Test balených marinovaných mas už zítra! Zdravé grilování? Na tohle zapomeňte...
Grilování masa se neřadí mezi nejzdravější úpravu jídla. Přitom když se vyvarujete mnohých nešvarů, můžete z opékání flákoty na žhavých uhlících udělat vcelku zdravou pochoutku. A lze tak ogrilovat i kupovaná marinovaná masa? To se dočtete už v zítřejším testu.
Grilování je obecně považováno za nezdravé. Záleží ale na tom, jak kvalitní maso si opékáte a způsobu, jakým flákotu ogrilujete. „Pokud si někdo pod pojmem grilování představí opékání buřtíků nejisté kvality na otevřeném ohni nebo »zuhelnatělou« krkovičku připravovanou stejným způsobem, grilování se sune na ty nejméně vhodné úpravy pokrmů,“ vysvětluje nutriční terapeutka a členka Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. Přitom stačí dodržet několik zásad a grilování může slušně konkurovat »zdravější« kuchyňské úpravě jídla.
Někteří z nás si v »masových uhlících« libují a vymlouvají se, že připálené prospívá kráse. Jenže v zuhelnatělých částech masa se hromadí karcinogenní látky. Ty vznikají také rozkladem tuku odkapávajícího z masa na rozžhavené uhlí.
„Vzniklé spaliny znečišťují maso tím, že jsou na něj teplým vzduchem znova vynášeny. Nedostatečnou úpravou mohou navíc v mase zůstat choroboplodné mikroorganismy,“ doplňuje Věra Boháčová.
Právě u masa je úprava problematičtější, protože často zapomínáme používat náčiní a nádoby zvlášť na syrové a zvlášť na již hotové maso. Tím se totiž zabrání přenosu mikroorganismů, které v syrovém mase jsou a mohou našemu zdraví zavařit, na opečenou flákotu. Neméně důležité je i koupit čerstvé maso a dostatečně ho propéct. Jak jsou na tom balená masa naložená v marinádě, která se prodávají v běžných obchodech? Čtěte už zítra!
10 fíglů, jak grilovat zdravě
Vybírejte
Zaměřte se na výběr surovin. Ke zdravému grilování patří maso méně tučné, spíše tenčí a menší. Pokud je na něm viditelný tuk, je lepší ho odříznout.
Paličku nechte v šuplíku
Maso na gril rozhodně nenaklepávejte, porušili byste tím svalová vlákna a maso by během grilování přišlo o většinu šťávy.
Marinování
Pro lepší a křehčí chuť kuchaři radí maso předem naložit, alespoň den dopředu. Pokud ale nestíháte, je nejlepší maso naložit do oleje s čerstvými bylinkami. Při grilování pak nezapomeňte marinádu na mase osušit, aby neskapávala na uhlíky.
Správný olej
Základem většiny marinád je olej. Nepoužívejte ty, které jsou vhodné jen na studenou kuchyni, jako je například slunečnicový, lněný nebo sójový.
Přímo z lednice ne
Než začnete grilovat, vyndejte maso z lednice včas, aby získalo pokojovou teplotu. Nikdy negrilujte zmrzlé maso.
Na syrové i hotové
Pamatujte na hygienu. Na syrové maso používejte jiné nástroje než pro tepelně zpracované, stejně jako na zeleninu, a to zejména nůž a krájecí prkénko. Zabráníte tak přenosu mikroorganismů z masa na další ingredience.
Grilujte dostatečně dlouho
Nedostatečné ogrilování masa může způsobit nepříjemné obtíže. Proto se doporučuje maso grilovat minimálně okolo 10 minut při teplotě cca 200 °C. Vnitřní teplota masa by měla být alespoň 72 stupňů.
Nesmí hořet
Grilovat byste měli na žhavých uhlících (ideálně na grilovacím kameni). Maso či zelenina rozhodně nesmí být v přímém kontaktu s ohněm. Pro odkapávání tuku dejte pod maso misku nebo grilujte v alobalu.
Solit až na talíři
Sůl podobně jako koření na grilované maso nepatří, protože se na flákotu připalují. Doporučuje se proto solit hotové maso až na talíři.
Se zeleninou
Nejlepší přílohou k masu je taková, která pomáhá trávení a nutričně maso doplní. Ke grilované flákotě si proto dejte i zeleninu a celozrnné pečivo.
VIDEO: Jaké steaky se hodí na grilování, vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.