Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rekordní pokuta za EET je 150 tisíc. Večerkám otrnulo, s účtenkami „čarují“

Autor: Matěj Hynek - 
18. srpna 2017
18:20

Elektronická evidence tržeb (EET) měla od jara udělat pořádek v tržbách českých obchodů. Jenže část drobných prodejců se v systému rychle rozkoukala a zkouší hlásit Finanční správě ČR menší částky, než se u nich reálně „protočí“. Blesk.cz zmapoval některé triky, které těží z laxního přístupu nakupujících k účtenkám. Kličkování před nápadem z dílny Andreje Babiše (ANO) se ale může obchodníkům hodně prodražit, někteří už dostali pokutu 150 tisíc.

K obcházení EET dochází podle zákazníků i kontrolorů především v malých prodejnách potravin. Ve večerkách si prodavači od zákazníka vezmou peníze bez toho, aby doklad vystavili. Vyčkávají, jestli si lidé o účtenku řeknou. A pokud to neudělají, nákup „na oko“ zruší.

Prodavači to zkoušejí zejména u drobného zboží nebo ovoce a zeleniny, které prodávají na váhu. Dalším oblíbeným artiklem, který se nedostane na účtenky, bývají tabákové výrobky. „Stává se mi to tak u jednoho z deseti nákupů. Hlavně když mám jenom malý nákup nebo něco, co se váží,“ vypočetl pro Blesk.cz například Matěj z Prahy.

Cíl je přitom jasný, menšími oficiálními tržbami si obchodníci snižují daňový základ a méně pak ve finále odvádí státu na daních. Víc jim naopak zůstane ve vlastní kapse.

Když prodavač zákazníka zná, už nic ani nepředstírá

Na malých městech prodavači hřeší leckdy na to, že znají zákazníky, od kterých jim žádné udání nehrozí. „Kde mě znají, tam mi účtenku nedávají,“ přikyvuje Zdenka z Jihočeského kraje. „Jinde mi ji pokaždé nabídli, ale když jsem ji nechtěla, tak ji většinou nevytisknou,“ dodává. Pro případnou kontrolu tak může být těžší na podobné chování přijít.

S podobnou praxí se setkal i Jan z Prahy. „Občas nikdo nic netiskne, to je pravda, většinou si účtenku ale stejně neberu, takže jsem to nikdy moc neřešil,“ přiznal.

Nevystavení účtenky jako nejčastější prohřešek

Finanční správě nejsou podobné triky neznámé. „Kontroloři uvedený způsob obcházení povinnosti evidovat tržby v rámci provedených kontrol u podnikatelů zaznamenali,“ potvrdila Blesk.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Petlachová dodala, že nevydání účtenky je vůbec nejčastějším prohřeškem proti EET. „K 31. červenci 2017 evidujeme celkem 4964 případů nevystavení účtenky,“ připojila statistikuNevystavení účtenky tak představuje asi 70 procent všech prohřešků, které kontroloři zjistili. Účtenku inspektoři nedostali v jednom z deseti případů.

Přestupku se mohou dopouštět nevědomky i ti, kteří EET obcházet cíleně nechtějí. Zákazník totiž musí mít možnost vzít si účtenku, aniž by o ni musel prosit. „V situaci, kdy by prodejce účtenku sice vytiskl, ale neumožnil by zákazníkovi dále s ní disponovat, se nejedná o řádné vystavení účtenky,“ uvedla Gabriela Štěpanyová z Generálního finančního ředitelství.

Jak za obcházení EET, tak za pouhé nepodání účtenky navíc obchodům hrozí vysoké pokuty. Za nevydanou účtenku může obchodník zaplatit až půl milionu. Taková sankce hrozí i za záměrné obcházení evidence tržeb. V nejzávažnějších případech ale mohou postihy ještě přitvrdit.

„V případě zvlášť závažného porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky může kontrolní orgán nařídit okamžité uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti,“ varovala nepoctivce Štěpanyová. Tak vysoko ale pokuty zatím nevystoupaly. Zatím nejvyšší částkou, kterou Finanční správa potrestala obchodníka za prohřešek proti EET, bylo 150 tisíc korun.

VIDEO: Druhé kolo Elektronické evidence tržeb se týkalo většiny obchodů, její zavedení od začátku kontroluje Finanční správa.

Inka ( 10. července 2018 06:03 )

...trafika metro Hloubětín- otevřená pokladna se používá pouze na sčítání, účtenka žádná. Když si o ní řeknete, opět se vše namarkuje. Nebo, to mne pobavilo, pár lidí po sobě dostalo EET na 20,-...prý, omlouvám se, nechápu..v řeznictví Praha 8 Ládví - účet zaplacený dostanete do pytlíku s nákupem, bez EET.. pokud ho chcete, musíte vystát další frontu u teplého úseku, předložit zaplacený účet, ten se opět namarkuje na jinou, vyčleněnou malou pokladnu..na dotaz proč, když už je namarkovaný.. odpověď: pro Babiše !!! Jednoduché. Zloděj křičí, chyťte zloděje !

Inka ( 10. července 2018 05:54 )

...včera jsme nakupovali v kuřecím ráji v holešovické tržnici v Praze. Vyjetá úctenka vypadala jako z doby X, bez EET..na dotaz mi prodavačka odpověděla, že na kuřecí kousky jí netisknou, pouze na krůty. Proč ? Kuřecí si majitel porcuje sám, krůtí jim vozí naporcované... kolik desítek kilo kuřecího se prodá denně, aniž by se odvedla coby jenom koruna bez zdanění, oproti masu krůtímu, s minimálním prodejem ?!

xenofob ( 18. srpna 2017 20:00 )

Za celou dobu fungování jsem nedostala učtenku od vietnamce. Pro ně snad zákon neplatí, Kontrolami jsou pronásledováni pouze češi,

Zobrazit celou diskusi