Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policisté odhalili 152 opilých dětí. Odborník: Bohužel patříme ke špičce Evropy

Autor: ČTK - 
16. října 2017
13:17

Při letošních rozsáhlých kontrolách v českých barech, restauracích a hernách policie odhalila 152 dětí pod vlivem alkoholu. Proti loňsku jich bylo o 243 méně, což meziročně představuje pokles o dvě třetiny. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Kontroly zaměřené na zakázaný prodej alkoholu dětem v barech, restauracích a hernách se konaly od začátku července do konce září po celé zemi. V každém z měsíců trvaly jeden týden.

Podobné kontroly se v Česku konaly třetím rokem po sobě. V roce 2015 bylo odhaleno 660 dětí pod vlivem alkoholu, loni jich bylo 395. Do letošních kontrol se zapojilo přes 2500 policistů a 1000 zástupců různých úřadů státní správy, mezi které patřili například celníci, hygienici, hasiči nebo zástupci obchodní inspekce.

Hlavním cílem bylo zjistit, jestli se dodržují zákazy prodeje alkoholu či tabáku dětem nebo jestli v provozovnách nemají přístup k hazardu. „Je ohromující, že ta čísla klesají. To je to, co chceme,“ uvedl na tiskové konferenci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Zdůraznil, že i přesto Česko nadále patří mezi evropskými státy přední příčky, co se týče konzumace alkoholu, tabáku, cigaret či hraní hazardu u dětí.

Česká obchodní inspekce uložila pokuty za 88 tisíc korun

Zkontrolováno bylo 2500 podniků a přes 9 000 lidí. U provozoven bylo zjištěno 822 přestupků, s alkoholem jich souviselo 165. Další pochybení se týkala například toho, že restaurace neměly cedule upozorňující na to, že se nesmí osobám mladším 18 let podávat alkohol.

Celníci zase objevili 41 nelegálních heren a hracích automatů nebo přes 100 litrů neoznačeného alkoholu. Česká obchodní inspekce zatím v souvislosti s kontrolami uložila 43 pokut za 88 000 korun, vážnější provinění dál řeší ve správním řízení.

Hasiči za nejvážnější nedostatky považují to, když jsou v provozovnách zhoršené podmínky pro zásah nebo znemožňují bezpečnou evakuaci lidí. „Nejčastějším nedostatkem byly neoznačené únikové cesty. Únikové cesty byly také mnohdy zastavěny nějakým zbožím nebo byly zavřeny únikové dveře,“ řekl Zdeněk Sadílek z hasičského sboru.

Vondrášek upozornil na to, že kontroly byly předem avizované a jejich cílem byla hlavně prevence. Policisté se snažili zaměřit hlavně na podniky, kde byly problémy už dříve nebo u nichž mají od kriminalistů poznatky, že tam problémy jsou. Cílem podle něj nebylo omezit nebo trestat slušné provozovatele, které policisté kontrolovali v minulosti a nemuseli je trestat. „Naším cílem je podílet se na tom, aby příčiny ovlivňování zdraví našich dětí byly co nejvíce potlačovány,“ doplnil Vondrášek.

Statistiky ukazují, že je v Česku kolem 640 000 lidí závislých na alkoholu a až 120 000 závislých na hazardních hrách. Podle Evropské školní studie přes 95 procent českých studentů ochutnalo alkohol a každý desátý nezletilý se věnuje hazardu. Studie také tvrdí, že 86 procent mladistvých vnímá dostupnost alkoholu ČR jako velmi snadnou.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor o drogách mezi mladými
Video  Primář detoxu: Závislé děti problém nevidí, chtějí dál fetovat. Musíme je přemlouvat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

moiaza ( 16. října 2017 13:33 )

Přišel Havel a s ním drogy a chlast.

Zobrazit celou diskusi