Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor na to, jaký chleba kupujete! Novinka ze cvrčkové mouky je na pultech

Autor: AKu - 
9. května 2018
16:25

Obchodní řetězec Penny Market začal jako první nabízet v České republice chleba s 10% podílem cvrččí mouky. Informoval o tom server Retailek.cz. Pro Čechy se jedná o jednu z prvních možností, jak obohatit svůj jídelníček o potraviny z hmyzu, které podle jejich propagátorů nabízejí řadu výhod v oblasti výživy, ale i například ekologie.

V Česku dosud nevídanou pochoutku uvedla na trh startupová společnost SENS, která již ze cvrččí mouky vyrábí například proteinové a energetické tyčinky. „Cvrčci a hmyz jsou potravinou budoucnosti. Chleba vyrobený s podílem cvrčků je výrazně výživnější a víc zasytí. Věříme, že si jej zákazníci oblíbí a nám se tak bude nadále dařit bořit stigma, že hmyz se přece jíst nedá,“ prohlašuje spoluzakladatel SENSu Radek Hušek.

Firma uvádí, že chleba ze cvrččí mouky nabízí oproti tradičnímu pečivu vyšší podíl vlákniny a bílkovin. U hmyzu navíc nehrozí přenášení nemocí na člověka jako u dobytka a při jeho chovu nejsou užívána žádná antibiotika. Rozhodně se však nejedná o levnou záležitost, jedno balení vyjde v Penny Marketu na 49,90 korun.

Zatímco ve světě tvoří hmyz součást jídelníčku více než 2 miliard lidí, v nabídkách českých obchodů s potravinami byste jej většinou hledali marně. Podle spoluzakladatele SENSu Radka Huška se však tato situace dříve či později změní. „Do 30 let bude na světě o dvě miliardy lidí více, a abychom je všechny uživili, musíme změnit způsob, jak produkujeme bílkoviny. Cvrček je stejně kvalitní bílkovina jako maso, třeba hovězí. Na farmaření hmyzu je ale potřeba řádově méně přírodních zdrojů,“ uvedl Hušek v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Aby SENS zajistil plynulé dodávky cvrčků pro svůj byznys, založil Radek Hušek spolu s druhým spolumajitelem firmy Danielem Vachem automatizovanou průmyslovou farmu na chov cvrčků v Thajsku. Ta se zatím nachází ve fázi testování výroby, ke konci by však už měla produkovat 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně, čímž se stane největší cvrččí farmou na světě. Spuštění plného provozu se očekává letos v září. Kromě využití mouky pro vlastní výrobky ji SENS prodává ostatním výrobcům.

Důležitým krokem pro proniknutí hmyzu na české talíře je i plánovaná změna legislativy. Podle nového evropského nařízení, které platí od letošního roku, se považuje hmyz za potravinu nového typu.

„Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata,“ sdělil v lednu letošní roku ČTK ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Jan Váňa. Zda se hmyzu podaří zaujmout v české kuchyni důstojné místo vedle například hovězího, kuřecího či mléčných produktů, může naznačit právě i úspěch či neúspěch „cvrččího chleba“.

Monikay ( 9. května 2018 17:42 )

Abychom za chvíli nenašli v mrazáku vrány

Zobrazit celou diskusi