Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, co ve vedru jíte: Stravovací omyly, které vám pěkně zavaří

  • Video se připravuje ...
    Autor: Iva Dvořáková - 
    14. 8. 2018
    05:50

    V parných dnech si málokdo dopřává hutné polévky, knedlíky a omáčky. Ovšem na druhou stranu často grilujeme, na koupališti si dáme zmrzlinu, langoš nebo smažák. A na střevní potíže máme zaděláno. Následující hodiny nás sužují křeče nebo nás trápí urputný průjem. A ten dokáže znepříjemnit i několik dní. Je však potřeba rozlišit, zda se jedná o krátkodobou záležitost, nebo o příznak závažnějšího problému, který nevyřeší hladovka nebo živočišné uhlí.

     

    Následující hodiny nás sužují křeče nebo nás trápí urputný průjem. A ten dokáže znepříjemnit i několik dní. Je však potřeba rozlišit, zda se jedná o krátkodobou záležitost, nebo o příznak závažnějšího problému. Následující hodiny nás sužují křeče nebo nás trápí urputný průjem. A ten dokáže znepříjemnit i několik dní. Je však potřeba rozlišit, zda se jedná o krátkodobou záležitost, nebo o příznak závažnějšího problému. | Profimedia

    Video  Jak fungují probiotika?  - Akacia
    Video se připravuje ...

  • 1.Přejídání

    To hrozí hlavně na zahraniční dovolené, kde je strava formou „all inclusive“ a vy máte pocit, že musíte všechno ochutnat a za své peníze hodně sníst. ejedený člověk je unavený, trápí ho větry, má pocit těžkosti a může ho postihnout i průjem.

    Preventivní opatření: Pokud chcete ochutnat co nejvíc specialit, nabírejte si malé porce. Vyhýbejte se tučnému a sladkému. Jezte hodně zeleniny, ta má příznivý vliv na činnost střev.

    Přejídání se není zdravé. Přejídání se není zdravé. | istockphoto.com

  • 2.Čeho se vyvarovat

    Průjmy a zvracení hrozí především z toho, že sníte jídlo, které je buď nedostatečně tepelně zpracované, nebo bylo nesprávně skladované. Rizikové jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin, to znamená drůbeží maso, sekaná, pokrmy z vajec a majonézy. Ve špatně uskladněných či ošetřených potravinách dojde k pomnožení bakterií a vzniku toxinů – jedů, které zakrátko způsobí zažívací obtíže.

    Preventivní opatření: Myjte si často ruce, ovoce a zeleninu jezte dobře omyté nebo oloupané, pijte nezávadnou vodu a na dovolenou si přibalte probiotika.

    Průjmy a zvracení hrozí především z toho, že sníte jídlo, které je buď nedostatečně tepelně zpracované, nebo bylo nesprávně skladované. Průjmy a zvracení hrozí především z toho, že sníte jídlo, které je buď nedostatečně tepelně zpracované, nebo bylo nesprávně skladované. | Profimedia

  • 3.Špatně upravené potraviny

    Rizikem je každý prodej potravin, který neumožní je držet mimo teplo a slunce. Je jasné, že když jste u vody, asi se nevyhnete občerstvení u stánku.

    Preventivní opatření: Dívejte se, jak prodejci s potravinami zacházejí, mrkněte, zda na suroviny nesvítí sluníčko nebo nesedá hmyz. Špinavé tričko prodavače a zápach přepáleného oleje by vás měl odradit.

    Rizikem je každý prodej potravin, který neumožní je držet mimo teplo a slunce. Je jasné, že když jste u vody, asi se nevyhnete občerstvení u stánku. Rizikem je každý prodej potravin, který neumožní je držet mimo teplo a slunce. Je jasné, že když jste u vody, asi se nevyhnete občerstvení u stánku. | Eva Fornálová

  • 4.Jídlo ze stánku

    Často si můžete za střevní potíže sami. Například když při grilování použijete stejný nůž na syrové i hotové maso.

    Preventivní opatření: Oddělujte syrové suroviny od hotových pokrmů a používejte na ně jiné nože. Všechny pomůcky a povrchy omývejte pitnou vlažnou vodou.

    Často si můžete za střevní potíže sami. Například když při grilování použijete stejný nůž na syrové i hotové maso. Často si můžete za střevní potíže sami. Například když při grilování použijete stejný nůž na syrové i hotové maso. | istockphoto.com

  • 5.Křížová kontaminace

    I při nákupech musíte myslet na to, abyste rychle se kazící potraviny dopravili včas domů a do lednice. Nezapomeňte, že i cesta ze supermarketu v rozpáleném autě může za několik minut potraviny znehodnotit. Proto si noste na nákup termotašku. Nekupujte také nic, co je prošlé, i když s lákavou slevou, potraviny s porušeným obalem a nečerstvým vzhledem.

    I při nákupech musíte myslet na to, abyste rychle se kazící potraviny dopravili včas domů a do lednice. I při nákupech musíte myslet na to, abyste rychle se kazící potraviny dopravili včas domů a do lednice. | iStock

  • 6.Zkraťte si cestu domů

    V létě se řiďte pravidly 5 »O« – originál, otevřít, omýt, oloupat, ovařit. To znamená: vodu pít jen nezávadnou např. balenou, vyhýbat se nápojům s ledem, syrovým a nedostatečně tepelně upraveným potravinám (vejce, majonézy, maso) a zeleninu a ovoce před konzumací nejen omýt, ale také oloupat. Samozřejmostí by měla být dostatečná hygiena rukou.

    V létě se řiďte pravidly 5 »O« - originál, otevřít, omýt, oloupat, ovařit. To znamená: vodu pít jen nezávadnou např. balenou, vyhýbat se nápojům s ledem, syrovým a nedostatečně tepelně upraveným potravinám. V létě se řiďte pravidly 5 »O« - originál, otevřít, omýt, oloupat, ovařit. To znamená: vodu pít jen nezávadnou např. balenou, vyhýbat se nápojům s ledem, syrovým a nedostatečně tepelně upraveným potravinám. | Shutterstock.com

  • 7.Zásada 5 »O«

    • Hodně pijte obyčejnou vodu.
    • K rychlejšímu doplnění ztracených minerálů je dobré mít po ruce rehydratační roztok, který koupíte v lékárně.
    • Pokud by potíže doprovázela horečka, malátnost nebo krev ve stolici, vyhledejte lékaře.
    • Video  Jak fungují probiotika?  - Akacia
      Video se připravuje ...
      Následující hodiny nás sužují křeče nebo nás trápí urputný průjem. A ten dokáže znepříjemnit i několik dní. Je však potřeba rozlišit, zda se jedná o krátkodobou záležitost, nebo o příznak závažnějšího problému. Následující hodiny nás sužují křeče nebo nás trápí urputný průjem. A ten dokáže znepříjemnit i několik dní. Je však potřeba rozlišit, zda se jedná o krátkodobou záležitost, nebo o příznak závažnějšího problému. | shutterstock.com
Zobrazit celou diskusi