První zmínka o surimi pochází už z roku 1528, jeho ruční výroba byla popsána v jedné z tehdejších japonských kuchařek. Slovo pochází z japonského »suru«, které znamená zpracovávat, a »mi«, což je v překladu maso.
Jde o bílou pastu vyrobenou ze svalové bílkoviny získané z různých druhů ryb, která je bez chuti a vůně. Dále se různě upravuje mícháním s dalšími složkami, barví se a ochucuje a zpracovává do různých tvarů imitujících »mořské plody« (např. krevety, kalamáry, krabí tyčinky).
Jak se vyrábí?
Na kilogram surimi je potřeba skoro sedm kilogramů ryb. Na moři se ještě vykuchají a zbaví hlav, kůže a kostí. Získané maso se pak rozmělní a několikrát pořádně promyje, aby se zbavilo nežádoucích pachů a pachutí. Poté se zamrazí a na pevnině se pak upraví do podoby, jaká je známá z obchodních regálů.
I když se jedná o produkt z ryb, rozhodně jej nelze porovnávat z hlediska výživové hodnoty s rybami či mořskými živočichy. Je zdrojem sacharidů, obsahuje mnohem méně bílkovin a více soli.
VIDEO: Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl…
Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl... Barbora Kabátová, Andrea Ulagová, Jan Jedlička