16. listopad 2018
Svátek slaví Otmar, zítra je Den boje za svobodu a demokracii / Mahulena

Tajemství „krabích tyčinek“: Tušíte, jaký hnus jíte?

/
  • Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.
    28. dubna 2017 ● 06:00
     

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího. Ba co hůř – kolem některých surimi sotva nějaká ryba »proplavala«. A pokud ano, mohla být i delší dobu mrtvá.

  • 1.

    Původní receptura

    Jak vypadá původní receptura »krabích« tyčinek? Tvoří je surimi (bílá pasta vyrobená z ryb, viz strana II), voda, vaječný bílek, bramborový škrob, krabí maso, olej, stabilizátory, krabí aroma a paprika, aby se docílilo barvy »kraba«. Tyčinky obsahují okolo 35–40 % rybího masa a ty nejkvalitnější mají až 85 % surimi.

    Alespoň to je obvyklá kvalita »krabích tyčinek« ve světě. U nás z námi testovaných surimi »krabích« tyčinek neobsahovaly ani jedny krabí maso. Obsah surimi se pohybuje od 22 % do 52 % a s podílem masa je to ještě žalostnější. Kromě papriky obsahují více barviv a neobejdou se bez koktejlu zvýrazňovačů chuti. Podíl masa také »dohánějí« další bílkovinou, jako je sója. A rozdíl v obsahu masa je mezi některými až pětinásobný!

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

  • 2.

    Pětkrát méně masa

    Surimi stejně jako jiné výrobky, na které už v minulosti Potravinový Sherlock upozorňoval (např. rybí prsty), nemají oporu v legislativě. Neexistuje daný limitní podíl masa, takže výrobci musejí »jen« dodržovat deklaraci na obale. A výsledkem je až pětinásobný rozdíl mezi výrobky.

    Podle výsledků laboratoře byly podíly rybího masa v tyčinkách od 9,30 % do 50,6 %. Nejvíce mělo surimi Vici Premius. Ani ne deset procent ryby na celý výrobek obsahovaly tyčinky Ice cap surimi crabsticks.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

     

  • 3.

    Málo masa a ještě zkažené?!

    U výrobků zpracovaných z rybího masa záleží mimo jiné i na čerstvosti rybího masa v době zpracování. O tom vypovídá hodnota veškerých biogenních aminů, které vznikají, když se maso kazí. Jejich nízké obsahy mohou být přirozené i v živém organismu. Vyšší koncentrace pak mohou znamenat nesprávné zacházení při zpracování rybího masa.

    Obvykle je to způsobené delším skladováním při vyšší teplotě a kontaminací bakteriemi, které maso rozkládají. Navíc rozmělněné rybí maso se kazí rychleji. Zajímalo nás proto, jakou sumu biogenních aminů naměří laboratoř u »krabích« tyčinek. Hodnoty byly velmi rozmanité – od 7,7 do 201,3 mg/kg masa. Nejvyšší koncentraci měl výrobek, který měl paradoxně masa nejméně – tyčinky Ice cap.

    Naopak nejnižší suma byla naměřena u nejmasovějších tyčinek Vici Premius. Laboratorní výsledky s hodnotami nad 50 mg/kg rybího masa poukazují na to, že se se základní surovinou v době zpracování nezacházelo tak, jak by mělo. Takové hodnoty měla polovina výrobků. Z testovaných deseti surimi byly pouze u tří nízké koncentrace.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

  • 4.

    Na rybě šetří

    Jeden výrobce deklaruje víc rybího masa, než spotřebitelům ve skutečnosti prodává. Na místo slibovaných 42 % laboratoř naměřila pouhých 18,1 %. Jde o výrobek Surimi dovozce Euro Frigo.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

  • 5.

    Bez limitu

    Měřilo se osm biogenních aminů, včetně histaminu, pro nějž je jako zástupce ostatních biogenních aminů limit stanovený. Ve vyšších koncentracích způsobuje anafylaktický šok, ale námi testované výrobky měly nálezy hluboko pod limitem.

    Pro ostatní biogenní aminy v mase ryb není schválený žádný limit a ani není nikde v legislativě uvedený. Neexistují totiž jednotná data ohledně jejich toxicity a jejich součinnosti a stále se diskutuje o tom, zda by neměly být nastaveny limity.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

  • 6.

