Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na festivalu ve Varech se otrávily desítky lidí! Bolesti, průjem a zvracení

Autor: ČTK, mor, lm - 
2. července 2018
10:59

Přibližně 40 lidí skončilo o víkendu v péči lékařů kvůli nákaze z jednoho ze stánků na karlovarském filmovém festivalu. Pravděpodobně se nakazili z užitkové vody, kterou personál ve stánku používal. Do nemocnice přišli s bolestmi, průjmy a zvracením zaměstnanci i návštěvníci stánku.

"My jsme ošetřili 40 jedinců ze soboty na neděli. První přišli po 1:00 ráno se závažnými střevními obtížemi. Zdrojem byla pravděpodobně užitková voda. Byli to všichni účastníci mezinárodního filmového festivalu, jednak zaměstnanci, ale také někteří návštěvníci," uvedla primářka urgentního příjmu karlovarské nemocnice Dagmar Märzová.

Všichni byli po několikahodinovém ambulantním ošetření propuštěni do domácí péče. Nikdo nemusel být hospitalizován. Podle Märzové šlo většinou o mladé a zdravé lidi, kteří po infuzích a podání léků proti bolesti a zvracení mohli odejít domů. Nápor nakažených byl natolik velký, že nemocnice musela pacienty dočasně nechat na lehátkách i na chodbě nemocnice.

"Víme o tom, že došlo k onemocnění personálu některých provozů, ale v současné chvíli nemáme potvrzeno, co bylo zdrojem onemocnění. Hygienici provedli na místě několik šetření. Zatím nezjistili žádné pochybení," řekla Blesk.cz mluvčí karlovarského festivalu Uljana Donátová.

Případem se zabývá Krajská hygienická stanice Karlovy Vary. Podle její mluvčí Michaely Zajíčkové hygienici provedli kontroly ve stáncích a zřejmě ještě budou situaci zkoumat. Protože byl víkend, nebyla k dispozici laboratoř na rozbor vody. Pravděpodobně ale šlo o některý druh bakterií fekálního původu, které mohly způsobit závažné střevní potíže.

Podle našich informací mohlo dojít k záměně a do stánku mohla být přiváděna voda z řeky Teplé. Problém už by měl být vyřešený. Dotčené provozovny se k incidentu zatím nechtěly vajdřovat.

mazliva.samicka ( 2. července 2018 15:26 )

Hygiena asi jako v Indii...

spania ( 2. července 2018 13:00 )

Tak to nebude mít MFF dobrý ohlas.Letos je to tam vůbec takové jiné,chudší…,že by to bylo tím,že to nesponzoruje ČEZ?

fouk.si ( 2. července 2018 12:19 )

No tak se pos...rali a pob...lili.

agfor ( 2. července 2018 12:16 )

To nebylo z vody, ale z těch blbejch filmů.

kukuku ( 2. července 2018 11:13 )

To je na posr*ání, co Ti sluníčkáři vyvádí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání