Komunistické špičky, které spokojeně dožívají na penzích, viní z odpovědnosti za systematické zabíjení lidí na hranicích Československa. Podle výkonné ředitelky platformy Neely Winkelmannové jsou jejich činy jakožto zločiny proti lidskosti nepromlčitelné.

Trestní oznámení se týká 28 případů civilistů různých národností, kteří zahynuli na československých hranicích se západním Německem a Rakouskem v letech 1965–1989. „Zemřeli po zásahu elektrickým proudem, byli zastřeleni, utonuli, byli sestřeleni v letadle, zemřeli při pokusu přejet hranici automobilem nebo spáchali sebevraždu v obklíčení,“ vypočítala Winkelmannová.

Platforma chce, aby česká justice zločiny posuzovala jako zločiny proti lidskosti, tedy nepromlčitelné. Evropský soud pro lidská práva totiž již dříve zabíjení na hranicích za zločin proti lidskosti označil.

VIDEO: Čapí hnízdo, nebo Červený hrádek? Slavný projev Jakeše s tím Babišovým neskutečně ladí!

Video
Video se připravuje ...

Čapí hnízdo, nebo Červený hrádek? Slavný projev Jakeše s tím Babišovým neskutečně ladí! youtube.com

Šest tajných hrobů Poláků se už našlo

Platforma dokonce našla hroby šesti z 13 polských obětí, za jejichž smrt podle ní odpovídá tehdejší ministr vnitra a pozdější premiér Lubomír Štrougal. Muži z Polska zahynuli při pokusu o emigraci po zásahu elektrickým proudem u drátů československé hranice s Rakouskem.

Šest mrtvých Poláků má konečně i jména: Jan Pietka, Boleslaw Lipski, Franciszek Majcherek, Jan Romanczyk, Jozef Holota a Tadeusz Bernard.

Podle tehdejších komunistických předpisů měla být těla zabitých na železné oponě pohřbena v neoznačených hrobech a ty srovnány s terénem. Nikdo z rodiny či blízkých nesměl být o pohřbení informován.
Polský stát má na základě poznatků platformy zájem ostatky svých občanů exhumovat.

VIDEO: Jakeš se zotavil z dopravní nehody. V 94 letech už je zase fit.

Video
Video se připravuje ...

Jakeš se zotavil z dopravní nehody. V 94 letech už je zase fit Daniel Vitouš