Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko popelnice Evropy: Komise problém začne řešit, pochvaluje si Sobotka

Autor: ČTK, base - 
27. července 2017
14:06

Evropská komise nepovažuje problém dvojí kvality potravin za nevýznamný, řekl ve čtvrtek její předseda Jean-Claude Juncker. Na společné tiskové konferenci se slovenským premiérem Robertem Ficem v Bruselu dodal, že komise bude této otázce „věnovat plnou pozornost“. Novou legislativu, která by měla dvojí kvalitě potravin zabránit, v tuto chvíli nepředpokládá. Do budoucna ji však nevylučuje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si pochvaluje, že se problémem plánuje komise zabývat.

Země visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko, kritizují praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy v rámci unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným obsahem. Zesilují tlak na Evropskou komisi, aby tomu zabránila zavedením kontrolních mechanismů. Fico ve čtvrtek v Bruselu jednal jménem skupiny V4.

Slovenský premiér ve čtvrtek uvedl, že je pro něj nejpodstatnější, že komise existenci problému uznala a hodlá jednat. Dodal, že mu nezáleží na tom, jakým způsobem ho bude řešit, tedy pravděpodobně bez zavádění nových pravidel. „Je mi jedno, jestli je kočka černá nebo bílá, hlavně že chytá myši,“ odpověděl na otázku novinářů, zda není zklamaný z toho, že mu předseda EK nepřislíbil novou legislativu.

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala i studie zadaná českým ministerstvem zemědělství. Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska pak na nedávném jednání v Budapešti přijali společné prohlášení, ve kterém požadovali, aby komise problém aktivně řešila.

Místopředseda komise Maroš Šefčovič k tomu na čtvrteční tiskové konferenci dodal, že požádá země V4 o více informací, aby komise mohla začít pracovat na konkrétních krocích. Zmínil také potřebu vypracování přesné metodologie porovnávání výrobků.

V Evropské unii musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší. Evropská komise a EU mají jako jediné možnost tuto situaci systémově vyřešit. Na tom budeme trvat i nadále a čtvrteční slova Jeana-Claudea Junckera vnímám jako závazek z nejvyššího místa Evropské komise přijít se skutečnými a účinnými řešeními,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka v komentáři. Podle něj po opakovaných urgencích zemí V4 vedení komise uznalo, že problém je nutné řešit. Také zmínil, že silný tlak států Visegrádu má úspěch a přináší výsledky.

Podle premiéra dvojí kvalita potravin představuje diskriminaci lidí v některých státech a stávají se z nich spotřebitelé druhé kategorie, což ohrožuje jejich důvěru v evropskou integraci. „Dvojí kvalita potravin na společném trhu je pro ČR a další státy V4 nepřijatelná,“ dodal Sobotka.

VIDEO: Ministr Jurečka a premiér Sobotka hovořili o problematice dvojí kvality potravin

buban ( 27. července 2017 18:20 )

Jj, frčí o překot. Tož co už,nějak zarobit nutno.I za cenu pravopisných chyb-to placení provokatéři plesku rádi činí-není-liž pravda,prcine.Zkuste si procvičit psaní číslovek,provokatére...

buban ( 27. července 2017 18:10 )

Jj,vlastně jste to vy, chudáku. Docela slušně jste se odkopal/a.

asijo ( 27. července 2017 18:08 )

Hlavně,aby výrobce neřekl,že bude muset již tyto předražené potraviny zdražit.

buban ( 27. července 2017 16:36 )

A vy jste kdo? Milionářský synek, užívající si renty na Bahamách, Seyschelských ostrovech...či bl.be.ček z ubytovny v zatmaveném ráji na severu Čech či Moravy,který za pár drobných provokuje na pleskových diskuzích?

buban ( 27. července 2017 16:27 )

Další Bohušův předvolební marný výkřik,když Juncker změnu legislativy v tomto směru nyní nepředpokládá.Hlavně že jste si,hoši,potřásli tlapkama a křenili se jako idioti do objektivů.

Zobrazit celou diskusi