Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co přinese 1. září? Začne povinná školka a plavání, zmizí billboardy i neúsporné vysavače

  • Autor: pet,ČTK - 
    1. 9. 2017
    05:10

    Začátek září přinese do Česka řadu novinek. Na studenty čeká povinné plavání a změny v maturitách, na advokáty těžší zkoušky. Řidiče zase u dálnic překvapí menší množství billboardů. Zpřísní se pravidla hospodářské soutěže a „zlikvidují se“ neúsporné vysavače. Zákon bude rovněž lépe chránit pozůstalé a přilepší dárcům krve či kostní dřeně. Blesk pro vás připravil přehled nejdůležitějších událostí, které vejdou v účinnost 1. září.

  • 1.Novela pohřebního zákona

    V pátek 1. září vstoupí v účinnost novela zákona o pohřebnictví, kterou vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Podle ministryně Karly Šlechtové (za ANO) přinese více práv pro pozůstalé, kteří zařizují pohřeb, a nájemce hrobových míst. Zároveň zavádí větší postihy za nekalé praktiky. Novela mění zákon, který byl přijat před 15 lety.

    Novela a její vyhlášky reagují na aktuální změny v právním řádu České republiky a odstraňují nedostatky zákona o pohřebnictví. Podle Šlechtové šlo například o zpřísnění postihu za hanobení mrtvých lidských těl včetně mrtvých nenarozených dětí, se kterými se nakládalo jako s odpadem. "Novelou se nám podařilo zajistit důstojnější zacházení jak se zesnulými, tak s jejich blízkými," doplnila ministryně.

    Novela vymezuje přestupky a postihy právnickým a podnikajícím fyzickým osobám. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 10 tisíc korun, právnická půl milionu. V některých případech může být pohřební službě nebo provozovateli krematoria odebrána koncese.

    VIDEO: Změny by podle Šlechtové neměly pohřebnictví zdražit

    Pohřby mimo hřbitov a šíření reklamy

    Novela také zavádí státem autorizované zkoušky profesních kvalifikací, které jsou nutné k získání koncese pro podnikání v oboru. Dále mimo jiné zakazuje pohřbení mimo pohřebiště či krematorium nebo hromadné pohřbení do jam zejména v krizových situacích.

    Novela reaguje i na případy, kdy rodičky chtějí pohřbít své mrtvé nedonošené dítě a žádají patologie o vydání těla k pohřbení. Nyní bude umožněno každému rodiči, který si to bude přát, aby mu bylo zdravotnické zařízení povinno předat lidské pozůstatky v jakémkoliv stadiu vývoje k obřadnímu rozloučení,“ uvedla dále Šlechtová.

    Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) zkoumá, jak se zachází s mrtvými. Chce kultivovat české pohřebnictví. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) zkoumá, jak se zachází s mrtvými. Chce kultivovat české pohřebnictví. | Archiv CNC

    Novela také striktně omezuje činnost pohřebních služeb například v nemocnicích nebo domovech důchodců. Zakazuje také šíření reklamy na pohřební služby na těchto pozemcích, včetně oplocení.

    Přijatá právní úprava rovněž stanoví minimální standard pohřbívání, který bude zajištěn obcí pro každého. Bez ohledu na výši jeho pozůstalosti a bez ohledu na to, zda má či nemá osoby blízké.

  • 2.Novela o daních z příjmu

    K 1. září vstupuje v účinnost novela zákona o daních z příjmů, která zvyšuje daňové zvýhodnění bezúplatných dárců krve a kostní dřeně. Za odběr krve si budou moci dárci odečíst od daňového základu 3000 korun místo dosavadních 2000 korun. Dárci kostní dřeně si budou moci nově odečíst od daňového základu 20 tisíc korun.

    S novelou zákona přišli ve Sněmovně poslanci TOP 09 a Starostů. Ve svém návrhu argumentovali tím, že dvoutisícová částka za odběr krve pochází z roku 1996, kdy byla průměrná mzda 9825 korun. Nyní už podle nich nepůsobí motivačně. „Jde o částku symbolickou, která ale dárcům krve ukazuje, že si společnost jejich aktivity cení,“ řekla při jednání v Senátu poslankyně Věra Kovářová (STAN, za TOP 09).

