Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nekupujte v říjnu předražené máslo,“ vyzývá Čechy Petr. Cena jinak opět vzroste

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. října 2017
06:30

Lidé se v obchodech „perou“ o zlevněné máslo. Plná cena se totiž leckde šplhá do závratných výšin. Na některých místech republiky dosáhla dokonce 80 korun za 250 gramů. Tichý odpor vyhlásil Petr Havlan, který na Facebooku vytvořil událost „Měsíc bez másla – oni potřebují nás, ne my je“. Lidé by se podle autora měli bránit a nenechat si „mazat máslo na hlavu“.

„Kauza máslo. Zažil jsem trochu komanče a mám jasno. Snaha vyvolat pocity strachu a vzít lidem bezpečí je tu už po tisíc let, je to manipulativní a mocenské. Brát lidem bezdůvodně něco, co mají rádi,“ píše v úvodu pozvánky k události Petr Havlan.

Podle něj potřebují firmy lidi, jakožto zákazníky, aby si kupovali máslo, naopak každý jednotlivec se bez něj klidně obejde. A proto by si prý Češi v průběhu října neměli kupovat máslo, aby na poměr síly poukázali.

Stát hýbe s lidmi

Proč se k tomuto kroku muž uchýlil? „Nebaví mě, když stát hýbe s lidmi a na základě zdražování věcí je vede k ovládání a manipulaci,“ uvedl Havlan v rozhovoru pro Blesk.cz.

Podobné názory zřejmě nesdílí sám. Pozvánku rozeslal na Facebooku o víkendu, již teď má řadu účastníků. „V akci je teď přihlášených víc než dva a půl tisíce lidí, což mi připadá slušné,“ popsal autor. Podle Havlana by lidé měli žít svobodný život a nenechávat si „mazat máslo na hlavu“.

Podobnou radu přitom poskytl veřejnosti i šéf Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Ten varoval Čechy, aby máslo nenakupovali do zásoby, protože se tím logicky vytváří tlak na další růst ceny, a jde tak o začarovaný kruh.

Lidi by ho neměli kupovat

Názor na „máslovou aféru“ veřejnost značně rozděluje. Jedni tvrdí, že jde o nafouknutou bublinu. Druzí se bojí, že si na Vánoce neupečou cukroví, případně je vyjde příliš draho, a vyrážejí tak stát dlouhé fronty, kdykoliv se někde objeví máslo ve slevě.

„Myslím, že je to nafouknutá bublina, lidé si nějakým Facebookem nepomůžou. Navíc každý začal nakupovat máslo do zásoby, tím pádem se zvýšila poptávka. Opravdu by pomohlo, kdyby lidé máslo přestali kupovat, pak by řetězce musely snížit cenu,“ uvedla pro Blesk.cz k akci Havlana čtenářka Lenka J.

I Michal S. považuje celou aféru za nafouknutou. „Je to normální panika. V Rusku se za války směňoval bochník chleba za zlaté šperky,“ okomentoval.

Například Monika B. si už ale nakoupila máslo do zásoby. „Byli jsme v Německu, kde vyšla kostka másla na euro padesát. Což je v přepočtu asi 40 korun. Tak jsme toho využili a koupili ho do zásoby. Chleba si moc nemažeme, ale na Vánoce z něho peču cukroví.“

Sobotka chce cenu prošetřit, je to populismus?

„Aféra“ se naplno rozjela na začátku července. To stála kostka ještě padesát korun. Dneska se ceny vyšplhaly ještě výš, až k osmdesáti korunám.

Zemědělský svaz tenkrát uvedl, že si mají lidé na cenu 50 korun za máslo jednoduše zvyknout. Je to prý férová cena a zemědělci se díky ní mohou mít lépe.

Naposledy se do „kauzy“ vložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který chce nechat cenu přezkoumat. Má v úmyslu zjistit, zda je opravdu odpovídající, nebo si ji řetězce příliš nadsazují. Obchodníci tento krok označili za populismus.