dokonce v domnění, že jsou zdravé. Opak je pravdou. Toto je seznam potravin, které pravidelně jíme, a našemu zdraví škodí i v malém množství. Mohou vést např. k obezitě, srdečním chorobám a cukrovce.
Tyhle časované bomby jíme každý den: Víte, které potraviny mohou vést k rakovině a cukrovce?
1.Margarín
Pokud vám někdo tvrdí, že margarín je zdravý, tak lže. Lidé ho často využívají jako náhražku za máslo, jde ale pouze o ztužený tuk, který je hlavní příčinou rakoviny a srdečních chorob. Mažte si tak na chleba raději máslo. Na smažení používejte spíše organický olivový olej.
2.Slazené nápoje
Sycené slazené nápoje (zejména ty s kolovou příchutí) nejsou rozhodně zdraví nijak prospěšné. Možná vám někdo bude tvrdit, že bublinkové nápoje obsahují živiny a vitamíny, nicméně tyto nápoje obsahují cukry, barviva a konzervační látky. Pokud si koupíte variantu, která je údajně bez cukru, budete pít škodlivá umělá sladidla. Častá konzumace škodí vašemu srdci, vede k obezitě a osteoporóze.
3.Uzeniny
Salámy, párky a jiné uzeniny jsou plné dusičnanů, sodíku, konzervačních látek a dalších přísad. Všechny tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a vzniku cukrovky. Pokud máte tyto pochutiny rádi, kupujte raději salámy s vysokým obsahem masa (cca 90 %). Pokud kupujete balené salámy, pečlivě čtěte složení.
4.Snídaňové cereálie
5.Chipsy
Oblíbená pochutina se v domácnostech konzumuje velmi často. Brambůrky nebo chipsy ale obsahují nebezpečnou látku zvanou akrylamid. Ten zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, rakoviny prostaty a rakoviny konečníku. Zároveň obsahují tuk a velké množství soli, což zvedá cholesterol a samozřejmě vede k obezitě. Zkuste zdravější variantu - nakrájejte brambory na tenké plátky, kápněte na každý trochu olivového oleje, posypte špetkou soli a dejte péct do trouby.
6.Dresingy
Dresingy jsou plné cukru, umělých barviv a fruktózy. Jakmile utopíte svůj salát v dresingu, je to jako kdybyste snědli sáček chipsů nebo jeden párek v rohlíku. Místo dresingu v lahvi použijte na dochucení salátu citronovou šťávu, jablečný nebo balsamikový ocet s trochou olivového oleje.
7.Rajčatový protlak
8.Hranolky
9.Zmrzlina
10.Smažené jídlo
11.Bílé pečivo
12.Popcorn
Kdo by si nedal popcorn v kině, případně si ho neudělal v mikrovlnce? Jenže popcorn obsahuje diacetyl. Odborníci se už dlouho přou, zda látka škodí zdraví, či ne a názory se zatím dost různí.
V roce 2012 vysoudil Wayne Watson z Denveru, u kterého se po mnohaletém připravování kukuřičných pukanců objevila konstriktivní bronchiolitida, náhradu ve výši 7,27 milionů dolarů. Podle názoru soudu měl výrobce polotovaru zákazníky před tímto nebezpečím varovat.
13.Energetické nápoje
Velice zřídka něco smažím v trojobale. Jinak z toho výčtu nejím nic. Tak proč nejsem zdravá jako fík?