Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Účtenková loterie startuje, jak hrát o miliony? Ministr Pilný poradil i babičkám

Autor: Matěj Hynek - 
30. září 2017
05:05

Kolik účtenek mohou lidé zaregistrovat do účtenkové loterie? Kdy bude možné se do Účtenkovky zaregistrovat? Zvládnou se do loterie zapojit i starší lidé? Na tyto i další otázky, které měli čtenáři Blesk.cz k chystané účtenkové loterii, odpovídal v online rozhovoru ministr financí Ivan Pilný (ANO). Státní loterie, která má lidi přimět, aby se více hlásili o účtenky, startuje už tuto neděli 1. října.

„Pane ministře, mojí babičce je přes 80 let. Rozhodně nemá bezdotykový mobil, se kterým by se bála i pracovat. Jak se může přihlásit do Účtenkovky ona?“ ptal se v online rozhovoru na Blesk.cz například čtenář Antonín Outrata.

„Jsem si jist, že svoji babičku máte rád, a jistě jí pomůžete,“ odpověděl ministr Ivan Pilný. I jemu je zřejmě jasné, že nejstarší generace bude při hře často odkázaná na pomoc svých dětí a vnuků.

Registrovat se totiž půjde pouze přes počítač, nebo mobilní telefon. To ale ještě v pátek nebylo možné. „Účtenkovka začíná za den a půl, ale na webu je stále provizorní webová stránka, nelze se zaregistrovat ani stáhnout aplikaci,“ upozorňoval další ze čtenářů a nebyl sám.

Od kdy se budou moci lidé do loterie registrovat a co k tomu budou potřebovat? „Od půlnoci 1. 10. z webové stránky www.uctenkovka.cz nebo App Store nebo Google Play,“ popsal Pilný.

Jak to bude s výhrami?

Velké množství otázek přišlo ministrovi i na výhry. Zajímalo vás, jakým způsobem budou vypláceny, nebo jestli je budou výherci nuceni danit. Čtenáře ale zajímalo i to, jak velkou šanci budou mít na výhru.

 Podívejte se na přehled nejdůležitějších informací:

  • Výhry se nebudou danit.
  • Hlavní výhry budou vypláceny bezhotovostně, auta budou předávána osobně.
  • Výherní může být jakákoli účtenka od všech obchodníků, kteří spadají do EET.
  • Své šance na výhru můžete zvýšit registrací více účtenek denně, od jednoho obchodníka ale můžete registrovat jenom jednu.
  • Výhry se budou vyplácet z rozpočtu ministerstva financí.

Co dalšího řekl ministr k účtenkové loterii?

„Účtenková loterie nepodporuje ani udavačství ani neobsahuje data, která by se dala zneužít,“ reagoval Pilný výtku jedné ze čtenářek. Ta ministerstvo financí nařkla z toho, že bude o účastnících loterie sbírat citlivá data. „Základním mottem účtenkové loterie je, že je normální účtenky vystavovat a brát si je,“ vysvětlil ministr.

Pilný zároveň věří, že účtenková loterie bude mít úspěch. „Rád bych, je to lákavé, ale bohužel nemohu,“ odpověděl ministr na dotaz, zda sám plánuje, že by se zapojil.

V neposlední řadě odmítl tvrzení, že se jinde podobná akce neosvědčila. Tvrdila to minimálně naše čtenářka ze Slovenska, podle které o tamní účtenkovou loterii nemá po dvou letech nikdo zájem. „Na základě rozhovoru s ministrem financí a šéfem daňové správy Slovenské republiky nemáme žádné informace, že by slovenská loterie nebyla úspěšná,“ odpověděl jí Pilný.

sores ( 30. září 2017 14:42 )

V putykách a jídelnách se okrádá vesele dál, nedávají pokladní lístky dál ani omylem! Stalo se nám to už mockrát, hlavně v těch venkovských putykách na výletě.

bcase ( 30. září 2017 12:27 )

Maly cesky clovek bude hrat, zejmena "Kdyz je to zadarmo, nestoji ho to ani korunu". Myslim, ze je mu to uplne jedno, co za tim na pozadi stoji. Kdyz si uvedomim, kolik lidi promrha velkou cast sveho uivota sezenim u TV, koukanim na stupidni serialy a tlachanim na socsitich, pak vyplneni nejake loterie pro tyto lidi nebude vubec zadny problem. Kdo chce at hraje, kdo ne at nehraje (mne sobne by hanba fackovala). Co mne ale zajima je dlouhodoba ekonomicka bilance a statistika tehle saskarny po urcitem vypovidajicim casovem obdobi.

krissx ( 30. září 2017 10:50 )

Pane ministře moc dobře víte, že celá "akce" je k ničemu a že za pár týdnů po ní ani pes neštěkne. Je to trapné a směšné možná i pro okolní země co to Češi vymysleli za blbost. Řešte daleko důležitější věci a neodvádějte pozornost od velkých průserů, které pálí národ daleko víc.

arne100 ( 30. září 2017 10:45 )

Tady v tomto státě se vždy najdou nějaký pitomci kteří nemají nic jiného na práci než kritizovat cokoliv.Kdyby se raděj ty negramoti starali o sebe a drželi hubu udělali by lépe stejně na ty žvanilové každý kašle

Desterz ( 30. září 2017 09:05 )

Urputná snaha státu vydolovat co nejvíc soukromých údajů i o lidech, kteří se dosud vyhýbají kontrole Velkého Bratra protože neplatí kartou, je děsivá. Nejlepší prohlášení z článku: "ani neobsahuje data, která by se dala zneužít". Člověk, který buďto nemá pojem o tom co všechno se dá zneužít ve spojitosti jméno/číslo účtu/cena/místo/datum/čas - anebo (což by bylo horší) to ví a lže - by neměl být vůbec v politice.

Zobrazit celou diskusi