Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šikanoval za Babiše finančák nepohodlnou firmu? Podnik mu povolil promluvit

Autor: base, ČTK - 
29. srpna 2017
18:01

Opavská firma FAU zprostila prostřednictvím svého advokáta Alfréda Šrámka mlčenlivosti finanční správu, která čelí podezření, že firmu chtěla účelově zlikvidovat. Správa tak může zveřejnit podrobnosti k případu a ke svým krokům. Firma loni skončila v insolvenci a později v konkurzu. Existuje podezření, že finanční správa jednala na pokyn bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO), který to ale odmítá.

Šrámek v úterý  zaslal dokumenty, ve kterých jej insolvenční správce Lukáš Zrůst zprostil mlčenlivosti vůči médiím. Zároveň jej pověřil, aby v této věci mlčenlivosti zprostil finanční i celní správu, ministerstvo financí i samotného Babiše. Důvodem tohoto kroku je podle něj ochrana práv a dobrého obchodního jména společnosti FAU. Informace, které se objevují v médiích, označil za lživé. Jednatel společnosti Vojtěch Csabi už dříve řekl, že postup státu považuje za šikanu.

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Firma se po zásahu Finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Na internetu se v posledních dnech objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý majitel Agrofertu Babiš o firmě FAU hovoří. Babiš v pondělí odmítl, že by v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval.

Soud podle dřívějších informací postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Finanční správa v této souvislosti v úterý uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok Finanční správy na doměřenou daň či její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

„V současné době vede FAU dvanáct soudních sporů proti orgánům Finanční a Celní správy České republiky. Tvrdíme, že České republice na daních nedluží společnost ani nedlužila žádné finanční prostředky. Ve dvou případech bylo Krajským soudem v Ostravě již rozhodnuto ve prospěch FAU,“ řekl Šrámek. Dodal, že v obou případech Finanční ředitelství a Generální ředitelství cel podaly kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. „V ostatních desíti sporech doposud nebylo rozhodnuto ani v prvním stupni,“ řekl právník FAU.

Předpokládá, že pokud firma uspěje, bude po České republice požadovat náhradu škody. „Jádrem polemiky mezi soudem a Finanční správou je velmi specifická situace souběhu doměření daně a současného vzniku ručitelského závazku společnosti, který však není výslovně zákonem upraven,“ uvedla správa ve svém vyjádření. Podle ní je tak nezbytné, aby se k danému případu vyjádřil Nejvyšší správní soud.

Správa v úterý zároveň uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení společnosti FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, ve kterém nebyla u několika firem placena DPH a zároveň byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. „Současně bylo prokázáno, že společnost FAU v tomto podvodném řetězci kontrolovala přepravu zboží a finanční toky za dodané zboží,“ uvedla správa.

Bývalý ministr financí Babiš v reakci na krok firmy uvedl, že považuje zproštění své osoby mlčenlivosti za nesmysl. „Já už nejsem ministr a nikdy jsem nebyl šéf finanční správy. Já s tím nemám nic společného, to je zase nějaká provokace,“ řekl.

Finanční správa žádala FAU o zproštění mlčenlivosti, aby se mohla k případu blíže vyjádřit. „Pokud zprostili finanční správu, tak konečně může obhájit svůj postup,“ řekl Babiš. Sám s případem ale nemá podle svého názoru nic společného. Já s tím nemám nic společného, nechápu proč mi posíláte takto nesmyslné otázky, dobře víte, že daňovou mlčenlivost má finanční správa,“ reagoval na dotaz, zda bude po zproštění mlčenlivosti k případu chtít říct více.

Podívejte se na video o nové nahrávce Babiše:

Video  Nová nahrávka Babiše dokládá „šikanu“ konkurence? A Kajínek rozhazuje miliony  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi