Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kastrace mývalů i ničení vajíček. Zoo marně čekají na výjimku z bruselského „seznamu smrti“

Autor: David Budai - 
22. července 2018
06:45

Boj s invazními druhy v Česku, který vyžaduje Brusel, stále nemá jasná pravidla a doplácejí na to třeba zoologické zahrady. Zakázaných zvířat se musí zbavovat, chovat odděleně samce a samice nebo je v horším případě kastrovat. Nepříjemnou situaci by mohla vyřešit výjimka, po které zoo volají. Jenže ministerstvo životního prostředí už podruhé odložilo vznik potřebného zákona, který by jasně výjimky a povinnosti stanovil.

Seznam invazních druhů škodících přírodě platí v celé EU od léta 2016 a momentálně je na něm 49 zvířat a rostlin. Podle přísného nařízení se všechny tyto druhy nesmějí do unijních zemí vozit, cíleně chovat, případně umožňovat jejich množení. Což ale může být problém třeba pro zoologické zahrady, které v mnoha případech zakázaná zvířata chovají.

Nosál už se nerozmnoží

Třeba brněnská zoo chovala hned čtyři zvířata ze seznamu, a to mývaly, nosály červené, želvy nádherné a raky červené. Chovatelé tak museli zakročit. „V případě raků červených jsme ukončili chov, zbývající tři druhy pouze vystavujeme, ale nerozmnožujeme. Vejce želv nenecháváme inkubovat, mývalové a nosálové jsou vykastrovaní,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí zoo Michal Vaňáč s tím, že žádná zvířata ze seznamu také do zahrady nedováží ani neumisťují k jiným chovatelům.

České zoo se většinou shodují, že by měly získat výjimky, případně by měla být jejich situace nějakým způsobem specificky ošetřena. „Zoologické zahrady by určitě uvítaly stanovení podmínek, za kterých je možné druhy uvedené v seznamu dál nejen vystavovat, ale také chovat a přesouvat mezi chovatelskými zařízeními,“ řekl Vaňáč.

Zvířata jen v učebnici?

Stejný názor má i zoo v Liberci nebo zoo v Praze. „Nejen Zoo Praha, ale i ostatní zoologické zahrady by uvítaly možnost dalšího chovu muntžaků malých, jednoho z nejmenších zástupců jelenovitých a jediný druh muntžaka chovaného v lidské péči v udržitelných počtech. Zatímco jako invazivní druh žije ve vysokých počtech na britských ostrovech, v původní domovině jeho stavy postupně klesají,“ uvedl náměstek pražské zahrady Jaroslav Šimek.

„Předpokládáme, že zoologické zahrady budou mít pro chov těchto zvířat vydané výjimky. Jinak by totiž došlo k tomu, že tato zvířata by ani nebylo možné vidět. Maximálně na obrázku v učebnici přírodopisu. Počítáme proto s tím, že nosály i mývaly budeme chovat i nadále,“ myslí Evžen Korec, ředitel zoo Tábor.

Ministerstvo píše zákon už přes rok

Evropská legislativa národní úpravy seznamu invazních zvířat předpokládá a Česko by si mělo připravit speciální zákon, který situaci vyřeší a popíše, jak v konkrétních případech se zvířaty a rostlinami nakládat. Jenže ministerstvo životního prostředí přípravu tohoto zákona už dvakrát odložilo. Resort, který vede ministr v demisi Richard Brabec (ANO), původně plánoval potřebný zákon už loni v březnu, potom termín posunul na konec roku 2017. A nyní přichází další odklad, a to nejméně o půl roku.

„Legislativní návrh předložíme do meziresortního připomínkového řízení v druhém pololetí tohoto roku a následně do vlády a k projednání parlamentem,“ uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu s tím, že momentálně se stále jedná o detailech legislativy. „Stanoví postup a kompetence v oblasti povolování výjimek, kontrol, ale také v oblasti faktické regulace invazních druhů,“ dodala.

Důvodem odkladů jsou pravděpodobně nejen dřívější neshody s částí myslivců, rybářů a dalších zájmových spolků, ale i skutečnost, že ministerstvo kompletně přehodnotí tuzemskou strategii v boji s nepůvodními druhy.

Antikoncepce i kastrace

Pokud zoologické zahrady výjimky nedostanou, budou muset pravděpodobně přestat zvířata na seznamu chovat. V praxi by to znamenalo, že by zvířata mohla pouze dožít. Samičky a samci by museli žít odděleně, případně by veterináři využili antikoncepci. Krajním řešením by byla kastrace. A právě to už se nyní děje. „Zbylí jedinci jsou drženi v nereprodukčních skupinách, tak jak umožňuje samotné nařízení v případě zvířat v nekomerčních chovech,“ vysvětlil Jaroslav Šimek z pražské zoo.

Naproti tomu zoo v Jihlavě se některých dotčených zvířat rovnou zbavila. Třeba skupinku ibisů posvátných poslala do jiného zařízení a třeba nosály červené nahradila „bezproblémovým“ nosálem bělohubým.

Unijní seznam invazních druhů má momentálně 49 položek, z toho je 26 zvířat a 23 rostlin. Původně měl seznam o 12 druhů méně, ale loni ho Evropská komise rozšířila. A to i na základě podkladů Česka, které požadovalo přidání bolševníku velkolepého jako jednoho z nejznámějších a velmi problematických druhů invazních rostlin u nás.

Video  Samička mývala prosí o jídlo pro sebe a mláďata.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

santikxauz ( 22. července 2018 09:41 )

Další důvod,proč vystoupit z EU.

Zobrazit celou diskusi