Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Vraťte dotaci.“ Ministerstvo zveřejnilo kus zprávy OLAFu, v Čapím hnízdě byly nesrovnalosti

Autor: všm, vei, ht, ČTK - 
4. ledna 2018
17:50

Ministerstvo financí ve čtvrtek zveřejnilo hlavní závěry šetření Evropského úřadu boje proti podvodům (OLAF) v případu přidělení dotace farmě Čapí hnízdo. Podle unijního úřadu byly v projektu nesrovnalosti a dotace mají být vráceny.

MF zveřejnilo tři odstavce závěrů z 50stránkové zprávy OLAF o Čapím hnízdu. OLAF v závěrech vyzývá k vynětí farmy z projektů dotovaných Evropskou unií. Píše také o nesrovnalostech v projektu Čapího hnízda. Farma je mezi majetkem, který premiér Andrej Babiš (ANO) loni převedl do svěřenského fondu.

Někteří politici již začali na sociálních sítích na zprávu reagovat. Například exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje zveřejněné úryvky za hrubě nedostatečné. 

Bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf hnutí Starostové a nezávislí nepřímo vyzval premiéra Andreje Babiše aby po zveřejnění i těchto tří odstavců z celé zprávy rezignoval na svůj post. 

Petr Fiala, lídr ODS, na svém profilu uvedl, že „rozhodnutí ministerstva financí zveřejnit tři odstavce z 50stránkové zprávy OLAFu vyvolává mnohem více otázek než odpovědí“. Byl by tak pro zveřejnění celé zprávy. „Veřejnost má právo znát důvody, které vedly k tomu, že ministerstvo financí navrhlo vyjmout dotaci z fondů EU. Je v zájmu premiéra Babiše a ČR, aby byla celá kauza srozumitelně objasněna,“ okomentoval politik.

Resort: Nemohli jsme jinak

Ministerstvo financí se brání, že zprávu nemohlo zveřejnit celou kvůli probíhajícímu  trestnímu řízení. „Neboť by tím mohlo dojít k ohrožení jeho průběhu. Ministerstvo financí proto přistoupilo k částečnému poskytnutí informace, které podle našeho názoru nemohou ohrozit účel a průběh trestního řízení a jejich poskytnutím zároveň naplní účel došlých žádostí v maximální možné míře a přispělo k diskusi o věcech veřejného zájmu,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. 

Zveřejnění zprávy se přitom přímo před ministerstvem domáhala ve čtvrtek už podruhé asi dvacítka lidí. Dožadovali se také setkání s ministryní Alenou Schillerovou. Ta si ale kvůli pracovnímu vytížení nenašla čas.

„Chápu, že ministryně financí může mít nabitý program, a nebude tak snadné se s ní sejít. Příště proto přijdeme v pondělí a budeme chodit, dokud s námi nezačne někdo mluvit,“ řekl přímo před ministerstvem redaktorovi Blesku jeden z demonstrujících Martin Uhlíř. 

Už zítra by se přitom podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska mohli ke zprávě OLAFu dostat první lidé - a to členové mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Právě Kalousek o druhého ledna trvdí, že už do zprávy nahlédl a upozornil na to, že OLAF poukázal na nedostatky při získání dotace na Čapí hnízdo. 

Kvůli padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí Babiš spolu s dalšími lidmi také obvinění české policie. Příští týden by kvůli záležitosti měl vypovídat před mandátovým a imunitním výborem Sněmovny, který posuzuje policejní žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Den po výpovědi na výboru bude Babišova vláda ve Sněmovně žádat o důvěru.

Chyba v překladu

Ministerstvo financí také udělalo v první chvíli podstatnou chybu v překladu tří odstavců závěrečné zprávy OLAFu. V nich neseděla výše dotace v eurech.  Za povšimnutí proto stojí porovnání originálního znění v anglickém jazyce a následný pracovní překlad do čestiny. Po posměšcích na sociálních sítích ministerstvo chybu na webu opravilo

Originální znění v anglickém jazyce

The Directorate General for Regional and Urban Policy také the following action:
Undertake all appropriate measures to ensure the exclusion of CZK 42 497 826.80/ EUR 647 676.40 as set out in the attached OLAF Final Report in relation to the irregularities detected in the project No CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“.

Pracovní překlad do českého jazyka

Generální ředitelství pro regionální a městskou politiku učinilo následující krok: Přijalo veškerá náležitá opatření pro zajištění vynětí částky 42.497.826,80 Kč / 1.647.676,40 EUR, jak je uvedeno v přiložené Závěrečné zprávě OLAF, v souvislosti s nesrovnalostmi zjištěnými v rámci projektu č. CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový sál Čapí hnízdo“.

Ministerstvo financí udělalo v překladu závěrečné zprávy OLAFu k Čapímu hnízdu chybu. V anglické verzi ji vypadl milion eur. Následně úřad chybu opravil Ministerstvo financí udělalo v překladu závěrečné zprávy OLAFu k Čapímu hnízdu chybu. V anglické verzi ji vypadl milion eur. Následně úřad chybu opravil | mfcr/Blesk.cz

martina.jihlava ( 10. ledna 2018 08:45 )

on je to největší zlo, které přišlo ze Slovenska...

marais ( 5. ledna 2018 10:53 )

Ať dotaci vrátí, zaplatí pokutu za chyby a může odejít.

cezar8 ( 5. ledna 2018 09:37 )

Jak dlouho se bude dařit médiím kopat jen do Babiše a krýt politiky, kteří byli u moci před deseti léty a rozkrádali republiku...

cezar8 ( 5. ledna 2018 08:22 )

marmat - velmi trefné....

begina ( 5. ledna 2018 07:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa