Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kolik zaplatíme za vodu? Vodné a stočné naroste letos v Česku až o tři procenta

Autor: ČTK, pk - 
23. ledna 2018
13:05

Průměrná výše vodného a stočného včetně daně z přidané hodnoty (DPH) letos vzroste na 86 až 88 korun za metr krychlový. To je průměrné meziroční zvýšení až o tři procenta, tedy blízko letošní odhadované inflace 2,9 procenta. Procentuální nárůst bude přibližně stejný jako loni. Vyplývá to z odhadu Sdružení oboru vodovodů a kanalizace ČR (SOVAK), který v úterý sdružení prezentovalo na tiskové konferenci. Konkrétní změny cen se liší podle jednotlivých vodohospodářských společností.

V některých regionech vodné a stočné letos nevzrostlo, například v Brně, Kladně, Olomouci nebo Plzni. V řádu desetin procenta si lidé připlatí na Táborsku, v Libereckém nebo Ústeckém kraji.

Sdružení uvedlo, že při srovnání plateb domácností stálo v průměru vodné a stočné předloni 2023 korun na osobu, což bylo 1,24 procenta čistých ročních příjmů. SOVAK dodal, že vodné a stočné není jen „platbou za vodu“, ale za službu spočívající v neomezených dodávkách pitné vody ke spotřebiteli a za odvádění a čištění odpadních vod.

Vláda chce snížit DPH na vodné a stočné

Sdružení dlouhodobě vyzývá vlády ke snížení DPH na vodné a stočné. Současná vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) má ve svém programovém prohlášení snížení DPH na vodné a stočné ze současných 15 na deset procent, což by podle sdružení znamenalo snížení plateb o čtyři koruny za metr krychlový. „O tuto částku lze prakticky ze dne na den snížit výši plateb za vodné a stočné pro koncového zákazníka,“ dodalo sdružení.

Sdružení také upozornilo na to, že 85 procent vodohospodářského majetku je v rukou měst a obcí, výjimku tvoří Severomoravské vodovody a kanalizace a vodovody a Vodovody a kanalizace Beroun, které mají soukromé vlastníky.

SOVAK dlouhodobě upozorňuje, že vodárenská infrastruktura v ČR je podfinancovaná. Ročně by se do ní podle sdružení mělo investovat zhruba 20 miliard korun. Předloni se podle údajů ministerstva zemědělství investovalo do opravy, obnovy a budování nové infrastruktury 13,7 miliardy korun. To podle sdružení představovalo více než 38 procent plateb za vodné a stočné. U většiny odpovědných hospodářů tento poměr roste, dodalo sdružení.

VIDEO: František Barák o boji se suchem: Češi by měli lépe hospodařit s dešťovou vodou:

amas ( 23. ledna 2018 15:31 )

ten pan to tu pise zcela jasne ...Češi by měli lépe hospodařit s dešťovou vodou

amas ( 23. ledna 2018 15:26 )

...se divite,ze musi zdrazovat vodu? no nekde musi prece na ten..CZECH RED ART...vybrat tech 850 000Kc

amas ( 23. ledna 2018 15:23 )

tonny44 ..se tu smeju..no jo ..film pro pametniky..dnesni decka urcite nevi,co byla zavodka

aaobcanka ( 23. ledna 2018 15:03 )

Souhlasím s wyxiy u článku o KSČM z dneška : JUDr. Válková, býv. ministryně a trestní právnička, potvrdila v TV, že na Babiše a Faltýnka nejsou důkazy. Zavřít tuneláře, ne Babiše. Babiše se tuneláři bojí, že je zveřejní a zavře ! Proto se ho snaží uvěznit. Obdoba Ratha. Za komunistů zde byl řád a pořádek, žádní narkomani, vrazi v tisících. Komunisté nerozkradli naše daně, neprodali cizákům vodu, pole, domy, firmy, podniky, továrny, lesy, banky atd. Lidé makali. Spojte se ANO + SPD + KSČM ! Přeci nás, vaše voliče, nepředhodíte zase té tzv. tunelářské arogantní bandě z TOP a ODS a jejich poskokům z KDU, STAN, ČSSD aj., která tu za 27 let vládnutí rozkradla naše daně v miliardách ! Zlo začal Klaus = miliardář s penězi u sestry ve Švýcarech, zloděj našich daní i s tou jeho miliardářskou vládní skvadrou z dob po revoluci r. 1989 ? Já tomu věřím, neboť vím. Zvedá se nám žaludek a tzv. se nám otvírá kudla v kapse jen při pohledu na : Kalouska a jeho grupu TOP - vč. Bartošky, Klausovic ODS bandu se sucharem Fialou, řvouna Stanjuru, Švejka Gazdíka a toho blba Bendu a další tzv. hajzly z ODS, TOP, STAN, ale, bohužel, i z menší části ČSSD (tj. tuneláři). Svrhnout ODS, TOP, STAN a vyvlastnit majetek všem lidem, kteří mají nad např. 100 mil. Miliardy normální smrtelník nemohl vydělat čestně. Byť to postihne i Babiše. Naše rodina volí SPD, ANO a KSČM.

agfor ( 23. ledna 2018 13:59 )

Kde jsou ty doby, kdy jsme za kubík platili 40 halířů a hastrmani si nestěžovali, že lejeme do odpadu omastek.

Zobrazit celou diskusi