Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nová praktika šmejdů? Podvodníci v mailu nabízí půjčku jménem policie

Autor: Zuzana Zelenková - 
22. listopadu 2017
05:02

Na internetu začal kolovat email, který přichází pod hlavičkou policie. Dokonce zve příjemce k podání vysvětlení. Po rozkliknutí ale zjistíte, že se jedná o nabídku půjčky „skoro zadarmo“. Jsou to snad další šmejdi? Blesk.cz oslovil policii i firmu, která jejím jménem podvodné maily rozesílá. Muž, který za vším má stát, ale prý o ničem do včerejška nevěděl. I on je podle svých slov obětí podvodníků a podal na ně trestní oznámení.

„Tento podnět jsme obdrželi a odeslali jsme jej na příslušné krajské ředitelství. Může to být vyhodnoceno jako správní delikt, podle zákona o policii. To je ale na posouzení správního orgánu,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Nikdo, kdo není policista, totiž nemá právo prokazovat se jménem policie.

V současné době putuje podnět z policejního prezidia k policistům v Jihomoravském kraji. Jejich kolegové, kteří dostali podněty na případnou trestnou činnost od lidí, kteří na podvodnou stránku narazili, si už chtěli domnělého autora stránek vzít „do parády“. Záhy se však ukázalo, že je obětí podvodu i on.

Ukradli muži údaje

Blesk.cz zkoušel volat na telefonní číslo, které je uvedené jako kontaktní na stránkách ms-finance.cz, bylo však nedostupné. Stránka ovšem uváděla i jméno podnikatele, který měl činnost provádět – Marek Chmela.

Pan Chmela ale ještě před nedávnem prý nic nevěděl. Podniká v oboru IT a podvodnou stránku někdo prý nastražil i na něho a to z veřejně dostupných informací z webu. „Ke mně se tato informace dostala včera. Zjistil jsem, co se dalo, a šel jsem na policii, kde to už věděli. Jim se nelíbilo, že je mail hlavičkovaný jménem policie. Ve středu jdu znovu na policii, abychom to dotáhli, budu podávat trestní oznámení,“ uvedl Marek Chmela pro Blesk.cz.

Muž v současné době neví, co bude dál. Bojí se, aby mu případní zájemci o půjčku nezačali zvonit na dveře. „Uvedený telefon na webu není můj. Policisté řekli, ať nikam nevolám, nic nedělám a nic neřeším, že si to policie všechno vyřeší sama. Doufám tedy, že mi nikdo nebude chodit zvonit domů,“ popsal muž.

Doména je podle Chmely zaregistrovaná už od srpna. Stránky ovšem museli podvodníci spustit až někdy v současné době. Několik lidí, kteří měli pocit, že jde o podvod, si totiž pana Chmelu našlo na internetu a pro jistotu jej kontaktovali. Ten ihned reagoval, šel na policii. Žije prý na malém městě a nemůže si dovolit podobnou ostudu. 

Není to policejní virus

Česko před několika měsíci potrápil policejní virus. Sázel na slabé stránky uživatelů internetu. Peníze však kradl rovnou. K tomu, aby uživatel tento virus chytil, stačilo prohlížet infikované stránky. Často se podle protipirátské organizace BSA jednalo třeba o stránky, ze kterých je možné stahovat hudbu, filmy nebo software. V případě, kdy došlo k samotnému nakažení, nešťastníkovi zamrzl počítač a k opětovnému fungování požadoval zaplatit nemalou finanční částku.

Podle strážců zákona by lidé na výzvu k zaplacení neměli ovšem rozhodně reagovat. Namísto toho by si měli nechat počítač odvirovat a lépe zabezpečit, zvlášť pokud jej využívá více osob v domácnosti.

Prevencí je podle protipirátské organizace BSA nestahovat software z neznámých zdrojů a nechodit na rizikové webové stránky nabízející nelegální obsah nebo pornografii. Samozřejmostí je používání spolehlivých antivirových programů, které mohou přítomnost takzvaného trojského koně zavčas odhalit a zneškodnit. V případě podobných stránek, které nabízejí půjčku, by potom lidé neměli žádat o peníze, ale měli by informovat přímo policii o tom, že jim přišel podivný mail s policejní hlavičkou.

..krakonos500 ( 22. listopadu 2017 09:15 )

Zajímá se někdo o účet, na který se mají posílat peníze? Nebo nad tím "někdo" drží ochrannou ruku?

Zobrazit celou diskusi