Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máslo je nejdražší v historii! Proč stojí kostka až 50 korun?

Autor: Marta Prokešová, Marcel Mihalik - 
13. června 2017
13:21

Luxusní snídaně? Krajíc tlustě namazaný máslem! Jeho ceny totiž letos překonávají všechny rekordy. Je teď k mání i za 50 korun! A sehnat ho pod 40 znamená oběhnout řetězce a mít štěstí na slevu. Proč tomu tak je?

„V květnu stála kostka másla průměrně 42 korun. Kilo tedy vyšlo na necelých 168 korun. To je sice o korunu méně než v dubnu a o osm korun méně než v březnu, kdy bylo historicky nejdražší, ale o 29 korun víc než loni v květnu. Tehdy vyšlo kilo másla na 139 korun a kostka na bezmála 35 korun,“ potvrzuje zdražení mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Ale proč nabrala cena jedné z hlavních potravin tak strmý let vzhůru? Důvodů je podle expertů víc. Hlavně je po másle vysoká poptávka, a to nejen v Česku. A protože se s máslem celosvětově obchoduje v dolarech, je o to evropské vzhledem k oslabenému euru enormní zájem.

České máslo tak »vysávají« státy mimo Evropskou unii. Dalším důvodem jsou úsporná opatření, která po nedávné krizi, kdy byly sklady máslem přeplněny, snížila produkci. Máslo se také pomalu dostává z pranýře vrcholně nezdravé potraviny a polevuje i honba za co nejnižším obsahem tuku v mléčných výrobcích.

A tím, jak jdou na odbyt i tučnější jogurty či tvarohy, nedostává se mléčného tuku na máslo. Navíc od 90. let zemědělci šlechtili plemena, která ani nemají tolik tuku v mléce jako dřív.

Ještě je třeba vzít v úvahu i obchodní přirážky řetězců, ty podle Potravinářské komory dělají i 70 až 80 procent. Podle odborníků se ale blýská na lepší máselné časy. V Unii klesají výkupní ceny za mléko, což může zlevnit i máslo. Dřív než na podzim to ale nelze čekat.

Co na to odborníci? Je to luxusní potravina

Petr Havel, agrární analytik

„Důvod, proč je máslo dražší, je, že se rozevřely nůžky mezi nabídkou a poptávkou. Skončilo období, kdy se spotřebitelé soustředili na odtučněné tuky, na tu, jak tomu říkají zemědělci, bílou vodu. Nyní kupují více tučnějších mlékárenských výrobků. Výsledkem je, že ceny másla vyrostly. Jelikož ale v Evropě ceny surového mléka klesají, neměly by ceny másla dál stoupat. Zlevňující mléko mírně sníží cenu másla.“

Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství

„Cena másla roste z důvodu růstu cen průmyslových výrobců i dovozní ceny. Cena másla začala prudce stoupat od 2. poloviny roku 2016 (po dvouletém klesajícím trendu) v souvislosti s růstem cen na mezinárodních trzích s mlékem.“

Štěpán Křeček, ekonom Národohospodářské fakulty VŠE v Praze

„Máslo ještě nikdy nebylo dražší než dnes. Na vině je rostoucí cena mléčného tuku, po kterém skokově vzrostla světová poptávka. Situace se bude zhoršovat, protože produkci másla škodí teplé počasí. Minimálně do zimy si budeme muset zvyknout.“

Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Cyrrus

„Máslo se vrací do módy. Dříve jsme slýchali, že je nezdravé a že je třeba jíst spíše margarín. Aktuální odborné studie ale tento závěr vyvracejí. Do módy se navíc vrací domácí příprava jídla. Výsledkem je sháňka po másle – v mnoha zemích Evropy. Ta žene ceny másla vzhůru i u nás.“

VIDEO: Podívejte se, jak si vyrobit domácí máslo

Video  Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte  - Brigita Zemen
Video se připravuje ...

vladien ( 1. září 2017 11:08 )

Krávy v EU přestávají dojit? Nic jiného mě totiž nenapadá.

maida7 ( 10. srpna 2017 14:51 )

Máslo máme rádi a sníme ho hodně. Ale protože chováme dojné krávy a cena mléka nestoupá nijak závratně, byla nad 8 Kč za litr, až teď poprvé vyskočila nad 9 Kč, tak jsme se rozhodli máslo bojkotovat, nekupujeme ho a basta. Až budeme mít možnost koupit ho levněji, např. v Německu, koupíme si ho do mrazáku celou krabici i víc. Kdyby se podobně rozhodli všichni nespokojení spotřebitelé, cena by šla dolů. Nadávání nepomáhá.

anna1234 ( 13. června 2017 22:06 )

.. po tvém projevu předpokládám, že ty protestuješ v ulicích dnes a denně.

pepen ( 13. června 2017 20:54 )

Když to tady čtu,co je tu za kretény-tak se ani nedivím,že ty parchanti obchodníci si tu dělají s lidmi co chtějí!!!Oni vědí,že Český národ nadává jenom doma-nic víc!!!Do ulic se jim nechce protestovat a říct jim z plných plic-že už toho mají dost-to zdražování,tunelování a rozkrádání!!!Jsou líní a raději si vše nechají líbit!!!Vaši děti vám jednou budou děkovat-co jste to za blbce!!!Myslím,že to ani nemá cenu o tom psát!!!!

sores ( 13. června 2017 18:34 )

Místo aby bylo rok od roku lépe za 30 let od pádu totáče tak je rok od roku hůř a hůř!! Česko se vrací zpět kde bylo, ať jde vláda do p.r.d.e.le důchody zvedly o 9 Kč na den a máslo stojí 50§ kdo si ho může dovolit, fakt se vracíme zpět! Neustálé zdražování, kam to proboha povede a češi drží h.ub.u!

Zobrazit celou diskusi