Středa 16. října 2024
Svátek slaví Havel, zítra Hedvika
Oblačno 12°C

Časovaná bomba v nákupní tašce: Zabijácké bakterie skrývají opakovaně zmrazené potraviny

Autor: ula - 
17. srpna 2018
05:25

Vyrazíte na nákup do hypermarketu, do košíku dáte pytlík mražené zeleniny, mražené maso, rybu a nanukový dort. Ještě se zdržíte v drogerii, u časopisů... Pak dojdete k autu a nákup dáte do kufru. Momentálně panují teploty kolem třiceti stupňů, v neklimatizovaném kufru může být teplota ještě vyšší. Než dojedete domů, zmrzlina je rozteklá a mražená zelenina  „jen“ studená. Pokud dáte obojí znovu zmrazit, ohrožujete svoje zdraví.

 „V letech 2016 - 2018 proběhla v několika evropských zemích epidemie onemocnění způsobeného bakterií Listeria monocytogenes. Šetřením bylo zjištěno, že zdrojem nákazy je mražená kukuřice a možná další zelenina,“ řekl pro Blesk Zprávy Václav Tampír, vedoucí tiskového oddělení Ministerstva zemědělství.

Tato mražená zelenina byla s největší pravděpodobností špatně tepelně opracována, případně byla rozmrazena a pak zase zmrazena. Ačkoliv řada lidí ví, že by neměla už jednou rozmrazené potraviny znovu zmrazovat, stejně to dělají. Někdy ovšem může mraženým potravinám uškodit i pouhý transport z hypermarketu domů. Ať už jedete autem, nebo hromadnou dopravou, ve dnech, kdy teploty lámou teplotní rekordy, byste si měli nákup mražených potravin a zejména jejich převoz řádně promyslet.

Z nákupu rovnou domů

Jak rychle dostat mražené potraviny z obchodu rovnou domů?   „Uvést konkrétní čas není možné, vždy záleží na více vlivech. V obchodech se mražené zboží skladuje při teplotě -18 °C nebo nižší. Například zmražený špenát vydrží déle než mražená pizza, pokud je pohromadě více mražených potravin, tak se ohřívají pomaleji, než když je jen jedna,“ říká Jan Maryška, redaktor časopisu dTest.

 „Při nákupu mražených a také chlazených potravin obecně platí, že je potřeba maximálně zkrátit dobu, po kterou se nachází v nevyhovující teplotě. Při nákupu je ukládejte do nákupního vozíku až na závěr nákupu a ihned směřujte k pokladnám,“ radí Tampír z Ministerstva zemědělství. 

Jak přepravovat mražené potraviny?

  • Pro přepravu mražených potravin je vhodné použít tašky na mražené potraviny, které je obvykle možné koupit přímo v supermarketu.
  • V automobilu je vhodnější mražené potraviny uložit v prostoru pro cestující, kde je možné klimatizací snížit teplotu vzduchu než v neklimatizovaném kufru.
  • U vozů bez klimatizace je vhodné místo, kam přímo nesvítí slunce. I tak ovšem musíme mít na paměti, že teplota uvnitř vozu snadno přesáhne 40 °C a cestu s nákupem domů je proto vhodné neprotahovat.
  • Vše se dá vyřešit i nákupem autochladničky.
  • Z nákupu vždy směřujte přímo domů, kde mražené potraviny neprodleně uložte do mrazáku.
  • Bezpečná skladovací teplota v chladničce jsou maximálně 4 °C, pro skladování v mrazáku se může teplota lišit.
  • Na každém obalu zmražené potraviny jsou údaje o tom, jak dlouho ji může zákazník skladovat v domácím mrazáku, s ohledem na teplotu v něm.

Video  Potravinové „hnusy“ kupuje každý čtvrtý Čech. Expert radí, jak si v obchodě hlídat kvalitu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Rozteklou zmrzlinu už nejezte!

Pokud jste nakoupili mražené potraviny, vždy po příjezdu domů zkontrolujte, v jakém stavu jste ji dovezli. To je pro další postup rozhodující.

 „Pokud jsou potraviny částečně rozmrazené, avšak studené, nezbývá nic jiného, než je pokud možno co nejrychleji zpracovat. Pokud by byly rozmrazené a navíc teplé, nedoporučovali bychom jejich konzumaci vůbec,“ varuje Maryška a dodává:  „Mohlo totiž dojít k pomnožení škodlivých bakterií (ty se začínají intenzivněji množit při teplotách vyšších než 4,5 °C). Zvláště to platí pro choulostivé potraviny, například mražené ryby nebo maso.“

Potenciálně nebezpečné však mohou být i částečně rozteklé zmrzliny či nanukové dorty.  „Ty po rozmrazení ztrácí svou strukturu a senzorické vlastnosti a jejich konzumaci po rozmrazení nedoporučujeme,“ uvedl Tampír.

Nebezpečné bakterie

Opakované zmrazení rozmrazených potravin se zásadně nedoporučuje a na všech obalech najdete informaci, že se to nemá dělat.  „Po rozmrazení se může zničit vzhled potraviny a hlavně, v rozmrazené potravině se mohou množit nežádoucí mikroorganismy a následné zmrazení by je již nemuselo eliminovat,“ upozorňuje Maryška.

Právě tyto organismy mohou způsobovat zdravotní problémy, například zažívací potíže. To je ovšem ten nejmenší problém, který nám může proces rozmrazení a následného zmrazení způsobit.

 „Například onemocnění způsobené již zmíněnou bakterií Listeria monocytogenes může mít u citlivých skupin obyvatel (malých dětí, starých lidí či oslabených jedinců) těžký průběh a v některých případech může být až fatální,“ uzavírá Tampír.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

pepen ( 17. srpna 2018 08:39 )

Potraviny v České republice jsou na hraně.Kontroly nejsou tak přísné ,jak mají být !!!!Je to čím dál horší !!! V roce 2017 jsem v létě strávil týden na infekčním oddělení na Praze 8.Byl jsem v obchodním domě XXlutz na Černém mostě restauraci-dal jsem si oběd ....smaženou kuřecí kapsu s hranolky.A bylo to...kuchař se vůbec neomluvil a vedoucí oddělení mě pozval na další oběd zdarma.Tak jsem ho poslal někam.A od té doby nejím kuřecí maso a v létě vůbec!!!Lékař mi řekl...kuřecí maso v létě-jí jenom sebevrah !!!!

Zobrazit celou diskusi