    Vanessa Garcia (28) ze španělské Navarry je mezi prvními devíti cizinci v historii, kteří kdy na Moravě darovali krev. Vanessa Garcia (28) ze španělské Navarry je mezi prvními devíti cizinci v historii, kteří kdy na Moravě darovali krev. | Jiří Nováček

    Ve Sněmovně, která změnu daňového zákona schvalovala ve zrychleném režimu již v prvním čtení, pro návrh hlasovalo 104 ze 105 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. V Senátu pro návrh hlasovalo 62 z přítomných 65 senátorů, proti nebyl žádný z nich.

    Jednalo se už o druhý pokus, ten předchozí předkladatelé v březnu stáhli. Důvodem bylo to, že tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) k němu chtěl předložit pozměňovací návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů. Kovářová tehdy uvedla, že nechce dopustit, aby se kvůli novele strhla politická mela plná faulů a osobních útoků.

  • 3.Novela o advokacii

    Od 1. září bude účinná novela o advokacii. Norma počítá mimo jiné s tím, že advokát by směl školit nejvýše tři koncipienty. Mění také způsob advokátních zkoušek a rozšiřuje výčet kárných opatření vůči advokátům. Novelu předložila skupina poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS z ústavně-právního výboru Sněmovny.

    Omezení ohledně počtu koncipientů má zlepšit jejich školení. „Pokud má advokát plnit řádně svou funkci školitele, je při současném vytížení advokátů zřejmé, že tak nemůže činit vůči neomezenému počtu,“ píšou autoři v důvodové zprávě. Advokáti budou moci nadále zaměstnávat více koncipientů, školit ale budou moci jen tři z nich. Ostatní advokátní koncipienti, kteří budou chtít vykonávat započitatelnou právní praxi, si budou muset najít jiného advokáta.

    Soudní kladívko (ilustrační foto) Soudní kladívko (ilustrační foto) | profimedia

    Nové zkoušky a kárná opatření

    Úpravu advokátní zkoušky, která se skládá z písemné a ústní části, předkladatelé zdůvodňují rostoucím počtem uchazečů o její složení a snahou o zvýšení kvality jejich přípravy. Autoři chtějí, aby zkoušce předcházel písemný test k ověření teoretických znalostí zájemců. K samotné zkoušce by byli připuštěni pouze v případě jeho úspěšného složení.

    Nová kárná opatření se týkají prohřešků souvisejících s knihou o prohlášeních o pravosti podpisu a se správou cizího majetku. Advokáti, kteří by se deliktů dopustili, by mohli o právo vedení této knihy nebo o právo správy cizího majetku až na tři roky přijít.

    Ministerstvo vnitra má za to, že omezení počtu koncipientů u jednoho advokáta nebude mít na zvýšení kvality jejich přípravy vliv. Je naopak proti zavádění podmínky tříleté praxe pro školící advokáty.

  • 4.Novela o hospodářské soutěži

    Od září začíná platit novela nového zákona, který podle směrnice EU sjednocuje pravidla pro náhradu škody způsobené porušením pravidel hospodářské soutěže.

    Podle vlády by rozdílná pravidla pro vymáhání náhrady škody v jednotlivých členských státech Unie nepříznivě ovlivňovala hospodářskou soutěž a vnitřní fungování trhu EU. Nerovné podmínky pro uplatňování práva na náhradu újmy v jednotlivých zemích můžou vést ke konkurenční výhodě některých podniků, které sídlí v členských státech, jejichž právní úprava náhrady je výhodnější. To může mít i vliv na usazování firem v členských státech.

    Směrnice proto vyžaduje, aby všechny členské státy měly minimálně sjednocena základní pravidla zajišťující účinnou právní ochranu, která zajistí soukromoprávní vymáhání škody. Tímto prvkem jsou pak žaloby na odškodnění.

    Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová | EPA

    Civilní řízení a odškodnění v plné výši

    Norma zavádí přesnější a komplexnější pravidla pro případy civilních soudních řízení o náhradách škody způsobené porušením pravidel hospodářské soutěže. Návrh zákona mimo jiné stanoví, pokud hospodářskou soutěž omezí společným jednáním více škůdců, pak nahradí tuto škodu společně a nerozdílně. Soud nebude mít právo rozhodnout, že ji nahradí podle své účasti na škodlivém následku. Škoda se má nahrazovat v plné výši, ale náhrada nesmí vést k nadměrnému obohacení. Právo na náhradu se promlčí po pěti letech. Ke sporům o náhrady škody způsobené omezením hospodářské soutěže budou v prvním stupni příslušné krajské soudy.

    Pokud některý ze členů kartelu poskytne antimonopolnímu úřadu informace o kartelu a svojí účasti v něm, bude mu moci úřad v rámci programu shovívavosti odpustit pokutu. Takový člen kartelu se pak podle zákona stane spolupracujícím škůdcem.

  • 5.Novela o zákazu billboardů

    Podle novely zákona má k 1. září od dálnic v Česku zmizet na 3000 z celkem 25 tisíc poutačů. S odstraňováním reklamních sdělení začali provozovatelé už v minulých dnech, nahradili je státní vlajkou. Podle právního výkladu Svazu provozovatelů venkovní reklamy se tak vyhnou povinnosti billboardy bourat. Na tiskové konferenci to uvedl prezident svazu Marek Pavlas. Ministerstvo dopravy ale musí podle ministra Dana Ťoka (za ANO) postupovat podle zákona a odstranění poutačů začít nařizovat. Posun v názorech nepřinesla ani schůzka Ťoka s Pavlasem.

    Jestliže bylo konkrétní zařízení jako reklamní zařízení povoleno tam, kde je umístěno, je to stále reklamní zařízení, i když aktuálně nemá reklamní obsah,“ uvedl po setkání Ťok. Věří také tomu, že zákon nařizující odstranění billboardů obstojí i před Ústavním soudem, na který se kvůli možnému rozporu novely zákona s ústavními právy na ochranu majetku obrátila skupina 17 senátorů. Pokud by se ale ukázal opak, muselo by ministerstvo pasáže zákona upravit.

    Ne všichni ale sdílejí postoj svazu. Například JCDecaux své klienty dopředu upozornila na odstraňování poutačů a smlouvy s inzerenty ukončila k 31. srpnu, řekl generální ředitel firmy Pavel Slabý. Jde o necelou stovku billboardů.

    Reklamy nahradily státní vlajky. Sundat je je totiž protizákonné. Reklamy nahradily státní vlajky. Sundat je je totiž protizákonné. | J. Poláček, K. Kopáč, archiv

    Zmizí i poutače s povolením

    Zmizet by měly ilegálně postavené panely, které podle Pavlase tvoří třetinu ze všech zákonem dotčených poutačů. Odstranění by se ale nevyhnuly ani poutače s platným stavebním povolením tam, kde je jich příliš mnoho, nebo kde zakrývají hodnotný výhled do krajiny, dodal šéf svazu.

    Odstranění reklamních poutačů nařizuje novela zákona z roku 2012, nebudou smět být do 250 metrů od dálnic a do 50 metrů od silnic první třídy. V pátek skončí přechodné pětileté období na odstranění billboardů.

    Expert na správní právo František Korbel na tiskové konferenci svazu řekl, že výklad zákona je nejednoznačný a navozuje otázky, zda není protiústavní. Zákaz billboardů podle něj zasahuje do práva na držení majetku. Vyvlastnění přitom může být provedeno jen ve veřejném zájmu a s náhradou.

    Nabízí se podle něho také otázka, zda odstranění billboardů u silnic nenahrává konkurenci, která má poutače postavené v obcích, kde povinnost na jejich odstranění platit nebude. V neposlední řadě se pak Česko vystavuje riziku arbitráží se zahraničními vlastníky, kteří se jejich prostřednictvím mohou domáhat náhrady škody, uvedl právník.

  • 6.Zákaz neúsporných vysavačů

    Neúsporné vysavače s vysokým příkonem mají od 1. září postupně zmizet z trhu. Od tohoto data bude možné uvádět na trh jen přístroje o maximálním příkonu 900 Wattů. Nově budou také regulovány prachové emise a maximální hladina hluku přístroje. Již od září 2014 mohou být uváděny na trh jen domácí vysavače s maximálním příkonem 1600 W.

    Cílem směrnice je mj. omezit prodej neúsporných přístrojů. „O účinnosti vysavačů nerozhoduje příkon (tedy spotřeba energie) ale jejich sací výkon. Spotřebitelé by proto měli hledat přístroje se sacím výkonem nad 350 wattů, které zajišťují kvalitní vysávání,“ dodala Andrea Čiperová z portálu Elektřina.cz. Běžným domácnostem toto nařízení ale podle ní žádnou výraznou úsporu spotřeby elektřiny či snížení nákladů na energie v dohledné době nepřinese.

    Lidé se připravují na zákaz EU a skupují vysavače s vyšším příkonem. Lidé se připravují na zákaz EU a skupují vysavače s vyšším příkonem. | Profimedia.cz

    VIDEO: Muž si spletl vysavač se sekačkou

    Video  Jak nastartovat vysavač? Těžko, když si ho spletete se sekačkou!  - Facebook.com
    Video se připravuje ...

    Emise a hladina hluku

    Podle nařízení Evropské komise nesmí být nově emise prachu z vysavače vyšší než jedno procento. Luxy budou muset být tišší, maximální hladina hluku bude 80 dB. Hadice vysavače, pokud je jí vysavač vybaven, bude muset být trvanlivá tak, aby byla stále použitelná po 40 tisících zatížení. Životnost motoru pak delší než 500 hodin chodu.

    Prodej vysavačů se v prvním pololetí podle údajů GfK v ČR zvýšil v kusech meziročně o sedm procent a v hodnotě o 12 procent. Z 65 procent šlo o klasické podlahové vysavače, z necelých 14 procent o vysavače na tyči, z devíti procent ruční vysavače akumulátorové a bateriové. Šest procent tvořily víceúčelové vysavače a necelých šest robotické vysavače.

  • 7.Nový registr majetkových oznámení

    Od září se začne plnit, zatím jen jmény, nový centrální registr oznámení o střetu zájmů. Fungovat začne v pátek 1. září ve správě ministerstva spravedlnosti. Shromažďovat bude informace o majetku politiků a dalších veřejných funkcionářů. Oznámení budou muset podávat podle novely zákona hned po vstupu do úřadu, nikoli pouze průběžně jednou za rok bez vstupních dat. Novinka je součástí novely známé pod názvem lex Babiš, kterou Sněmovna přijala v lednu a která mimo jiné omezuje možnost podnikání členům kabinetu.

    Povinnost oznamovat svoje majetkové poměry se bude týkat zhruba 35 tisíc osob. „Oznámení veřejných funkcionářů musí být do nového registru podána během října a listopadu. Tento termín se týká všech osob, které vykonávají veřejné funkce k 1. září 2017, a těch, které je začnou během září vykonávat,“ řekl Jakub Říman z tiskového odboru ministerstva. Výjimku mají pouze současní poslanci a senátoři, ti podají oznámení až na konci června příští roku, dodal.

    Lhůta pro podání průběžných oznámení se novelou zákona nezměnila, veřejní funkcionáři je musí podat do 30. června následujícího kalendářního roku.

    Lepší kontrola přiznání

    Jednotný registr má podle vlády zlepšit veřejnou i úřední kontrolu přiznání. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje jeho zavedení za úspěch v boji s korupcí. „Vládě se podařilo výrazně zpřísnit zákon o střetu zájmů včetně zřízení centrálního registru oznámení o střetu zájmů na ministerstvu spravedlnosti. Nová pravidla budou platit od září 2017, to znamená už v nadcházejících parlamentních volbách, budou také přísněji nastaveny sankce za případné porušení zákona,“ uvedl při nedávném hodnocení práce legislativní sekce Úřadu vlády.

    Politici budou nově dávat majetková přiznání hned při vstupu do funkce a rozšíří se okruh funkcionářů, kteří budou pod normu spadat, například o soudce a státní zástupce. Soudcovská oznámení bude shromažďovat Nejvyšší soud a nebudou veřejná.

    Úřady budou mít od 1. září měsíc na to, aby do registru zapsaly jména všech, kterých se povinnost týká, a připravily pro ně hesla, pod kterým se budou do registru hlásit. Nově zvolené funkcionáře, tedy i poslance vzešlé z říjnových voleb, budou do registru jejich instituce nahlašovat do 15 dnů ode dne zahájení výkonu jejich funkce. Stejnou lhůtu budou mít pro oznámení o skončení funkce. „V návaznosti na tento zápis bude mít podpůrný orgán povinnost informovat dotyčného veřejného funkcionáře o datu, kdy byl zápis proveden. Veřejný funkcionář je následně povinen do 30 dní od data tohoto zápisu podat příslušné (vstupní či výstupní) oznámení,“ popisuje ministerstvo spravedlnosti postup na svém webu.

  • 8.Nové změny ve školství

    Od začátku září začne platit povinné předškolní vzdělávání v posledním ročníku mateřské školy, pozmění se práce pedagogicko-psychologických poraden v souvislosti s inkluzí ve školách a učitelé by měli být lépe chráněni před šikanou. Nadcházející školní rok, který začne 4. září, s sebou přinese řadu novinek a úprav ve stávajících předpisech. Budou se týkat většiny stupňů vzdělávání, od mateřských škol až po vyšší odborné školy.