    Nenechte se zmást

     Když se začtete do složení »krabích« tyčinek, nesmíte se nechat zmást. Výrobci často uvádějí obsah surimi (22–52 %) a v závorce vypisují, z čeho se surimi skládá, což je především rybí maso, dále stabilizátory, cukr a mnohdy polyfosforečnany. U rybího masa je uveden také podíl (20–50 %), jenže musíte mít na paměti, že tento obsah se týká pouze surimi (jedné složky) a ne celého výrobku (tyčinky).

    Výpočet skutečného obsahu masa v celém výrobku tak nechávají výrobci na spotřebitelích. U námi testovaných tyčinek se pohyboval od 9,28 do 42 %, což ale většina výrobců (podle výsledků laboratoře) s velkou rezervou splnila.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

     

  • 7.

    Co je vlastně surimi?

    Surimi může znít jako zaříkadlo, ale v Japonsku jde o tradiční oblíbenou lahůdku, která je jedním ze způsobů konzervace čerstvého rybího masa. Slovo »surimi« pochází z japonských slov »suru«, což je v překladu zpracovávat (průmyslově), a »mi«, což je japonsky maso. Jde o bílou kaši ze svalové bílkoviny získané z ryb, která je bez chuti a vůně. Vyrábí se z různých druhů ryb, ale nejčastěji z tresky pestré nebo štikozubce obecného.

    Základní surimi se pak různě upravuje mícháním s olejem a dalšími složkami, barví a ochucuje. Dále se zpracovává do různých tvarů imitujících např. krevety, kalamáry, apod. U nás jsou známé především »krabí tyčinky«. Vybělená bílá Jak už bylo řečeno, základní surimi je bílá pasta. V původní receptuře »krabích« tyčinek se jako barvivo připouští paprika.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

    Jenže námi testované výrobky obsahovaly kromě ní i další barvivo – E120 (košenila neboli kyselina karmínová), a některé dokonce i titanovou bělobu. V současnosti je kontroverzním barvivem z hlediska bezpečnosti. Je však povolená a podle řady studií neškodná. Pro děti je ale nevhodná. Její kód je E171 a chemický název je oxid titaničitý.

    V přírodě se vyskytuje v přirozené podobě v minerálech a běžně se s ní můžete setkat na písečných plážích u moře. Pro potravinářské účely se vyrábí uměle a její výroba je ryze českým vynálezem. Při ústním podání nebyly prokázány negativní účinky, ale při vysoké vzdušné koncentraci může dojít k poškození plic. Používá se jako bílý pigment do žvýkaček, bonbonů či cukrovinek nebo do krmiv pro zvířata. Také se používá v kosmetice nebo se přidává do malířských nátěrů.

  • 8.

    Koktejl dochucovadel

    Nejčastější látkou, která uměle vylepšuje chuť a vůni, je u masových výrobků glutaman sodný (E621). Jedná se o bílou krystalickou látku bez vůně, která je charakteristická masovou chutí. Pro tuhle pátou základní chuť (vedle slanosti, sladkosti, kyselosti a hořkosti) se vžil název »umami«, což v japonštině znamená pochoutka.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

  • 9.

    Bez těžkých kovů

    Nejen čerstvost (tedy jak se se surovinou nakládá, když se zpracovává) vypovídá o kvalitě surimi, ale také životní prostředí, v němž ryby plavaly. Škodlivé látky se do rybího masa dostávají nejčastěji ze znečištěné vody.

    A v současné době se poměrně často hygienici potravin zabývají přítomností těžkých kovů v rybách. Mezi ně se řadí rtuť, olovo a kadmium. Jak ukázala laboratoř, jsou surimi v tomto ohledu »čistá«. Hodnoty kadmia, olova i rtuti byly hluboko pod limitními hodnotami.

    Ačkoli vypadají, že jsou z kraba, a dokonce mají podle původní receptury krabí maso obsahovat, jsou jen z rybího.

    Fotogalerie
    23 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

ellka: Kazdy normalny clovek vie, ze krabie tycinky ktore sa v hypermarketoch predavaju za taku cenu, sa o kraba ani neobtreli. Pomelie sa tam odpadove rybie maso a kupujuci si mysli. ze je praveho kraba.

(03. 05. 2017 18:43)

matno: A kde jsou výsledky testu? Které jsou nejlepší a které nestojí za nic? Snad to není tajné?

(28. 04. 2017 19:23)

matno: Sebekritika je dobrá věc, a tobě nechybí. Tleskám ...

(28. 04. 2017 19:07)

bobikdoma: To, co západní státy dodávají na své kolonie je jen takové homeopatikum. A my jsme blbí a mlčíme. Teda naši politici.

(28. 04. 2017 10:15)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč