Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za postřelení vojáků v Libavé může velitel vozu, rozhodl soud. Jeden přišel o ruku

Bojová vozidla (Ilustrační foto)
Bojová vozidla (Ilustrační foto)  (Autor: npor. Radek Hampl)
Autor: ČTK, bru - 
2. února 2018
13:12

Za zásah bojového vozidla pěchoty při nočních střelbách na Libavé, který zranil dva vojáky, potrestal olomoucký okresní soud pouze velitele vozidla Marcela Kulišťáka. Za ublížení na zdraví z nedbalosti mu uložil roční trest s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Zbývající dva obžalované, střelce vozidla a řídícího střeleb, zprostil obžaloby. Podle soudkyně Markéty Langerové nešlo v jejich případě o trestný čin. Ztotožnila se tak s návrhem obžaloby.

„Obžalovaný Kulišťák měl povinnost hlídat si pozici. Nejedná se jen o nešťastnou náhodu. Jsme mezi vojáky z povolání, jde o bojové cvičení a bezpečnostní opatření je potřeba dodržovat. Nevědomá nedbalost je tady dána. Byť se mu bude zdát rozhodnutí nespravedlivé vůči ostatním, myslím, že během těch tří minut mohl bezpečnostní opatření dodržet,“ řekla soudkyně. Podle ní hrála svou roli i nezkušenost obžalovaného.

Soudkyně při ukládání trestu zohlednila všechny okolnosti včetně dosavadní bezúhonnosti muže. Muži původně hrozilo šest měsíců až čtyři roky vězení. Podmíněný trest navrhoval i žalobce, byť o něco přísnější.

Niedermaier a Havala nemohli událost ovlivnit

U zbývajících dvou obžalovaných, střelce vozidla Luďka Niedermeiera a řídícího střeleb Zdeňka Havaly, který měl na věži střelnice na starost dodržení zásad bezpečnosti, rozhodla soudkyně o zproštění obžaloby. Ztotožnila se s návrhem obžaloby, že ze své pozice události ovlivnit nemohli. Havala podle soudu z řídicí věže nemohl rozdílnou vzdálenost vozidel vidět, stejně tak jako střelec ze své pozice. „Porušení důležité povinnosti u nich prokázáno nebylo. Tu reálnou možnost zjistit ten stav, to zaostávání vozidla, neměli ti dva obžalovaní, ale pouze ten, který byl uznán vinným,“ řekl ČTK žalobce Jaroslav Rašendorfer.

Kulišťák nechtěl rozhodnutí soudu komentovat, jeho obhájce Zdeněk Kopečný jej vnímal jako zklamání. „Nevěšíme hlavu, je to první instance, podali jsme si odvolání. S rozhodnutím nesouhlasíme, podle mne ani pan obžalovaný Kulišťák neměl objektivně ani subjektivně možnost tu věc nějak ovlivnit, vzhledem k zastaralosti techniky, vzhledem k tomu, jak to celé probíhalo,“ uvedl obhájce.

Neštěstí se odehrálo předloni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě. Střela z automatického kanonu zranila dva vojáky. Šlo o desátníky ze 71. mechanizovaného praporu Hranice, oba skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega byl v následujících dnech propuštěn do domácí péče.

Kulišťák i Niedermeier u armády stále působí, Havala její řady dobrovolně opustil.

Video  Prezident Miloš Zeman popsal, co se stalo při nočním cvičení v Libavé.  - Blesk/Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

 

Jindich Dvok ( 2. února 2018 13:27 )

"Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě." Takže je vinen velitel vozidla, které, tak jako všechny ostatní jelo dle instrukcí, zatímco velitel vozidla, které zaostalo vinou poruchy kanónu vzadu a střílelo do vozidla před ním za nic nemůže? To je někde chyba, ne?

Zobrazit celou diskusi