Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Do Česka zavítá britský princ Edward. Syn Alžběty II. ocení úspěšné studenty

Autor: Matěj Hynek - 
26. října 2017
17:00

Do Prahy dorazí královský host z Velké Británie. Princ Edward, nejmladší syn královny Alžběty II. a prince Phillipa, přijíždí na konci října na čtyři dny. Během návštěvy ocení účastníky Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), kterou založil jeho otec. Ti do Prahy dorazí z celého světa v rámci International Gold Event (IGE), na které se potkávají nejúspěšnější absolventi ceny.

„Když jsem se do programu před dvěma lety hlásila, měla jsem dvě hlavní motivace. Jednou byla možnost díky dobrodružným expedicím vycestovat a poznat cizí země, druhou bylo, že program DofE funguje úplně jinak, než jsem zvyklá,“ popsala svoji zkušenost s programem Karolína Veselá (18), jedna z jeho účastnic.

„Byla jsem zvyklá, že za všechno, co dělám ve škole, jsem hodnocená s ostatními spolužáky, což mě ovlivňuje. DofE mi ukazovalo, že jde pouze o mě,“ připojila Karolína, aby dodala: „DofE mi ukázalo směr, jakým bych se mohla v životě vydat a zároveň mi dalo spoustu příležitostí, jak svůj život naplnit, jako například právě IGE 2017.“

K programu se mladí lidé dostanou různým způsobem. To potvrzují i slova Barbory Hniličkové (16) z Anglického gymnázia v Praze. „Na naší škole je to celkem dost propagované, na začátek mi stačilo, když jsem od učitelky slyšela, že bych měla jít s kamarády na výlet do přírody a dva dny se nebudeme učit,“ prohlásila s úsměvem. Teprve později prý zjistila, že to není pouze o tom.

Sport, kreativita i charita

Účastníci programu musí kromě expedice splnit své cíle i ve třech dalších oblastech: rozvíjet se ve sportu, kreativitě a charitativních činostech. „Já se věnuji tenisu a zároveň hraji na piano. Obojí navíc dělám průběžně, takže to pro mne bylo snadné. Charitu jsem si musela najít, což bylo o něco složitější, ale nakonec se mi to podařilo,“ popsala Barbora.

„Já jsem se snažila mít co nejrozmanitější program, takže jsem si na každé úrovni vybrala jiné aktivity,“ zmínila Karolína. Díky programu si tak vyzkoušela všechno od stříhání videí, přes pletení a uběhnutí půl maratonu až po doučování romské dívky.

Program není podle Barbory s Karolínou náročný ani časově. Stačí mu věnovat hodinu týdně. „Problém není začít, ale spíš při postupu na další úroveň, protože člověk si vybere nové aktivity a zároveň se nechce vzdát těch, které dělal předtím, takže se to trochu nabaluje,“ přiblížila Karolína.

Princ Edward ocení ty nejzdatnější absolventy z Česka

Princ Edward bude v Praze předávat zlatá ocenění mladým lidem, jako jsou obě slečny. Při té příležitosti se do Prahy sjedou i úspěšní účastníci Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, kteří mu představí 10 projektů, kterým se budou během svého pobytu v českém hlavním městě věnovat. Kromě toho princ plánuje i návštěvu školy ISP v pražských Nebušicích.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) není soutěží, jak by mohl název napovídat. Jde totiž o mezinárodní program zaměřený na rozvoj mladých lidí. Celosvětově funguje už od roku 1956, v České republice se může pochlubit 23letou tradicí. „Velký boom ale nastal až po roce 2011,“ dodává k tomu výkonný ředitel DofE v České republice Tomáš Vokáč.

V Česku se program rychle rozvíjí

V roce 2011 totiž program fungoval pouze na 12 školách v Česku. Dnes je do něj podle Vokáčových slov zapojeno takřka 170 škol a institucí a zapojuje se do něj 2000 mladých lidí. Více než čtvrtina z nich každý rok získá jednu ze tří úrovní certifikátu DofE.

Pochválil to i John May, generální tajemník nadace IAF, která za DofA stojí a který se programu sám kdysi zúčastnil. „Cena existuje ve více než 140 zemích po celém světě a zapojuje se do ní více než 1,3 milionu mladých lidí,“ uvedl. Jde tak podle něj o jediný skutečně globální program neformální výuky. „Jsem nadšený, že International Gold Event (IGE), což je akce, která probíhá pouze jednou za tři roky, hostí právě Česká republika,“ dodal May.

„Cena v Česku roste rychleji, než vpodstatě kdekoli jinde ve světě,“ vysvětlil May, proč se letošní ročník IGE koná právě v Praze. Jde o akci, na které se sejdou ti nejzkušenější účastníci programu, mezi kterými jsou podle Mayových slov i budoucí ředitelé DofE.

České vedení přitom má ještě ambicióznější plány, než současných 2000 účastníků. „Cílem je, aby naším programem prošlo alespoň jedno procento lidí ve věku 14 až 24 let, což znamená asi 13 tisíc lidí ročně,“ poodkryl plány DofE v České republice předseda správní rady Jiří Zrůst.

Ocenění může pomoci v přijetí na zahraniční univerzitu

Výsledkem zapojení do programu DofE je totiž bronzový, stříbrný nebo zlatý certifikát, který zejména v zahraničí znamená velké plus pro univerzity i pro potenciální zaměstnavatele mladých lidí. „Pracujeme na tom, aby byl certifikát prestižní i v České republice,“ dodal Vokáč.

Čeští zástupci DofE doufají, že v budoucnosti bude jejich ocenění v České republice stejně prestižní jako v zahraničí. „V zemích Commonwealthu je certifikát DofE znamením toho, že mladý člověk už ve věku 14 až 19 let na sobě uměl pracovat,“ vysvětlil Vokáč. Dodal, že pro některé prestižní univerzity může jít dokonce o rozdílový bod, který rozhodne o přijetí či nepřijetí ke studiu.

„Jako zaměstnavatel mám v Londýně tým 140 lidí, z nichž 25 jich má zlatou cenu,“ zmínil Jiří Zrůst, který je zároveň vedoucím investičního týmu MIRA pro kontinentální Evropu. „Na každém z těch lidí to poznáte v prvních dvou a třech letech, protože ten člověk je houževnatější a vytrvalejší,“ uvedl. To chce vysvětlit i českým firmám.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi