Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chybu ve státní maturitě hasil až ministr. 113 studentů nepropadne z češtiny

Autor: simao, ČTK - 
28. května 2018
15:03

Ministr školství Robert Plaga (ANO) rozhodl o tom, že výsledky maturitního testu z českého jazyka a literatury budou přehodnoceny. A to kvůli tomu, že v jedné z otázek sestavených Cermatem byly dvě možné správné odpovědi, a nikoli jen jedna. Dopad to bude mít na takřka 150 žáků. Větší části z nich udělá verdikt radost – v testu nepropadnou.

V maturitním testu z češtiny byla chyba, kvůli které ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) rozhodl o přehodnocení výsledků státní maturity. V jedné z otevřených otázek totiž byly dvě možné správné odpovědi namísto avizovaného jediného správního řešení. Oprava pomohla 147 žákům. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu.

„Celkem 113 žáků díky změně hodnocení nepropadne v testu a jejich výsledek se změní na ‚uspěl‘. U dalších 34 žáků se změnou bodového hodnocení zlepší známka o stupeň,“ uvedl dnes Plaga.

„Uvedená chyba nás velmi mrzí a omlouváme se za ni žákům a školám. Na zítřek jsem svolal jednání s ředitelem Cermatu Jiřím Zíkou a budu důrazně požadovat vysvětlení, jak mohlo k takové chybě dojít. Situaci řešíme a všichni dotčení žáci dostanou opravené výsledky nejpozději do zítřka,“ dodal ministr v prohlášení.

Šlo o růže

Žákům, u nichž se změna hodnocení promítne do výsledku testu, Cermat vystavil nové výpisy výsledků testu, upozornilo ministerstvo školství. Cermat prý zároveň během pondělí osloví všechny ředitele škol, kterých se změna dotkne. 

Kýžená slovní úloha přitom pojednávala o růžích. Žáci totiž měli doplnit slovo do spojení „… růže přináší“. Cermat jako správnou odpověď uznával slovo „trpělivost“ – tedy ustálené spojení „trpělivost růže přináší“. Ministr školství však tuto úlohu konzultoval i se členy Nezávislé odborné komise pro maturitní zkoušky. A druhou správnou variantou se stalo slovo „čas“. Tuto možnost napsalo v testu 4301 žáků.

Úloha bude automaticky zkontrolována a přehodnocena u všech žáků, tedy nejen u těch, kteří žádali o přezkoumání výsledku testu, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Chyba byla letos na jaře i v testech jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol, které rovněž organizuje Cermat. Týkala se otázky z češtiny, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo slovo zabručeli a později se zjistilo, že byla správně i další možnost ve slově rozběhla. Kořen tohoto slova obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož tam je e s háčkem. Chyba v testu pomohla k přijetí na osmileté gymnázium dvěma žákům, kteří původně neuspěli.

ferrys ( 28. května 2018 16:51 )

A kvůli takovým doslova hňupovinám se za drahé peníze živí jistě podstatná část pražských darmošlapů.Maturitu jsme dělali již před padesáti dvěma lety a dovolím si prohlásit, že měla podstatně vyšší úroveň.Také ředitel před studenty rozřízl zapečetěnou obálku s otázkami a bylo to.Já bych na ty pražské lehkoživky vzal bič, a řezal, až by se zasrali.Nic pořádného to neumí, tak si vymýšlí levné kšefty.To je teda opravdu totální bordel, ani za plivanec to nestojí.

ivoadler ( 28. května 2018 16:36 )

Mně se zdá, že naše školství jde dolů. Kuš hubo! Učíme se podle amerického vzoru. Tak to musí být dobře.

andreas ( 28. května 2018 16:36 )

No já tedy nevím - ale odjakživa přinášela růže trpělivost - nikoli čas.... A že by se ustálená rčení měnila - o tom nevím....

cocumysvole ( 28. května 2018 15:41 )

Jak se vůbec může stát že se vloudí taková chybička?

Zobrazit celou diskusi