Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČNB testuje finanční poradce, aby vyčistila trh. Na zkoušky se snesla kritika

Autor: mah - 
2. prosince 2017
21:03

Už jenom rok zbývá úvěrovým poradcům a zprostředkovatelům pro úspěšné složení zkoušky odborné způsobilosti. Tu organizuje Česká národní banka na základě zákona o osobním úvěru. Opatření, které má zabránit tomu, aby nebankovní půjčky mohl nabízet v podstatě kdokoli, si kromě chvály vysloužilo i první kritiku. Finančníci si zkoušku představovali přísnější.

„Zkoušku si dovedu představit náročnější, než je nyní. Jsem ale rád i za stávající formát, protože z trhu odstraní alespoň ty nejméně motivované poradce, jimž to prostě nebude stát za to,“ hodnotí úroveň zkoušky David Eim ze společnosti Gepard finance.

V současnosti zkoušku úspěšně složí okolo tří čtvrtin kandidátů. Nedá se tak říct, že by fungovala jako strašák úvěrových poradců nebo zprostředkovatelů.

To ale odmítá mluvčí Národní banky Marek Zeman. „Domníváme se, že možnost absolvovat zkoušku díky memorování uveřejněných otázek a odpovědí je významně omezena jak vysokým počtem otázek, tak i strukturou testu,“ vysvětluje. Test totiž obsahuje i otázky, kde je správných více odpovědí, i případové studie.

Se zadáním pomáhají i další instituce

Jednotlivé otázky pak Česká národní banka připravuje společně s ministerstvem financí a podílejí se i další instituce. „Na počátku přípravy byla oslovena nejen profesní sdružení působící v sektoru spotřebitelských úvěrů, ale také další zástupci odborné veřejnosti, kteří navrhli počáteční sadu otázek,“ doplňuje Zeman.

Otázky ČNB zároveň vybírala a doplňovala tak, aby pokrývaly všechny tematické části, které vymezila prováděcí vyhláška nového zákona. Právě zde ale mohl vzniknout jeden z dalších problémů.

„Otázky připravovali lidé s různými schopnostmi uvažování a vyjadřování i s různou profesní historií, výsledek je v některých ohledech nesourodý,“ upozornil Eim. V testech se tak podle něj objevila i malá část otázek, které byly vyloženě chybné, zmatečné, nebo zkrátka špatně stylizované.

Špatné otázky ČNB vyřazuje

„Databáze otázek zpočátku skutečně trpěla vyšší chybovostí, protože na jejich sestavení bylo poměrně málo času,“ připustil i Petr Volek z Rady pro profesní zkoušky združení EFPA, které má od ČNB akreditaci pro pořádání odborných zkoušek.

I na těchto problémech ČNB pracuje. „Ve spolupráci s ministerstvem financí otázky aktivně průběžně revidujeme. Zároveň získáváme zpětnou vazbu od akreditovaných osob, profesních sdružení i jednotlivých účastníků zkoušek, které nás upozorňují na případné nesprávně formulované otázky,“ vysvětluje Zeman. Dodal, že od jarního spuštění testů tak došlo k vydání čtyř aktualizovaných souborů otázek, které navíc prošly jazykovou korekturou.

„Otázky byly připravovány v relativně krátkém období ještě před finálním schválením dnes platné právní úpravy,“ vysvětlil Zeman, proč se nepodařilo špatné otázky odhalit včas. Potvrdil i to, že chyby u otázek byly pouze dílčí a neovlivnily tak celkovou podobu zkoušky.

Vyhláška navíc počítá i s tím, že se špatná odpověď odhalí až při testu. „V krajním případě, tedy pokud by v rámci testu byla zjištěna nesprávná otázka, mohou dle doporučení ČNB akreditované osoby uznat otázku jako správnou,“ vysvětlil Zeman.

Zkouška definitivně pročistí trh, těší se odborníci

Celkově ale odborníci novou zkoušku chválí. „Nové testování odborných znalostí a dovedností rozhodně vítáme. Po přísných kritériích pro získání licence je to další krok, jak očistit trh hlavně od zprostředkovatelů půjček, kteří jdou čistě za ziskem,“ dodává k tomu Robin Stránský ze společnosti Tommy Stachi.

To, že zkoušky existují, hodnotí kladně i ředitelka Sdružení ochrany spotřebitelů Gerta Mazalová. „Odborná způsobilost zprostředkovatelů a poskytovatelů je však jen jedna z mnoha bodů v systému ochrany spotřebitele na trhu spotřebitelských úvěrů, který zákon nastolil,“ dodává.

Připomíná ale, že samotná zkouška není jedinou ochranou spotřebitele, kterou zákon zavedl. Ten jako takový podle Mazalové přinesl koncepční regulaci finančního segmentu.

monikalok ( 26. března 2019 06:37 )

potrebujete financní pomoc? kontaktujte nás dnes s nápovedou na helpboard5526@gmail.com whatsapp: +17372105683

Zobrazit celou diskusi