Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milion a auto za 400 tisíc. Loterie účtenek EET rozdá první výhry v listopadu

Autor: ula, ČTK - 
18. července 2017
15:10

Účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET) spustí ministerstvo financí 1. října, tedy krátce před volbami, které proběhnou 20. a 21. října. První slosování o ceny se uskuteční 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října.

Ministerstvo financí si od účtenkové loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek, a tím zvýšení efektivity EET. Úřad plánuje ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher.

Losování bude každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

VIDEO: Připomeňte si premiéru EET v Česku

Video  Premiéra EET v Česku: Podnikatele zdržují překlepy a instalace certifikátů.  - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

Pět hlavních výher

Počítá se s pěti hlavními výhrami:

  1. Milion korun
  2. Automobil zhruba za 400 tisíc korun
  3. 300 tisíc korun
  4. 200 tisíc korun
  5. 100 tisíc korun

Dále by lidé měli mít možnost získat 20 výher po 20 tisících, 1000 výher po jednom tisíci a 20 tisíc výher po 100 korunách.

Podle průzkumu dodavatele pokladních systémů Bizerba se do loterie určitě zapojí 15 procent lidí. Největší zájem mají lidé o peněžní ceny, naopak o nabízený automobil mají zájem minimální. Kvůli němu by účtenku do soutěže zaregistrovala tři procenta dotázaných.

Roční provoz za 12 milionů

Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra.

V otevřeném výběrovém řízení na provozovatele loterie zvítězila společnost Wincor Nixdorf. Bude zajišťovat registraci účastníků loterie, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu. Ministerstvo zaplatí ročně za komplexní provoz 12,4 milionu korun bez DPH. Celý systém by měl být připraven nejpozději 16. září.

Resort původně chtěl spustit účtenkovou loterii s názvem „Účtenkovka“ v polovině letošního roku. Na konci května pak ministr financí Ivan Pilný uvedl, že počítá se startem loterie od 1. listopadu.

VIDEO: Razie v pražské tržnici SAPA: Finančák kontroloval zavedení EET

EET z dílny Andreje Babiše (ANO) začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po hotelech a restauracích se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou příští rok další obory podnikání. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Vše o EET čtěte na Blesk.cz ZDE >>>

Zobrazit celou diskusi