Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejnebezpečnější muž internetu v Česku: Migranti neprchají před válkou, chtějí se mít dobře

Autor: Matěj Hynek - 
10. října 2017
07:20

Nejnebezpečnější člověk na internetu byl o víkendu v Praze. Amir Taaki ale není pouze britsko-iránským hackerem. Původně byl známý zejména komunitě kolem kryptoměn. Vlády si jeho jméno spojovaly s nástupcem nelegálního tržiště Silky Road. Po svých zkušenostech z bojů po boku Kurdů proti Islámskému státu se ale zaměřil i na politiku. Západ podle něj prohrává boj o moc s Ruskem, protože mu v současnosti chybí jasná vize.

Blesk.cz: Co vás přimělo odjet do Sýrie a připojit se ke Kurdům, kteří na severu země bojují proti Islámskému státu?

Četl jsem si o Kurdské straně pracujících na internetu a zaujalo mne, že vyznávají anarchistickou filozofii. Zároveň jsem zjistil, že tam existuje region Rajava, kde žije pět milionů lidí, a který je celý řízený v souladu s anarchistickou filozofií. To mě zaujalo.

Poslední kapkou pro mě bylo, když ISIS zaútočil na město Kobani. To mě přesvědčilo, že musím odjet a podpořit rajavské hnutí. Zároveň mě na té situaci něco zvláštně přitahovalo, tak jsem tam jel.

Blesk.cz: Několik měsíců jste strávil s Kurdy na frontové linii, pomáhal jste tam ale i jinak, co všechno jste tedy v Rajavě udělal?

Pomohl jsem jim vybrat 120 tisíc eur. Ty jsme použili na stavbu továrny na hnojiva. Zároveň jsem pomáhal tamním médiím. V tom regionu je potřeba udělat spoustu věcí, takže jsem vždy pomáhal tam, kde jsem byl nejvíc potřeba.

Syřané utíkají do Evropy, protože doma nemají budoucnost

Blesk.cz: Na vlastní oči jste viděl podmínky v Sýrii, co si tak myslíte o současné uprchlické krizi v Evropě?

Kurdové se v Rajavě snaží vybudovat fungující společnost, která by byla založená na anarchistických myšlenkách. Mnoho lidí se tam snaží bránit tyto změny i za cenu svého života a nejsou to jenom Syřané, ale i Arabové, Evropané, lidé z celého světa.

I přes tyto oběti ale stále mnoho lidí utíká do Evropy, neutíkají ale před válkou. Ve městech tam nezuří boje, život mimo frontovou linii tam vypadá celkem obyčejně. Ale kurdská území jsou v současnosti značně omezená ve svém rozvoji. Mladí a schopní lidé odcházejí do Evropy s myšlenkou, že se zde uplatní.

Blesk.cz: Do Česka zatím mnoho migrantů nepřichází, myslíte si, že se to změní?

Zde jich je opravdu málo. Ale v Německu, Británii a Francii jsou jich miliony. Chtějí tam, kde mají pocit, že si vydělají slušné peníze a jdou za tím, co vidí v televizi. Pronásledují lepší život. Za sebou zanechávají pouze chudé, staré lidi a potom revolucionáře.

Blesk.cz: Myslíte si, že kdyby svět více podpořil rozvoj regionů ovládaných Kurdy, tak by se ti lidé vrátili?

Rozhodně. Lidé často utíkali do Evropy s vizí toho, že zde najdou práci ve svých oborech a vydělají si slušné peníze. Tady se ale setkali s realitou. S tím, že musí dělat podřadnou práci, nebo že zde nejsou vítáni.

Ti lidé často přemýšlejí o návratu. Jejich problémem je to, že většinou doma oznámili, že odchází za lepším životem a když se dostali do své cílové destinace, tak se chlubili tím, že ten život začíná. Teď se stydí vrátit a přiznat, že to tak nebylo.

Kdyby kurdské regiony dostaly více podpory a zlepšila by se situace lidí, kteří v nich žijí, tak by to lidi přimělo k tomu, aby neodjížděli, nebo aby se vrátili. Osobně v tom, co dělají Kurdové, vidím jediné řešení situace v regionu.

Ke špehování občanů museli podle Taakiho státy sáhnout, protože dlouho přehlížely drobné problémy. Ke špehování občanů museli podle Taakiho státy sáhnout, protože dlouho přehlížely drobné problémy. | Pavel Sinagl, Paralelní Polis

Špehování vlastních občanů je výsledkem dlouho zanedbávaných problémů

Blesk.cz: Na své přednášce jste se stavěl proti chování současných států. Jaký je váš pohled na kauzy Edwarda Snowdena a dalších, kteří světu ukázali, jak státy špehují i vlastní občany?

Pozorujeme vzestup nových globálních sítí. Staré podoby politické síly už nejsou tak efektivní a tyto nové sítě, které ale nemají jasně definované okraje, je nahrazují.

Starý systém moci se začíná rozpadat, protože neumí reagovat na nová ideologická hnutí, která používají nové technologie. Odpovědí států je rozrůstání těchto obřích sledovacích systémů. To ale vede k tomu, že rozvědky jsou dnes zaplavené informacemi a nemají dostatek lidí, aby dokázaly všechny informace zpracovat.

