Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lenka (†36) zemřela na dovolené v Egyptě. Útočníka za osm měsíců ani neobžalovali

Autor: ČTK, ivm - 
31. března 2018
12:50

Je to už osm měsíců, co v káhirské nemocnici zemřela Češka Lenka (†36). Selhaly jí orgány, nakonec se jí zastavilo srdce. Účetní z Rakovnicka letěla s rodinou k moři a za teplem podobně jako tisíce dalších Čechů, jenže ji pobodal egyptský útočník. Muž zabil i dvě německé turistky, dosud ale není ani obžalovaný, připomněl v sobotu německý magazín Der Spiegel. Kolem útoku jsou dál nejasnosti. Německé úřady sice došly k tomu, že šlo zřejmě o islamistický čin, Egypt však tvrdí, že útočník mohl mít psychické problémy.

Egypťan loni 14. července na plážích v turisty velmi oblíbeném letovisku Hurghada nožem zaútočil na několik žen. Zabil přitom dvě německé turistky a Lenku zranil tak vážně, že následkům útoku později podlehla v nemocnici.

Nejprve vše jasně vypadalo na útok islamisty, o čemž psala i egyptská média, pak ale podle Der Spiegel úřady severoafrické země prakticky přestaly komunikovat a terorismus oficiálně vůbec nezmiňovaly. Místo toho mluví o možných psychických problémech útočníka.

Video  Lenka (†36) zemřela. Pobodaná česká turistka v Egyptě podlehla svým zraněním.  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vlajka džihádistů a boj s nevěřícími

„Stále toho hodně hovoří pro islamistické pozadí útoku,“ je přesvědčen německý týdeník. Spolkový kriminální úřad (BKA) po krvavém činu na místo poslal vyšetřovatele, kterým jeden ze svědků řekl, že útočník křičel, že v Egyptě nemají cizinci a křesťané co dělat. Na Facebooku zase našli osobní stránku Abdara Rahmána Šaabána abú Kúry, na níž měl černou vlajku džihádistů a také odkaz na stránku vyzývající k boji proti „nevěřícím“. Podle BKA se tak nabízí podezření, že čin byl nábožensky motivovaný a pachatel při něm možná jednal na zadání další osoby či teroristické organizace.

Pozůstalí ani nedostali peníze od úřadů

Jasné důkazy však nedokázal předložit ani Spolkový kriminální úřad, takže zločin nezačalo vyšetřovat německé nejvyšší státní zastupitelství, které má teroristické činy na starosti. Když němečtí pozůstalí žádali o finanční pomoc pro oběti teroristických činů, sdělily jim úřady, že si na ni zatím nemají dělat naději, protože důkazy o teroristickém pozadí útoku jsou příliš slabé.

Advokát německých pozůstalých Roland Weber klade vinu egyptským úřadům, které podle něj chtějí zastřít to, že se jednalo o islamisticky motivovaný útok. Když je žádal o informace, dostal odpověď až po několika měsících. Stálo v ní, že se pachatel k činu přiznal. Útočník byl podle odpovědi poslán na psychiatrickou kliniku, protože prý už léta trpí křečovými záchvaty a před činem nebral pravidelně prášky.

Video  Česká velvyslankyně v Egyptě: Proč se měnily informace o zranění ubodané Lenky (†36)?  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Tajné i místo, kde je útočník vězněn

Postup Egypta loni kritizoval i tehdejší český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Ani nejsou schopni odpovědět na otázku, co byl ten jasný motiv a co bylo pozadí toho, co se stalo,“ poznamenal. Velvyslankyně České republiky v Egyptě Veronika Kuchyňová-Šmigolová zase hovořila o tom, že se Egypťané „obávají toho, že výsledkem vyšetřování bude, že se jedná o teroristický čin nějakého islamisty“. Takový závěr by totiž mohl odlákat turisty, kterých do země jen z Česka jezdí kolem 280 tisíc ročně. Na dotaz Blesk.cz velvyslankyně v sobotu SMS zprávou odpověděla, že nemá k případu žádné nové informace.

„Pozůstalí obětí dodnes nevědí, kde je domnělý útočník vězněn a kdy ho chce egyptské státní zastupitelství obžalovat – pokud vůbec,“ konstatuje Der Spiegel.

 

st.rec ( 31. března 2018 20:15 )

Běloši jsou tam i v okolí lovnou zvěří a důkazy se zničí nebo budou prohlášeny za neplatné...Kramný je důkazem,stejně jako tato oběť + dvě německé turistky.Opravdu nechápu proč tam lidi jezdí utrácet a živí tamní teroristy a proč hodlají trávit dovolenou ve vězení kam můžou proniknout vrazi a vraždit nevinné bělochy.Je to i jasný rasismus?

jerry ( 31. března 2018 14:42 )

A protože tam nebyl Petr Kramný, je to neřešitelné i pro naši justici.

pupak_1 ( 31. března 2018 14:05 )

 Takže oni se bojí přiznat, že šlo o čin islamiaty, aby nedošlo k odlivu turistů. Zato, když budou takhle trapně zatloukat, pozůstalým ani ani nevyplatí odškodnění, to se do Egypta turisté jen pohrnou, že se na letištích nebudou stačit otáčet letadla. Fakt nechápu jejich uvažování, já bych do Egypta, ani jiného muslimstánu nejel ani kdyby mi zaplatili.

alfasamec ( 31. března 2018 13:28 )

Proč někdo jezdí na dovolenou někam, kde není vítán (snad vyjma jeho peněz) a kde mu hrozí smrtelné nebezpečí? To nikdy nepochopím.

kukuku ( 31. března 2018 13:23 )

Kdyby umřela během převozu, psal bys sem, proč ji v klidu nenechali doléčit v Egyptě.

Zobrazit celou diskusi