Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Praktiky šmejdů, nebo tisková chyba? Kanalizace spustila rozbroje v Janovicích

Autor: Zuzana Zelenková - 
17. září 2017
06:30

Před vážným problémem stojí obec Janovice na Frýdecko-Místecku. Už deset let tu lidé řeší vybudování kanalizace. Když se teď věci daly do pohybu a obec vypsala veřejnou zakázku, přihlásily se jen dvě firmy. První navíc musela kvůli nesplnění podmínek z kola ven. Druhá, která s obcí spolupracovala už před dvěma lety, tak pohodlně vyhrála. Jenže když místním přišel zvací dopis na veřejné jednání o kanalizaci, obsahoval podle některých zvláštní „šmejdskou praktiku“.

Spolu s dopisem, který místní zval na 10. září do tělocvičny na veřejnou prezentaci projektové dokumentace, přišel i „Dotazník pro návrh splaškové kanalizační přípojky“. Na jednání zvala samotná obec. Na konci dopisu ale stála formulace, která mnohé obyvatele pobouřila. Zavazovala je totiž platit, ovšem nikde nebylo určené, co přesně a kolik to bude stát.

Video  Mladí lidé proti Šmejdům: Pořádají akce pro důchodce, kteří předtím jezdili na předváděčky  - HateFree
Video se připravuje ...

Stálo tu: „Potvrzuji správnost všech výše uvedených informací a situačního nákresu a závazně objednávám vypracování projektové dokumentace nové kanalizační přípojky. Zavazuji se projektovou dokumentaci uhradit a beru na vědomí, že do nové splaškové stoky nesmí být napojeny dešťové ani drenážní vody.“

Obec se brání: Firmě se tam odstavec jen „vloudil“

Protřelejší ze starousedlíků za postupem viděli praktiku takzvaných šmejdů. Jen místo hrnců nebo luxu byla tentokrát předmětem plnění dokumentace ke kanalizační přípojce. Obec po kritice uvedla na svém webu, že podle společnosti Provod, která má práce vykonat, šlo o chybu tisku. Odstavec se sem měl vloudit z jiného dokumentu. Vysvětlení ale nevěří iniciativa Janovice Kanalizace ANO či NE. Na akci zvala totiž obec a text je na jejím hlavičkovém papíře a navíc opatřený podpisem starosty. 

Jeden z místních obyvatel, se kterým byl Blesk.cz v kontaktu, připustil, že se lidem v obci ulevilo. Přál si nicméně zůstat v anonymitě. Formulář se podle něj měl odevzdávat přímo Provodu a není jasné, jak by s ním firma mohla dále naložit.

Společnost Provod se nařčení obyvatel brání. Lidi prý nikdo mystifikovat nechtěl a opravdu šlo jen o tiskovou chybu. Podle regionálního zástupce a prokuristy Pavla Kocůra lidé za stavbu nemají nic platit. Což ovšem není přesné. Jak ukazuje nákres na internetových stránkách Janovic, určitá část kanalizace bude hrazena z obecních peněz, samostatné přípojky k domům si ale každý musí zaplatit ze svého.

Právníci: Dotazník funguje jako objednávka

Podle odborníků má dotazník znaky objednávky. „Dotazník je v podstatě objednávka na projektovou dokumentaci přípojky na kanalizaci. Připojit se na kanalizaci může stanovit vlastníkům nemovitostí obec jako povinnost dle § 3 odst. 8 zákona o vodovodech a kanalizacích. Nemůže jim už ale přikázat, od koho si mají nechat zpracovat projektovou dokumentaci nebo samostatnou stavbu přípojky,“ vysvětlila pro Blesk.cz právnička Jitka Kmošková.

Pokud společnost (i obec) v tomto případě opomenuly upozornit vlastníky na možnost vybrat si zpracovatele dokumentace (nebo stavby přípojky), může se jednat o klamavé opomenutí dle § 5a zákona o ochraně spotřebitele ze strany společnosti nabízející zpracování projektové dokumentace, tvrdí Kmošková. Na to ale společnost prý nezapomněla. Vyjádření právníků by neplatilo v případě, že by obec přípojky lidem platila až k domům.

Firma Provod, podobně jako obec, označuje vše za chybu. „Bohužel došlo k administrativní chybě na straně naší společnosti. Současně řešíme odkanalizování obcí, které na rozdíl od Janovic občanům nebudou platit náklady na zpracování projektů kanalizačních přípojek (akce jsou financovány z jiných dotačních titulů, které nepodporují výstavbu kanalizačních přípojek ani zpracování projektů přípojek). Kolegové použili jiný vzorový formulář. Formuláře kontroloval velmi zkušený pracovník naší společnosti, a ten si bohužel záměny nevšiml,“ uvadí prokurista společnosti Provod Pavek Kocůr.

Obec: Jsme rádi, že si lidé všimli

Místostarosta Janovic Svatopluk Běrský tvrdí, že ani zástupci obce si problémové věty nevšimli. Praktiku šmejdů v ní sice nevidí, je ale rád, že na věc lidé poukázali.

„Bohužel při distribuci jsme si toho nevšimli, řešili jsme hlavně technickou správnost a srozumitelnost formuláře. Byla to administrativní chyba a projekční společnost, která dotazník pro obec připravila, již vydala omluvné prohlášení. Nyní chybu průběžně napravujeme, stále odpovídáme na dotazy, které občané zasílají včetně nápravného opatření ve formě distribuce nových dotazníků, uvedl pro Blesk.cz Běrský.

Podle místostarosty by na formulaci obec nebrala zřetel, ani kdyby někdo z majitelů domů poslal vyplněný dotazník.

Právníci: Člověk se může bránit, ale zaplatí za to

Podle právníků je poměrně složité klasifikovat, zda se v tomto případě o praktiku šmejdů skutečně jedná. „Záleží na konkrétním znění zadávací dokumentace veřejné zakázky, jak je upraven vztah mezi zadavatelem a dodavatelem, tedy obcí Janovice a společností Provod. K určení, zda se jedná o nekalou praktiku, je třeba znát další informace o právních vztazích mezi jednotlivými subjekty - obcí, občany a firmou,“ okomentovala věc právnička Jitka Kmošková.

Má-li občan podezřejní na porušení zákona o veřejných zakázkách, může se bránit, ale hodně zaplatí. „Občan se může formou podnětu obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten se zabývá tím, zda na základě zjištěných skutečností zahájí správní řízení či nikoli. Pokud získá pochybnosti o zákonnosti úkonů zadavatele (resp. objednatele), zahajuje správní řízení z moci úřední,“ doplnil expert na veřejné zakázky Robert Krč.

Podle zákona o zadávání veřejných zakázek je podatel podnětu nově povinen složit poplatek ve výši 10 000 korun za každou veřejnou zakázku, k jejímuž zadávání namítá pochybení.

Cena nové kanalizace v Janovicích by měla být asi 160 milionů, roční rozpočet obce je přitom zhruba 27 milionů. Kanalizace by podle místostarosty měla být spolufinancována z průběžně poskytovaných dotací operačních programů životního prostředí, ty by ale měly pokrýt pouze 60 až 65 procent celkové ceny.

Rhei ( 17. září 2017 21:43 )

formuláře kontroloval zkušený pracovník Provod a pak ještě místostarosta Janovic Svatopluk Běrský , který dbal,aby to bylo lidem srozumitelné a objednávky si nikdo nevšiml No zřejmě ty Janovice nějaký lepší oddíl

karekl ( 17. září 2017 21:19 )

Už vidím, jak se teď šmejdi při kontrole vymlouvají, to je milá ČOI jen tisková chyba ve formuláři, my jsme ten předražený vysavač prodat vůůůbec nechtěli. zajímavá obec

Zobrazit celou diskusi