Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sexuální anarchistky i nejnebezpečnější muž internetu v Praze. Začal kongres hackerů

Autor: Matěj Hynek - 
6. října 2017
13:52

Prahu o víkendu „obsadí“ elita internetového „podsvětí“ i sexuální anarchistky. Na Hackerském kongresu v Paralelní Polis budou debatovat o svobodách nejen na internetu. Přední světová sex anarchistka Alexa Martinezová vystoupí se dvěma přednáškami na téma sexuální svobody a sexuality samotné. Chybět nebudou ani poučky o tom, jak zůstat na internetu anonymní a proč by se o to lidé měli snažit.

Dá se říct, že letošní ročník akce bude ve znamení žen. Hned dvakrát v Paralelní Polis vystoupí americká sex anarchistka Alexa Martinez. Ta bude hned ve dvou přednáškách propagovat sexuální svobodu. V té první bude útočit na monogamii a posluchačům popíše, jak fungují otevřené vztahy.

Ve svém druhém vystoupení potom zaútočí na věci, které často mohou být tabu i pro mnoho otevřených lidí. S návštěvníky hodlá mluvit o celé šíři lidské sexuality, včetně sexuálních deviací.

Tím ale výčet anarchistek nekončí. Se svými přednáškami přijedou i hvězdy světové kryptoanarchie Pamela Morgan a Paige Peterson, které posluchače seznámí s budoucností a funkcemi digitálních měn, jako je populární bitcoin, ale i jeho různé alternativy.

Ty doplní i komunitní manažerka jedná z alternativ bitcoinu, kryptoměny ZCash, Američanka Paige Patersonová. Ta bude mluvit především o chybách bitcoinu, který podle ní není dostatečně anonymní.

Varování před finanční diktaturou

„Kongres se zaměřuje na téma naší finanční svobody, které je aktuální, protože světová společnost se pomalu stává finanční diktaturou,“ říká Pavol Lupták. Dodal k tomu, že to je vidět už v Česku například se zaváděním EET. „Skutečná svoboda začíná až když anonymizujeme naše finanční transakce,“ dodává k tomu Lupták. Tomu mají sloužit internetové měny, jako bitcoin.

„Skoro všechny vlády na světě mají svou měnu, kterou mohou prakticky neomezeně kontrolovat svou politikou, ta ale může mít drtivý dopad na občany jejich zemí,“ vysvětlila Patersonová na tiskové konferenci, proč jsou podle ní kryptoměny důležité. Člověk s nimi podle ní neriskuje, že jeho peníze ztratí hodnotu na základě rozhodnutí, která neovlivní.

Dorazí i nejnebezpečnější člověk na internetu

Na letošní ročník navíc zavítá i Amir Taaki, hacker, kterého časopis Wired označil za jednoho z nejnebezpečnějších lidí na internetu. Podle něj je problémem i to, že lidé dnes často nevidí žádný smysl ve své práci.

„Peníze, které používáme nejsou ničím víc, než číslem na počítači v bance, které není spojené s jakoukoli reálnou hodnotou,“ řekl Taaki k tomu, co vidí, jako jeden z problémů moderní společnosti. Vadí mu, že toto číslo kontrolují centrální banky a současný peněžní systém označil za „temný způsob“ kontroly populace.

Podle něj je proto nezbytné, aby lidstvo našlo nové způsoby, jak zorganizovat svou ekonomickou aktivitu. Bitcoin je podle něj v současnosti největším příkladem toho, jak se dá vzepřít moci vlád a centrálních bank.

Chybět ale nebudou ani čeští a slovenští hackeři. Na kongresu tak, kromě již zmíněného Luptáka vystoupí i čeští právníci Radim Kozub a Pavel Urbaczka, kteří se zaměřují na kryptoměny, nebo slovenský kacker a podnikatel Juraj Bednár.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi