Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Opozice stopla rychlou změnu pro banky. Stát chce posílit proti praní špinavých peněz

Autor: ČTK, var - 
24. ledna 2018
20:12

Menšinová vláda ANO neprosadila ve Sněmovně rychlé přijetí novely daňového řádu, která by podle kritiků přinesla prolamování bankovního tajemství. Schválení novely hned v prvním čtení zablokovaly KDU-ČSL, ODS a TOP 09 společně s Piráty. První kolo projednávání novely bude muset Sněmovna dokončit až v příštích dnech.

Novela počítá s tím, že banky, poskytovatelé platebních služeb nebo advokáti a poradci by museli poskytovat daňové správě údaje, které vyplývají z využívání zákona o boji proti praní špinavých peněz. Údaje by tak podle předlohy mohly být využívány i pro správu daní. Část z dotčených již nyní musí údaje poskytovat, někteří ale mají povinnost mlčenlivosti. Změna vychází z unijní směrnice. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslance ujišťovala o tom, že novela nepřináší žádné nové kontrolní pravomoci pro daňovou správu.

Právě kvůli prolamování bankovního tajemství a mlčenlivosti notářů a exekutorů odmítli vládní verzi novely podpořit Piráti. Chtějí, jak uvedl Mikuláš Ferjenčík, ve sněmovních výborech prodiskutovat, jaké kontrolní mechanismy budou uplatněny vůči daňové správě, aby údaje použila jen ke stanoveným účelům. Marek Benda (ODS) se pozastavil nad tím, že směrnice má ulehčit výměnu informací mezi státy EU, zatímco novela má umožnit správním orgánům zjišťovat informace od třetích osob.

Finanční správa bude moci podle novely údaje získávat pouze v rozsahu nezbytném pro správu daní. „Nejedná se tedy o bezbřehé získávání údajů, ale o získávání v jasně daném zákonném limitu,“ uvedlo ministerstvo financí.

Podle návrhu je v zájmu ochrany práva na právní pomoc specifickým způsobem řešena otázka poskytování údajů ze strany advokátů, notářů, daňových poradců, auditorů a soudních exekutorů. U nich zákon omezuje rozsah poskytovaných údajů. „Rovněž je pro uvedený okruh profesí stanoveno, že údaje mohou být ze strany správce daně vyžádány pouze pro účely mezinárodní spolupráce při správě daní,“ uvádí se v novele.

Směrnice EU požaduje přístup daňových úřadů k informacím o skutečném vlastnictví právnických osob, včetně údajů o skutečné držené účasti, a informace o skutečném vlastnictví svěřenských fondů a obdobných subjektů. K těmto údajům mají správci daně již nyní přístup na základě obecných pravidel daňového řádu a na základě právní úpravy veřejných rejstříků.

Zobrazit celou diskusi