Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejrizikovější potraviny ve vedrech? Lékařka: Kuřecí maso a domácí vejce

Autor: ula - 
16. června 2018
05:02

V provozovně rychlého občerstvení se v Hradci Králové přiotrávilo 60 lidí. Podle hygieniků může za hromadnou otravu s největší pravděpodobností stafylokok, který v prodávaném mase vytvořil nebezpečné toxiny. Nejspíš ho sem zavlekl člověk. Odborníci varují, že ve vysokých teplotách stoupá počet případů, kdy se lidé nakazí salmonelózou, bakteriálními střevními infekcemi nebo kampylobakteriózou. Častěji totiž grilují a mohou špatně maso připravit, případně na koupalištích konzumují špatně uskladněné jídlo. Jaké potraviny jsou v těchto vedrech rizikové? 

„Stafylokok se může dostat do jakékoliv potraviny. Ke znečištění dojde většinou tak, že člověk, který má v sobě nebezpečného stafylokoka a zpracovává třeba salát nebo krájí už hotové maso, má třeba nějaký zánět na prstu,“ popsala Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce.

„Pak se stafylokok dostane do jídla, velmi rychle se tam namnoží a produkuje toxin. A zvláště když je potravina někde chvíli odložena, tak velmi rychle vytvoří velké množství toxinu ve všech porcích,“ dodala Roháčová.

Dejte pozor při grilovačkách

Stejnou bakterii tak můžete chytit nejen ve fastfoodech, ale také třeba při domácím grilování. Češi jsou již známí tím, že rádi grilují, ale s tím jsou spojená onemocnění ze špatně tepelně opracovaného masa. Obzvláště nebezpečná je kampylobakterióza, kterou způsobují bakterie ve špatně ogrilovaném kuřecím mase.

Ti, kteří snědí špatně připravené kuřecí maso, mohou skončit s bolestmi břicha, dehydratací, vyčerpáním organismu a nezřídka musí být hospitalizováni.

Nejlepší prevencí je proto dostatečná tepelná úprava, kuřecí by nemělo být krvavé a musí jít dobře od kosti. To však platí nejen o kuřecím mase. „V tomhle horku je důležitá dávat pozor, aby byla jídla dobře tepelně upravená a když se připraví, aby se nepokládala na místa, kde se zpracovávala, aby nedošlo k další kontaminaci,“ upozornila Roháčová.

Video  Grilování je v Česku vášní.  - Petr Soukup, Eva Fraňková
Video se připravuje ...

Nejrizikovější potravina? Vajíčka z domácích chovů

„Riziková potravina jsou hlavně vajíčka, nedostatečně tepelně upravená a především ta z domácích chovů,“ upozornila dále Roháčová. Z těch vám především v letních měsících hrozí salmonelóza, nejčastější infekční onemocnění. Jde o akutní infekční průjmové onemocnění, za kterým stojí bakterie rodu Salmonella.

Nakazit se můžete jak ze špatně tepelně upravených, tak i z kontaminovaných a zkažených potravin. 

Největší rizika dále představuje:

  • Maso (mleté, masové výrobky)
  • Kuřecí maso a výrobky z kuřecího masa
  • Syrové nebo i sušené vejce
  • Výrobky z vajec (majonézy, ale i cukrářské výrobky, pečivo plněné krémy)
  • Zmrzlina (obsahuje mléčné složky)
  • Plody moře (korýši, měkkýši, mušle, ústřice)
  • Sýry
  • Máslo a smetana ze syrového mléka, které není pasterizované
  • Nakrájené ovoce a zelenina
  • Nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy
  • Neomyté ovoce a zelenina

Video  Češi jezdí nakupovat vajíčka do Německa.  - Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

dessy ( 18. srpna 2018 20:09 )

Já jsem hrozná, venku padaj mouchy horkem, ale já se cpu vedro,nevedro, pořád mám hlad, ani v zimě tolik nejím.

dessy ( 18. srpna 2018 19:57 )

dessy ( 18. srpna 2018 19:52 )

No jo, ale bez toho se dá žít, já dneska nějak banány nemusím a měla jsem je ráda, horší je, že ať píšou o čemkoliv, všude něco je špatného. Mám slípky, seberu vajička, dám do lednice a nikdy jsem neslyšela od nikoho že se nakazil domácími vejci! Kdyby to vše člověk bral vážně, tak nesmí jíst apít nic a pokud možno nedýchat.

agfor ( 16. června 2018 15:20 )

Nejnebezpečnější jsou "lékaři", kteří neustále straší lidi a když je náhodou potřebujete, pak nepřijedou a ostatní se snaží z vás (nebo z pojišťoven) vyrazit co nejvíce peněz zbytečně zdlouhavou a drahou "péčí".

sores ( 16. června 2018 10:32 )

Kristepane co tedy jíst?? Člověk aby se všeho celé léto obával a měl strach se najíst!!!! A souhlasím že jsou potraviny rizikové právě od r.1989 bylo toho málo ale poctivé a nikdo hlady neumíral. V našem milovaném kapitalismu je vše o 100% horší. Takto si to nikdo nepředstavoval,že! Hlavně že si držíme 1.místo v rakovině střev a v rakovině jako takové, z čeho asi? No z toho co si tam dolů do žaludku pustíme za hnoje ošizené,chemické!!!

Zobrazit celou diskusi