    Do školek musí být nově zapsány všechny děti, kterým bude nejpozději 31. srpna pět let. Rodičům, kteří dítě do školky každý den vodit nechtějí, umožňuje zákon individuální vzdělávání dítěte doma nebo třeba v nějakém dětském klubu. Musí ale své dítě přivést k přezkoušení v termínech, které školka určí.

    Nárok na přijetí do mateřské školy mají od 1. září také všechny čtyřleté děti. Obce jim musejí zajistit místo ve spádové školce podle místa bydliště. Děti s odkladem povinné školní docházky budou moct chodit do přípravné třídy základní školy, tato možnost se od 1. září naopak uzavře dětem, které odklad nemají.

    Novela školského zákona nově definuje postavení učitelů a povinnost ředitele zahájit řízení o případném vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických nebo slovních útoků. Na proces budou od září dohlížet státní zástupci.

    Plavání bude zase zavedeno na první stupeň základních škol jako povinné. Plavání bude zase zavedeno na první stupeň základních škol jako povinné. | profimedia.cz

    Povinné plavání

    Školáci na prvním stupni základních škol se mohou těšit na výuku plavání, která se stane povinnou součástí tělesné výchovy. Žáci budou muset absolvovat alespoň 40 hodin plavání, ředitel školy rozhodne, ve kterých ročnících na něj budou chodit. Ministerstvo školství podpoří výuku dotací na dopravu k plaveckým bazénům. Výuka plavání byla zatím dobrovolná, už nyní se do ní ale podle České školní inspekce zapojovalo přibližně 95 procent základních škol.

    Děti, které chodí do školy v zahraničí, už nebudou muset být zároveň přihlášeni v některé škole v ČR. Novela školského zákona chce vyjít vstříc zejména lidem, kteří neplánují návrat do ČR. Dosud museli kmenové škole v Česku dokládat, že dítě chodí do školy v zahraničí, nově se místo toho budou moci obracet přímo na ministerstvo.

    VIDEO: Senátor Růžička bojoval za zrušení povinných maturit

    Maturity, zdravotní sestry a čínská medicína

    Změny se dotknou také středních škol. Maturanti budou na jaře vybírat sloh z češtiny z šesti zadání, místo dosavadních deseti. Cizinci i Češi, kteří chodili do školy v zahraničí aspoň čtyři roky v předcházejících osmi letech před maturitou, budou moci žádat, aby se jim při zkoušce z češtiny upravily podmínky. Dostanou pak víc času a budou moci používat slovníky. Zájemci o maturitní obory, kteří získali předchozí vzdělání mimo ČR, také nebudou muset skládat jednotnou přijímací zkoušku z češtiny. Stačí, když se jejich znalost jazyka ověří pohovorem.

    Zdravotním sestrám, které dosud musely mít vysokou školu, bude nově stačit střední zdravotní škola a jeden rok vyššího odborného vzdělávání. Novela zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků zavádí i odbornost terapeuta tradiční čínské medicíny a aplikované behaviorální analýzy, která pomáhá lidem s autismem.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Alfonsik ( 13. září 2017 11:22 )

Sám jsem několikrát inzeroval na billboardu u dálnice hodně se mi to vyplatilo, proč už takovou možnost nebudu mít? zase nějaké omezení.....

spilno ( 11. září 2017 17:27 )

Já si taky myslím, že už je toho diktátu za poslední dobu moc, také bych nechal billboardy na svém místě

Malkova ( 10. září 2017 13:51 )

Také se mi nelíbí tohle zasahování do podnikání jiných lidí, kolik si toho ještě necháme líbit? a hlavně proč? pořád nám jen někdo něco diktuje, a přitom každý vidí, že to stojí za *****, mě billboardy nijak nevadí

loby ( 8. září 2017 10:08 )

Vlajky jsou super, a dost jim fandím aby jim to vyšlo, také by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo zničil můj předmět podnikání

Anadysek ( 6. září 2017 17:31 )

To si také myslím, jednou mi chcíplo auto na dálnici, naštěstí kousek od billboardu, který byl dobře osvětlený, takže jsem tam nemusela stát úplně po tmě, než přijela odtahovka, a taky když jsem jim řekla že stojím u bilboardu s firmou ****, taj dispečerka hned věděla

Zobrazit celou diskusi