Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vila po Jakešovi chátrá. Uhlobaron ji koupil za 90 milionů, nechává ji však ladem

Autor: Ivo Horváth - 
8. května 2018
05:01

Zajímavou minulost má vila, která kdysi říkala »pane« komunistickému
pohlavárovi Milouši Jakešovi (95). Někdejší dům šéfa ÚV KSČ je totiž dílem autora strašnického krematoria. Dnes sídlo patří uhlobaronovi Petru Pauknerovi (62). Ten ale objekt nechává prázdný. Zatím?

Trochu jako z pohádky o Šípkové Růžence působí dnes vila po bývalém komunistovi č. 1 – Milouši Jakešovi. Někdejší funkcionář se z vily odstěhoval v roce 2016. Prodali ji za 45 milionů korun jeho synové. Jakeš se nakonec musel odstěhovat do dejvického bytu za sedm milionů korun, ale ani ten bývalému pohlavárovi nepatří. Z katastru vyplývá, že jej vlastní jeho syn Lubomír s manželkou.

Vilu pak od realitky koupila za téměř 90 milionů firma Carbounion Bohemia českého miliardáře a uhlobarona Pauknera. A od té doby, zdá se, dům leží ladem, zahrada zarůstá, a na vikýři již dokonce odpadává omítka… Firma, již Blesk kontaktoval e-mailem s dotazem, jaké má se zajímavou nemovitostí plány, neodpověděla.

Tady fasáda už potřebuje nutně opravit. Tady fasáda už potřebuje nutně opravit. | Jakub Poláček

Chybí mu zahrada

Jakeš se z vily nemusel stěhovat daleko – dejvická Podbaba, kde se nový dvoupokojový byt s terasou nachází, je totiž od Hanspaulky, co by kamenem dohodil. Už předtím ale láteřil, že mu chybí zahrádka a že se o ni nový majitel nestará. „Je to smutné. Je to k pláči. Byla tam nádherná zahrada se vzrostlými stromy. Rád jsem o ni pečoval. Stříhal jsem keře a stromy, shrabával listí,“ zavzpomínal pro Blesk Jakeš.

Naposledy tam na podzim 2015 prý sesbíral až 80 pytlů listí. Nutno dodat, že nyní by si moc zahrady neužil. Navzdory krásnému počasí je poslední dobou po pádu doma, podpírá ho bederní pás. Dokonce nešel ani na tradiční prvomájovou akci komunistů na pražském Výstavišti.

Nový majitel s vazbami na premiéra

Za společností stojí Petr Paukner. Podle magazínu Forbes je 51. nejbohatším Čechem s majetkem necelé 4 miliardy korun a vlastní i klub Dukla Praha. Má dokonce vazbu na premiéra v demisi Andreje Babiše (63, ANO) – vypracoval pro něj totiž bilanci spotřeby a těžby hnědého uhlí, na základě které – alespoň podle webu Náš region – expremiér v demisi změnil svůj názor na prolomení limitů těžby.

Kremační rukopis

Mimochodem, objekt projektoval architekt Alois Mezera (1889 – 1945), který se proslavil hlavně jako autor strašnického krematoria. Podle architekta Zdeňka Lukeše (64) byl Mezera žákem ještě známějšího Josipa Plečnika (†84), který se
proslavil například stavebními úpravami na Pražském hradě.

Někdejší Jakešova vila je slušným domem a bourat by se měly jen ty bezcenné,“ naráží Lukeš na skutečnost, že se noví majitelé objektů na lukrativních adresách, jako je právě pražská Hanspaulka, často vydávají cestou demolice a novostavby. Tu upřednostňují před rekonstrukcí do původní podoby. A když nakonec k nové výstavbě dojde, není problém jen v tom, že nové domy neodpovídají svým stylem povaze okolní zástavby. „Novostavby by měly respektovat také měřítko staré zástavby, což zde platí i proto, že je na Hanspaulce památková zóna,“ řekl architekt Blesku.

Video  Jakeš se zotavil z dopravní nehody. V 94 letech už je zase fit  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Waltr ( 2. května 2019 08:02 )

Tak já Vám to prozradím. Vila patřila tajemníku Masaryka, Štefanika,
presidentu Sparty a vyslanci ČSR v Srbsku, Rumunsku a v Číně, jehož
dipomatické mise se uskutečnily v létech 1928-1939. Byla kolaudovaná
v roce 1934. Soudruh ji získal v roce 1972 za okolností, které české
soudy po 20-letém řízení neuznaly.

petr12 ( 30. dubna 2019 11:31 )

jaký uhlobaron obyčejný zloděj,kmotr,ODS CSSD TOP KDU to oni vytvořili
kmotry,zloděje,organizovaný zločin protože se sami učastnili rozkrádaní
ve stovkách miliard!

gallio ( 8. května 2018 19:32 )

nejdříve vymyl mozky statisícum lidí svojí ideologií a pak je nechal napospas svému osudu a nenažrancum ze západu.je to vlastizrádce

gallio ( 8. května 2018 16:56 )

jak je možný ,že mu ji havel a spol. nesebral stejně jako sedlákum a živnostníkum majetek v r.48?to se tam nahoře nic nezměnilo?

gallio ( 8. května 2018 16:45 )

to by mě zajímalo za kolik ji koupil nebo jak k ní přišel,ale o tom nikdo nenapíše a já musel a musím makat aby si žily jako lordi a smějou se mi jak sem blbej.

Zobrazit celou diskusi