Je to vidět například ve Velké Británii, kde v současnosti působí asi 20 tisíc možných islamistů. Přitom na to, abyste o někom měli přehled 24 hodin denně, potřebujete aspoň pět lidí.

Blesk.cz: Takže tím, že zpravodajci shromažďují takové množství dat, pracují vlastně proti sobě?

Říkám, že se státy snažily udržet stabilní systém. Ten přehlížel spoustu drobných problémů, které nikdo neřešil. Ty ale dorostly do takových rozměrů, že je západní svět už nemůže kontrolovat. Z toho se rodí nová ideologická hnutí, na která Západ reaguje zvětšováním rozvědek a armád.

Vezměte si například rozmach „nové pravice“ v Evropě. V Německu zasedla v parlamentu krajně pravicová strana poprvé od druhé světové války. V Německu, ze všech míst zrovna tam, kde je v lidech zakódovaný pocit viny z toho, co rozpoutali.

Mladí lidé hledají ideu, za kterou by se mohli postavit, ta na Západě chybí, i proto se mnoho lidí vydalo připojit k ISIS. Mladí lidé hledají ideu, za kterou by se mohli postavit, ta na Západě chybí, i proto se mnoho lidí vydalo připojit k ISIS. | Pavel Sinagl, Paralelní Polis

Západnímu světu chybí ideologie, proto prohrává

Blesk.cz: Proč myslíte, že je šíření takových myšlenek tak úspěšné, proč například lidé z Evropy odchází bojovat v řadách ISIS a dá se to nějak zastavit?

U ISIS musíme pochopit, že po světě je mnoho muslimů. Ti se často o náboženství zajímají víc než jiní lidé. Na začátku to přitom nejsou fanatici, kteří by s pěnou u pusy křičeli o tom, jak nenávidí Západ. Na ISIS je přitahuje ta ideologie, i když je špatná. To samé mě, jako anarchistu, přivedlo do Rajavy, to, že tam existuje jasná ideologie.

Blesk.cz: Takže myslíte, že Evropě a západnímu světu obecně chybí myšlenka, za kterou by se zvládl sjednotit?

Ano, přestali jsme věřit, že politikou můžeme změnit svět. Politici, které volíme dnes, nejsou opravdovými politiky. Volby jsou dnes pouze pravidelným hledáním nejlepšího manažera.

V minulosti politici předkládali své vize společnosti a lidé si vybírali, která vize je jim nejbližší. Dnes v naší společnosti jakákoli vize chybí. Jde pouze o manažerská rozhodnutí. Problém je i v nás, protože jsme v tomto systému byli vychováni a vlastně si ani neumíme představit nic jiného.

Blesk.cz: Co by se podle vás tedy mělo změnit?

Lidé musí začít více studovat a formovat své vlastní myšlenky. To povede ke vzniku nových politických hnutí, která budou sdružovat lidi s jasnou ideou toho, jak změnit svět. V současnosti se něco takového dá pozorovat u nových pravicových hnutí. Jejich názory jsou ale špatné, ať proto, že znovu brnkají na etnickou strunu, nebo tím, že jsou často proti větší liberalizaci žen ve společnosti, i dalšími věcmi.

Rusko je poslední zemí, které se řídí oficiální ideologií, proto má takový vliv na evropskou extrémní pravici. Rusko je poslední zemí, které se řídí oficiální ideologií, proto má takový vliv na evropskou extrémní pravici. | Pavel Sinagl, Paralelní Polis

Evropští extremisté se vidí v ruské ideologii

Blesk.cz: Tato hnutí si často rozumí s Ruskem, které toho začalo využívat a snaží se zasahovat do voleb i jiných států, jak se na to díváte?

O Rusku musíme pochopit to, že je to poslední z velkých mocností, která má svou ideologii. Kreml se nesnaží pouze zlepšit svou ekonomickou situaci, ale aktivně se pokouší formovat i sociální realitu v ostatních státech. Nepracuje pouze penězi, ale i ideologií.

Rusko má ohromný vliv na pravicová hnutí v Evropě právě svou ideologií. To se projevuje jak v tom, co publikují Ruskem kontrolovaná média, i v tom, co píší ruští myslitelé. Podívejte se například na knihy Alexandra Dugina, které jsou povinnou četbou na ruských vojenských akademiích i mezi novými pravicovými stranami napříč Evropou.

Ty tak mohou sledovat ruský příklad, který mají k dispozici i s výkladem. Vliv Ruska tak není o tom, že by Rusové tato hnutí finančně nebo jinak cíleně podporovali.

Blesk.cz Tím se vracíme k tomu, že se ze západní politiky podle vás vytratily ideály.

Přesně tak. Rusko dnes ve vojenských ohledech přehrálo USA v jihovýchodní Asii i na Středním východě. To i přesto, že jeho výdaje na armádu jsou desetkrát menší, než kolik na armádu dávají Spojené státy. Toho mohlo Rusko dosáhnout jenom díky tomu, že má dlouhodobý plán.

Rusko je v tomto efektivní, protože má ideologii, která řídí všechny části společnosti a státu k jedinému cíli. To nám na Západě chybí.