Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jste to, co jíte: Snídali jsme s ministry. Jak kvalitní jídlo si dopřávají?

Autor: vei - 
23. března 2017
06:21

Klobásky, paštiky, jogurty nebo koláčky. I na tom si pochutnávají ministři při každém jednání vlády. V sále jsou chladící pulty, každý si zde může nandat, co hrdlo ráčí. Jednou za měsíc navíc politici okoštují regionální výrobky. Co ovšem dělá vláda, aby i v obchodech bylo víc lokálních a kvalitních potravin? Jaké mají politici preference, co se jídla týče, a jak si potraviny vybírají?

Asi není nic horšího, než hladový ministr na jednání vlády. A proto zasedání vždy členové kabinetu začínají malým rautem. Každý měsíc ochutnávají také regionální potraviny. Až do teď měli speciality Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského, Jihočeského kraje a Vysočiny. Ve středu se dostalo na Pardubice.

Degustátor Bělobrádek

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU- ČSL) se jako první hnal ke králičím a srnčím klobáskám. Vrátil se tak ke svým pracovním začátkům, kdy dělal 8 let v masném průmyslu a mimo jiné dělal také ochutnávače.

„Tím jsem se několik let živil, že jsem začínal den degustací,“ svěřil se Blesk.cz Bělobrádek s tím, že dodnes kupuje především uzeniny v Náchodě u soukromých řezníků. A kvituje, že ministr zemědělství a teď už i premiér se přihlásili k propagaci českých potravin a boji za kvalitní jídlo, stejné jako mají naši sousedi.

Ministr Ludvík nenakupuje

To takový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) o kvalitě potravin, které konzumuje, příliš tušení nemá. „Já vás zklamu. U nás nakupuje manželka,“ svěřil se Ludvík Blesk.cz

Víc regionálních potravin by ale na pultech uvítal. Vše prý podle něj záleží hlavně na nakupujících. „Ve chvíli, kdy bude tlak zákazníků, tak samozřejmě ty řetězce tomu vyjdou vstříc,“ doplnil Ludvík.

Marksová si potrpí na maso

Víc než koláčky voní ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD) spíš šunka a klobásky. „Máte pravdu. Já mám raději slanou kuchyni, než sladkou,“ svěřila se ministryně s talířem v ruce.

Mezi potravinami z Pardubic jí ale jedna sladkost v jednacím sále Strakovy akademie přece jen chyběla. „Nevidím tu pardubický perník,“ posteskla si.

Ona sama prý při nákupu sleduje, zda kupuje potraviny s českou etiketou. Tedy od českého výrobce. Myslí si, že je potřeba o českých potravinách mluvit víc a víc, aby je lidé hledali v obchodech automaticky. Sama prý ale vidí problém v tom, v jakých místech je obchodní řetězce nabízejí.

„Oni je nabízejí. Ale jde o to, za jaké ceny, kam to dají v těch poličkách, zda do úrovně očí, nebo zda to dají dolů, kde si toho ti lidé, pokud nejsou všímaví, nevšimnou,“ dodala Marksová a zakousla se do české šunky.

Šlechtová regionální potraviny neřeší

„Já jsem masař,“ začala řeč o jídle Karla Šlechová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj, i když si na talířku nesla regionální povidlový koláč. „Já mám povidla moc ráda,“ dodala.

Pochází z Karlovarského kraje a tak prý už odmala preferovala regionální nápoj. Na bolení břicha dostávala becherovku.

Etikety na potravinách příliš nečte a přiznává, že ani regionální potraviny nutně nekupuje. „Já si moc nevybírám regionální – neregionální potraviny. Preferuji samozřejmě farmářské trhy, a tyto obyčejné věci, ale nejsem ten, kdo půjde za regionální potravinou,“ přiznala Šlechtová a dodala, že na druhou stranu vláda jako taková by měla více propagovat regionální potraviny a výrobky, které se v jednotlivých krajích vyrábějí. Její ministerstvo už to prý dělá.

Stropnický: Je mi líto mojí ženy

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přiznal, že na nákupy moc nechodí.

„Je mi občas líto mé ženy, protože často to musí odtahat sama,“ svěřil se ministr Blesk.cz s tím, že hlavním nákupčím u nich doma je herečka Veronika Žilková. A když už se Stropnický do obchodu vypraví, hlídá si prý především datum spotřeby. Na regionální věci si ale podle svých slov také nepotrpí. Je podle něj ovšem nepřijatelné, aby se v České republice prodávali horší potraviny, než na jakých si pochutnávají jinde v Evropě.

„Teď je otázka, čí je to chyba, jestli je to výrobce – já si kolikrát říkám, jestli to není ten nákupčí. Protože často ten argument je ten, ti Češi to chtějí takhle. A to takhle, je nižší kvalita. A já pochybuji, že Češi chtějí nižší kvalitu,“ dodal Stropnický.

Česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) ale nedávno novinářům řekla, že sama neví, jak situaci vyřešit. Je to podle ní problém jen části Evropy. Fungovat prý mají důsledněji národní kontroloři.

ornellatlustoprdka ( 23. března 2017 10:43 )

Za naše že*ete a na nás se*ete

fantom88 ( 23. března 2017 10:01 )

Takže jsme se dozvěděli, že za naše prachy vymýšlejí blbosti, jako je propagace regionální potravin, ale sami to žerou akorát, když jim to někdo dá na talíř, ani v krámě nejsou schopni se podívat na obal.. I zadarmo je drahá tahle sebranka nul

pepen ( 23. března 2017 07:33 )

Pardon-to podstatné jsem tam nenapsal.Tento pán Miroslav Spišák se naštval a zveřejnil,co vše pro východní země dávají do uzenin.Jsou to samé náhražky,které by nejedla ani zvířata,samé éčka -které jsou velmi škodlivé.Je tam toho spoustu.Pokud se to nezmění-tato generace se bude dožívat v průměru kolem 40 let!!!Skolí je RAKOVINA !!!!!

pepen ( 23. března 2017 07:24 )

V České republice uteče hodně vody,než budou potraviny srovnatelné se zeměmi,jako například-Německo,Rakousko,Holandsko atd.Politici a ministr zemědělství se probudili jako se vším skoro po 28 letech a zjistili-že máme potraviny o polovinu horší než Německo,Rakousko atd.MIROSLAV SPIŠÁK-který byl oblastním ředitelem pro východní Evropu-ve firmě dodávající pomocné suroviny výrobcům potravin se sídlem v Rakousku.Pokusím se tento článek zveřejnit na Facebooku a odeslat ministru zemědělství.Když si to řadový občan přečte-tak se nestačí divit-jak si to mohou výrobci dovolit!!!!!Toto vše se děje se souhlasem EU !!!Myslím si že záměrně likvidují východní země!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa