Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lichváře vyhnal zákon, i tak se ale půjčky snadno prodraží. Na co dávat pozor?

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. listopadu 2017
19:11

Po novele zákona z trhu odešla řada institucí, které nabízely půjčky. Jejich úroky už totiž hraničily s lichvou. I tak ale na trhu zůstaly společnosti, u kterých je potřeba být ostražitý. Některé bankovní domy se totiž nestydí „napálit“ RPSN na 50 procent. 

Trh s půjčkami si podle bankéřů prošel začátkem letošního roku razantní proměnou. Z několika desítek tisíc nebankovních poskytovatelů půjček zbyly maximálně desítky. V platnost vstoupila novela zákona. Podle té musí mít poskytovatelé licenci od České národní banky, z trhu proto odešla řada firem, poskytující půjčky za podmínek připomínajících lichvu.

I dnes po „pročištění“ situace je možné narazit na velmi nevýhodné půjčky, které cílí hlavně na lidi v akutní finanční tísni, kteří si důkladně neprostudují podmínky či smlouvu. Existují například poskytovatelé, kteří ochotně půjčí částku v řádu několika tisíc korun, požadují ale ručení nemovitostí.

50 procent ročně na úrocích

U tohoto druhu krátkodobých půjček je také možné dostat se k naprosto absurdním hodnotám roční procentní sazby nákladů. Ta se obecně považuje za ukazatele, který by měl klienta varovat před nevýhodnou půjčkou, ale i tak jsou některé banky schopny nabízet spotřebitelský úvěr s RPSN 15 a víc procent.

„S novým zákonem o spotřebitelském úvěru se situace na trhu určitě zlepšila, přesto je dobré si dávat pozor na triky, kterými úvěrové společnosti mohou mást klienta,“ uvedl Jan Zbirovský ze Zonky.cz.

To, že je situace o mnoho lepší, potvrdil i finanční poradce Jaroslav Gall. „Průměrné sazby klesly. Dosažitelný úrok je teď kolem 7 až  procent, dříve to bylo i dvakrát tolik. Změnilo se to také tím, že přišly nové mladé banky, ty to pomohly srazit,“ uvedl pro Blesk.cz Gall.

Ovšem i přes to všechno se lichvářské praktiky objevují a netýkají se jen neznámých bankovních institucí. Na vině může být i velký finanční dům.

„Mám relativně čerstvou zkušenost z jara. Klientka si koupila auto, přes známý český autobazar. Byla na neschopence, neměla jak doložit příjem a oni jí dali 50 procent RPSN. To znamená ročně zaplatit 50 procent na poplatcích u půjčky, kterou měla na 5 let. Chtěli jsme to dát k arbitrovi a nakonec jsme to refinancovali na 7 procent,“ popsal nepříjemný případ poradce.

Podle poradce šlo navíc o banku. Nechápu, jak si takováto banka mohla dovolit tak vysoký úrok. Navíc banka má prověřovat příjmy a tady neměli ani co prověřit,“ dodal Gall.

Odložené splátky, peníze zadarmo

Spousta společností láká na první půjčku zdarma. Má to ale háček klient musí poměrně velkou částku splatit v krátké době. To se mnoha lidem nepovede a za prodloužení půjčky platí poplatky v řádu několika tisíc korun a z půjčky zdarma se stává poměrně drahá záležitost.

„Některé společnosti jsou tak daleko, že splátky svých úvěrů vybírají osobně u klientů a posílají je na účet úvěrové společnosti s několikadenním zpožděním. Tímto klientovi záměrně poškozují úvěrovou historii a klient nemá jinou možnost, než si u stejné společnosti půjčit za nevýhodné podmínky,“ vysvětlil Zbirovský.

Další nabídkou na trhu spotřebitelských úvěrů je pojištění schopnosti splácet, nebo odložené splátky. Lidé se v mnoha nabídkách těžko orientují a často si nepřečtou pořádně úvěrové podmínky, kde jsou definované podmínky pro udržení bonusové sazby nebo pro odpuštění splátek. Mnohdy stačí jenom drobné zpoždění se splátkami a klient hned přichází o výhody. V tomhle případě ale stačilo dobře číst podmínky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi