Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojují proti teroristům, Turecko stejně Kurdy vraždí: Češi se chystají na protest

Autor: mah, ČTK - 
27. ledna 2018
14:30

Češi se znovu bouří kvůli tureckému postupu vůči syrským Kurdům. Důvodem je tentokrát turecká ofenziva na syrské území a boje o město Afrín, ze kterého kvůli bojům uteklo již 5000 lidí. Turecká agrese vyvolala roztržku i mezi členy NATO, jehož je Turecko členem. Část ostatních členů ale kurdské milice, které mají významný podíl na boji proti Islámskému státu, podporuje. Turkové ale v milicích YPG vidí spojence tureckých rebelů z Kurdské strany pracujících.

„Rojava, výspa stability, demokracie a rovnosti v severní Sýrii, je v ohrožení. Ne však ze strany takzvaného Islámského státu ani diktátora Asada, ale ze strany spojence České republiky v NATO, Turecka,“ upozorňují organizátoři nedělního protestu v Praze. Afrín, který je od zbytku kurdského území odříznut oblastí, kterou řídí proturečtí povstalci, pak označují za oázu klidu, kterou vytvořila právě kurdská samospráva.

„V Afrínu místnímu levicovému politickému systému úspěšně daří pokojnou cestou integrovat různé etnické a náboženské skupiny, Kurdy, Araby, muslimy i křesťany, stejně jako začlenit uprchlíky z jiných částí Sýrie,“ popisují lidé z iniciativy Ne Rasismu!, proti čemu nyní Turecko u svých hranic zasahuje.

Aktivisté: Hrozí druhé Kobani a vlády mlčí

Iniciativa se bojí, že by se z Afrínu mohlo stát nové Kobani. Obě města leží na tureckých hranicích a Kobani se v letech 2014 až 2015 stalo symbolem kurdského vzdoru a prolomení obležení se následně stalo symbolem zvratu v boji s takzvaným Islámským státem. Už tehdy se přitom do obléhání zapojily i milice podporované Tureckem.

Provincie Afrín i stejnojmenné město je nejzápadnějším územím, které Kurdové ovládají. Leží u tureckých hranic severně od dalšího z měst, jejich obléhání se stalo ikonou vleklé občanské války v Sýrii. „Nenechme Afrín a jeho obyvatele osamoceny! Tímto protestem se připojujeme k celosvětovým solidárním protestům proti turecké agresi a na podporu obyvatel Rojavy,“ dodávají k tomu organizátoři.

Na současné situaci jim pak vadí i nečinnost na oficiálních pozicích vlád zemí, které jsou do konfliktu v Sýrii zapleteny. „S tichým souhlasem Ruska a dalších mocností a za mlčení ze strany Západu bombardují turecká letadla civilní cíle, na zemi zahájily útok turecké tanky,“ upozorňuje iniciativa Ne Rasismu.

Aktivisté vzpomenou i na Čechy zadržené v Turecku za pomoc Kurdům

Organizátoři nedělní demonstrace i její účastníci vzpomenou i na Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase, kteří byli minulý rok v Turecku za údajný terorismus odsouzeni na šest let. „Jsme přesvědčení, že stejně jako my rozpoznali velký význam a potenciál demokratického uspořádání severosyrských Kurdů a jejich spojenců nejen pro budoucnost Sýrie, ale i celého regionu,“ vysvětlují organizátoři.

Dodali, že obvinění Čechů z podpory terorismu je absurdní zejména tím, že Turecko dříve čile obchodovalo jak s takzvaným Islámským státem, tak dalšími džihádistickými skupinami. „Opravdu nás štve, že česká diplomacie nebyla schopná udělat pro propuštění Markéta a Mirky takřka nic,“ dodali na závěr pořadatelé.

Turecko tvrdí, že bojuje proti Islámskému státu

Turecká ofenziva začala již na konci minulého týdne postupným ostřelováním a bombardováním kurdských pozic. Při následné pozemní ofenzivě pak Turecko využilo i tanky, které mu dodalo Německo. To vyvolalo tlak na německou vládu, aby odmítla zbrojní dohodu s Ankarou. Vyrojily se totiž spekulace, že německý výrobce Rheinmetal by měl vylepšit Tureckem již zakoupené tanky.

Novou ofenzivu, která z domovů za pár dní vyhnala na 5000 lidí, Turecko obhajuje bojem proti Islámskému státu. To ale odmítají další jednotky působící v oblasti. „Celý svět ví, že DAIŠ (arabská zkratka pro Islámský stát) v Afrínu není,“ reagoval na prohlášení důstojník arabsko-kurdských milicí SDF Redur Xelil v reakci na prohlášení turecké armády.

Ten rovněž dodal, že v bojích proti Turkům pomáhají milicím YPG i dobrovolníci z USA, Británie, Německa i dalších států, kteří se již dříve zapojili do bojů proti Islámskému státu.

Boje si vyžádaly už více než sto obětí

První dny bojů si vyžádaly již více než stovku obětí, včetně civilistů. Tvrdí to exilová Syrská organizace pro lidská práva. Ta spočítala, že turecké ostřelování Afrínu stálo život 28 civilistů. Dva civilisté naopak zemřeli, když pozice opozičních sil ostřelovali Kurdové. Nebezpečí ale nehrozí jen civilistům v Sýrii, ve čtvrtek bylo 13 lidí zraněno raketami, které byly ze syrské strany vypálené na turecké pohraniční město Kilis. V bojích pak mělo padnout 48 tureckých vojáků a jejich spojenců a 42 členů kurdských milic.

Mezinárodní společenství se obává i možného střetu mezi spojenci v rámci NATO. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž oznámil záměr tureckých sil rozšířit tažení proti YPG i na město Manbidž. V tom totiž kromě arabsko-kurdské koalice působí i přibližně 2000 amerických vojáků. Agentura AP pak s odvoláním na nejmenovaný zdroj ve Washingtonu uvedla, že si USA uvědomují turecké obavy o bezpečnost a hlavní prioritou Spojených států je nyní zajištění bezpečnosti pro své vojáky.

Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...

prycsnima ( 27. ledna 2018 15:12 )

 Muslimáci se mlátí mezi sebou v německu a v turecku se vyvrazdujou. A proto je přijměte do čr. Hovada.

Zobrazit celou diskusi